Papež na mši v Kanadě vyzdvihoval úctu, v jaké původní obyvatelé chovají seniory

foto Papež František při svém projevu v Edmontonu 26. července 2022.

Edmonton (Kanada) - Papež František dnes pokračoval ve své kanadské \"pouti pokání\" a na stadionu v Edmontonu sloužil mši před desetitisíci lidí. Zdůrazňoval při ní význam rodičů a prarodičů pro mladší generace a vyzdvihl zvyk původních obyvatel Kanady projevovat úctu starším lidem. Podle Františka je takový přístup nutný pro vytvoření \"lepší budoucnosti\".

Hlava katolické církve je v Kanadě od neděle na šestidenní návštěvě, kterou chce pomoci usmiřování s komunitami původních obyvatel. Ty osobně žádá o odpuštění za roli církve v systému internátních škol, který v minulosti v Kanadě ve snaze o asimilaci domorodých dětí zpřetrhával rodinné vazby a vystavoval žáky hladovění a násilí.

Při pondělním setkání se zástupci "prvních národů" Kanady František označil školy z minulého a předminulého století, z nichž většinu provozovala katolická církev, za "zlo" a "katastrofální chybu". Dnes papežův program pokračoval vystoupením na Commonwealth Stadium, kam podle agentury Reuters přišlo asi 50.000 lidí. Mše se konala v den, kdy si katolíci připomínají "hostinu svaté Anny", tedy babičky Ježíše Krista, a František příležitost využil k obnovení častého apelu na úctu ke starším.

"V mlze zapomnětlivosti, která zahaluje naši turbulentní dobu, je stěžejní pečovat o naše kořeny, modlit se za naše předky a s nimi, věnovat čas vzpomínání a opatrování jejich odkazu," řekl. Podle papeže mají lidé povinnost vzdávat hold prarodičům a seniorům a vážit si jejich přítomnosti ve snaze budovat lepší budoucnost. "Budoucnost, v níž se historie násilí vůči našim domorodým bratrům a sestrám a jejich marginalizace nikdy nezopakuje," pokračoval.

Podle Reuters byla jeho slova obzvláště silná pro komunity původních obyvatel, vzhledem k tomu, jak dřívější systém internátních škol cílil na vazby mezi generacemi, které jsou v jejich kulturách tak důležité. Vyšetřovací zpráva kanadských úřadů z roku 2015 označila tyto školy za nástroj "kulturní genocidy". Od rodin odloučily na 150.000 dětí, přičemž kvůli tvrdému zacházení zemřelo až 6000 z nich.

Za utrpení, které systém způsobil, se František omluvil už v dubnu a svou aktuální návštěvou chce podpořit "již zahájenou cestu usmíření". V pondělí se kvůli tomu v Edmontonu setkal s náčelníky domorodých kmenů a zástupem původních obyvatel na místě, kde bývala jedna z církevních škol. Kromě provincie Alberta má papež navštívit také Québec a Nunavut.

Papežovu pondělní omluvu přivítal i Murray Sinclair, což je lídr domorodé komunity a bývalý předseda "komise pro pravdu a usmíření" zřízené kvůli otázce nucené asimilace původních obyvatel. Sinclair však zároveň vyjádřil vůči způsobu omluvy výhrady, píše agentura AP. František podle něj neuznal dostatečně roli samotného Vatikánu při ospravedlňování evropského kolonialismu a při podpoře kanadské asimilační politiky.

"Nemůžete jenom říct 'omlouvám se' a odejít," uvedl zase náčelník národa Nakota Sioux Tony Alexis. "Musí být vidět snaha a za slovy musí být práce na významnějších krocích," dodal.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď