Emil Kintzl (†88) zemřel na sjezdovce: Druhý lyžař porušil pravidla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Emil Kintzl (†88) zemřel na sjezdovce: Druhý lyžař porušil pravidla!

Šumava a sport, to byly Kintzlovy vášně.
Šumava a sport, to byly Kintzlovy vášně. (Foto Aha! – Martin Pekárek, Profimedia, ara)

Vyšetřování březnové srážky dvou lyžařů v Kašperských Horách je u konce. Následkům zranění podlehla šumavská legenda Emil Kintzl (†88). Druhý lyžař (52) měl podle znalců porušit pravidla.

Přes desatero zásad chování na sjezdovkách vydané Mezinárodní lyžařskou federací (FIS) vlak nejede. Sportovec, který se s Kintzlem srazil, měl podle policie porušit hned tři body, a to ohled na ostatní lyžaře, zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy a volbu jízdní stopy. „Policisté vydali usnesení o zahájení trestního stíhání muže ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová. Kintzl byl i v úctyhodném věku stále aktivním sportovcem. V lyžařském areálu letos 12. března dopoledne přejížděl šikmo svahem, a k mladšímu lyžaři se blížil zprava. „Ten včas nezareagoval, došlo k bočnímu nárazu a jejich pádu. Starší muž utrpěl zranění, se kterým byl transportován leteckou záchrannou službou do nemocnice,“ popsala Ladmanová. Úrazu znalec Šumavy po dvou dnech podlehl.

Mapoval dějiny Šumavy

Úmrtí propagátora šumavské historie lidmi otřáslo. „Jeho odchodem Šumava nenahraditelně osiřela,“ uvedl starosta Modravy Antonín Schubert. Pražský rodák Kintzl působil v Kašperských Horách jako učitel, kvůli kádrovému škraloupu ale skončil v roce 1976 na 14 let v kotelně. To už se naplno věnoval mapování šumavských dějin. Je podepsaný pod pořadem i knihou Zmizelá Šumava, radil při natáčení seriálu Policie Modrava. Tam jej ztvárnil herec Ladislav Mrkvička (†81).

Desatero FIS

Každý lyžař musí, i kdyby jej o půlnoci vzbudili, znát 10 pravidel pro chování na sjezdových tratích. Jednotlivé body upravují ohled na ostatní lyžaře, zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy, volbu jízdní stopy, předjíždění, vjíždění a rozjíždění, zastavení, stoupání a sestup, respektování značek, chování při úrazech a povinnost prokázání svých údajů, pokud je dotyčný svědkem úrazu či přímo zúčastněným.

Přečtěte si
Jan Kocián
29. 7. 2022 • 00:11

Přízvuk jsem se učil od Emila Kintzla.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.