Zpěvačka Andrea Gabrišová s partnerkou Terezou: Otevřeně o jejich utajovaném vztahu, coming outu a narození syna Timoteje

Andrea Gabrišová poznala svoji partnerku Terezu Strnadovou na podzim roku 2015.Andrea Gabrišová je muzikálovou zpěvačkou, Tereza Strnadová je novinářka.V roce 2020 se jim narodil syn Timotej.Pro obě to byl velmi intenzivní zážitek, který by rády v budoucnu zopakovaly.+ 6 fotek+ 7 fotek

Miluše Bittnerová si do talkshow Na kafeečko zve zajímavé ženy, v létě ale dostává prostor také párový speciál s názvem Lovestories. Jako čtvrté k nám zavítaly na rozhovor slovenská muzikálová zpěvačka Andrea Gabrišová (30) a novinářka Tereza Strnadová. Promluvily o svém seznámení, coming outu a také o narození syna Timoteje (2).

Veronika Nováková
Veronika Nováková 27. 07. 2022 09:00

Muzikálová zpěvačka Andrea Gabrišová přišla do Prahy v roce 2014 a o rok později se seznámila se svou životní láskou, novinářkou Terezou Strnadovou. Upozornila na sebe v show Česko Slovensko má talent. V červenci 2020 jí Tereza porodila syna Timoteje. „Kamarádi zatáhli Andreu do hospody a moji kamarádi novináři, kteří tam měli kamarády z divadla, tam zatáhli mě. A tak jsme se viděly poprvé," zavzpomínala Tereza v pořadu Na kafeečko.

Andrea Gabrišová a její coming out

Můžu se zeptat, jak jste prožívaly coming out?

Gabrišová: Určitě, není to tak dlouho.

Strnadová: Měly bychom nejprve říct, že když jsme se v té Radosti potkaly s partou, nikdo o naší orientaci nevěděl.

Gabrišová: To je pravda.

Vy už jste to věděly?

Strnadová: My jsme na sebe jen tak mrkly a asi jsme to tušily, ale nikdo jiný to nevěděl.

Gabrišová: U nás se to ne vždy pozná. Nevím, možná muži to mají trošku jinak, ale já na ženě nepoznám, zda je na holky.

Strnadová: Nakonec jsme si napsaly a šly jsme na kafe. Řekly jsme si to spolu, nebo napsaly, a naši přátelé, kteří nás seznámili, několik měsíců vůbec nevěděli, že spolu randíme.

Takže to byla romance?

Gabrišová: Zprvu to vědělo opravdu minimum lidí, ani v práci.

Takže ten tvůj coming out byl vnitřní, ale přátelé to nevěděli.

Strnadová: Věděli to přátelé a nejbližší. Teprve s Andy mi ale začalo připadat divné, že to nemůžu říct veřejně a v práci.

Gabrišová: Předtím jsem měla jeden vážnější vztah se ženou a různě to kamuflovala. Když se mě někdo zeptal, jestli mám chlapa, tak jsem neřekla, že to je žena. Teprve s Terezkou. Vědělo to minimum lidí. Ani v divadle to nevěděli, ale potom na to přišli.

Nakonec máš potřebu to říct.

Gabrišová: Spíš to neřešíš, opadnou nějaké zábrany. I na sociální síti jsme se po čase rozhodly, že tam občas dáme i malého. Žijeme v době, kdy sociální sítě všichni používáme a není to o nějaké demonstraci, ale člověk prostě sdílí to, co žije. Je to náš život, který žijeme spolu. Je to strašně osvobozující pocit.

Jak to probíhalo u vás doma?

Gabrišová: Chceš něco říct? Směle do toho!

Strnadová: Já bych řekla, jak to vzala naše babička. Jezdily jsme na chatu na Slovensko a první dva roky to babička nevěděla.

Gabrišová: Dnes je jí 75 let.

Strnadová: Jezdily jsme za ní první léto, druhé léto, třetí léto. Potom najednou přijela…

Gabrišová: Potom jsi najednou přijela s břichem.

Strnadová: Pak najednou s břichem a najednou jsme tam jezdily se synem. Babička si ještě donedávna myslela, že to nikdo neví, že jsme spolu. Místní samozřejmě sondovali, mluvíme o chatové kolonii.

Gabrišová: To je podobné jako divadlo.

Strnadová: A lidé se chodili ptát: "A ta kamarádka s Andrejkou v Praze i bydlí? Jako bývajů?" Tak jim říkala: "Ne, ony mají každá svůj byt."  A my jsme si říkaly: "Jéžišmarjá, lidé si o nás musí myslet, že té naší babičce lžeme." Přitom babička to věděla, ale bála se, co na to oni. No, loni v létě tam byl nějaký hromadný večírek.

Gabrišová: S velkou slávou jim to tam oznámila. Terezka je naše rodina, i s Timíčkem. Oni se na ni všichni podívali a řekli: "Božka, vždyť my to víme." Babičce se ulevilo. Moje sestra to věděla jako první a nějaké nejbližší kamarádky s maminkou. Ta to věděla dřív než babička. Věděly jsme, že tam to bude trošičku náročnější, už jen kvůli tomu, že je jiná generace. Mamina to brala skvěle. Maminy všechno vědí, takže ona to nějakou dobu tušila. A já si myslím, že jsem jí to řekla už předtím, že můj coming out měl několik fází. Nevím, jak to mají ostatní, ale některý rodič to nevezme vůbec. Někteří se opijí a v pohodě.

Strnadová: Do té doby si třeba myslí, že přijde nějaký chlapec a…

V té Praze, tam se děje spousta věcí, ona si to ještě rozmyslí.

Gabrišová: S Terezou už to mělo rychlý spád.

O svatbě a zásnubách

Prý vás oddávala Dagmar Pecková.

Strnadová: Neoddávala.

Gabrišová: Fejkově. Bylo to krásný, ale papíry jsme podepsaly teprve před rokem, abychom měly nějaký doklad, že jsme rodina.

Strnadová: Svatbu jsme chtěly ve Středních Čechách. V okrese to může udělat jen jeden úředník. Zkoušely jsme Zuzanu Čaputovou, ale to neprošlo.

Gabrišová: Byly snahy, byly kontakty, ale nevyšlo to.

Strnadová: Snad se Dagmar neurazí, to jsme jí neřekly, že byla až druhá. Nakonec jsme zvolily Dagmar, protože je vtipná, skvělá, a také byla v tom soupisu podporovatelů Prague Pride. Shodou okolností jsem s ní točila nějaké rozhovory a zeptala jsem se jí, jestli by nás neoddala. Oddala.

Vím, že je to divná otázka, ale musím. Kdo byl nevěsta a kdo byl ženich?

Strnadová: Je to fakt divná otázka. Byly jsme normálně obě nevěsty, měly jsme bílé šaty a já už tehdy byla těhotná. Ještě to nikdo nevěděl, takže jsem byla v těch šatech trošku nacpaná. Byla jsem ve druhém měsíci.

Gabrišová: Svatbu jsme měly v listopadu a v červenci se nám Timotej narodil.

Takže žádný alkohol.

Strnadová: Pila jsem malinovku místo růžového vína. Už tam byly nějaké spekulace, jestli náhodou nejsem těhotná, takže jsem to dělala tak, že mi moje nejlepší kamarádka nosila panáky z baru, byla to voda, a já dělala, že je to slivovice. Vždycky jsem to do sebe kopla a hrozně jsem se zatvářila. V jednu chvíli to nevěděla ani moje mamka, že tam mám vodu. Viděla, jak do sebe klopím slivovici, přičemž ona jako jedna z mála věděla, že jsem těhotná. Rvala si vlasy.

Kdo koho požádal o ruku?

Gabrišová: Než jsme měly dítě, tak jsme velmi rády cestovaly a většinou jsme se v létě snažily zvládnout nějakou exotickou dovolenou - byly jsme v Malajsii nebo v Zanzibaru. Na naše výročí v listopadu jsme většinou jezdily do Paříže nebo do Říma. Byly jsme v Barceloně - to jsme byly čtyři roky spolu. Já jsem poklekla první a hned potom Tereza, obě jsme s sebou měly prsten. Fakt jsme se nedomluvily, proběhlo to prostě absolutně kýčovitě, romanticky. Svítil měsíc na pláži, nikde nikdo. Obě jsme odpověděly ano.

Strnadová: A pak jsme se šly najíst.

Gabrišová: A trošku opít.

To je jak z nějakého romantického filmu.

Gabrišová: Je to hodně přeslazené.

Strnadová: Mělo to háček, aby to nebylo tak sladké. Já dostala diamant a Andy dostala normální prsten bez diamantu, takže to nebylo tak úplně dokonalé.

Gabrišová: Ale bylo, teď nevím, co mám říct. Bylo to krásné.

Strnadová: Vyčítáš mi to doteď, ten diamant.

Gabrišová: To není pravda, já ho nenosím.

Diamanty se dávají k výročí, k svátku, k narozeninám.

Gabrišová: Budeš mít tolik příležitostí!

O právních důsledcích narození syna

Timíkovi budou dva roky. Je váš společný také formálně?

Strnadová: Formálně to nejde.

Gabrišová: On nám oběma říká mami, ale právně je to problém. Zatím jsme měly štěstí na lidi. Ale může se stát, a to nám řekl i právník, že kdybychom narazily na člověka, který by se v tom chtěl vrtat a chtěl by nám udělat zle, že by si možná mohl najít něco skrze plnou moc. A to by potom nemuselo být OK. Je to strašný pocit.

Strnadová: Na druhé straně musím říct, že ať už jsme byly v nemocnici anebo třeba ve školce, tak jsem říkala: "Jsme dvě matky, abyste věděli." A paní ředitelka: "Jasně, to mi nevadí."

Gabrišová: To je pravda, záleží na lidech.

Strnadová: Na libovůli.

Na libovůli těch daných doktorů, nebo učitelek, jestli na to přistoupí, nebo ne. A chápu to dobře tak, že formálně, Andy, nemůžeš být adoptivní matka nebo něco takového? Máš jen plnou moc k tomu, že ho můžeš vyzvedávat ze školky?

Gabrišová: V té plné moci je zahrnuté všechno, ale právně si ho osvojit nemůžu. To by byl podle mě krok, který by se měl dát udělat. Když jsou muž a žena, je to jeho dítě. Protože on si ho osvojí, ono s ním vyrůstá. U nás to nejde.

Jak mohou mít dvě ženy společně dítě?

Čistě hypoteticky, jak se to dělá, když chce lesbický pár dítě?

Strnadová: Těch variant není moc.

Gabrišová: Jsou asi tři.

Strnadová: Jedna varianta je sex s mužem.

Gabrišová: Což…

To nemusí být příjemné.

Gabrišová: Ale také se to děje.

Strnadová: Druhá varianta je, že si najdeš někoho, kdo ti pomůže tak, že prostě přijde a dá ti v koupelně genetický materiál. A pak je varianta na klinice, ale na to musí být také mužský doprovod.

O čem ještě promluvily Andrea s Terezou?

  • O narození svého syna Timoteje
  • O bolesti, kterou prožívaly během porodu
  • O tom, kdo doma více uklízí
  • Kolik času tráví v koupelně
  • Kdo více žárlí
  • Jak zapojují syna do chodu domácnosti

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee.cz/talkshow Na kafeečko

Související články

Další články