Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Masivní požár lesa v Českém Švýcarsku: Restaurace v Hřensku vaří pro odvážné hasiče

Autor: jel, miv, bek, js - 
27. července 2022
12:28

Už od nedělního rána bojuje obrovské množství hasičů s obrovským požárem v Národním parku České Švýcarko. Obyvatelé obcí Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa museli opustit své domovy. Z velké části je evakuované také Hřensko. Restaurace Stará plynárna však stále vaří. Na své náklady připravuje jídlo pro statečné hasiče, kteří s plameny bojují!

Ve středu požár zasáhl plochu o rozloze asi 1000 hektarů. Zřejmě se jedná o největší požár v Česku. Své domovy muselo opustit asi 450 lidí. V noci z úterý na středu se naštěstí plameny podle hasičů nerozšířily. Práci hasičům komplikuje vítr, který pomáhá rozšiřování ohnisek. 

Z velké části je evakuovaná také obec Hřensko, nicméně v restauraci Stará plynárna se podle časopisu Forbes stále vaří. Její provozovatel Pavel Menšík se nabídl, že na své náklady bude vařit jídlo pro hasiče, kteří se již několikátý den usilovně pracují na likvidaci požáru.

Pro restauraci i penzion, k němuž náleží, znamená požár další odliv turistů. Po covidu a začátku války na Ukrajině je to další problém. „Uvidíme, za jak dlouho se turisté vrátí. Teď tu není nikdo, policisté sem nikoho nepouští, silnice jsou uzavřené,“ sdělil Menšík Forbesu.

O tom ví své také hoteliérka Ivana Stárková (67) z Hotelu Labe. Ta se při rozhovoru pro Aha! rozplakala. „Je to apokalypsa, my jsme tu všichni od devadesátých let, strašně těžce to neseme, je to tady pro nás srdeční záležitost,“ řekla.

Video  Ohnivé peklo v obci Mezná - Hasiči Hrob  - Hasiči Hrob
Video se připravuje ...

Dodala, že musela v noci vystěhovat hosty. Pro některé dokonce sama sehnala ubytování. Další roky ale vidí černě, po dvou letech covidu přišla další katastrofa a pro podnikatele v Hřensku to podle ní bude skutečně těžké. „Už teď jsme přišli o obrovské peníze a možná to některé z nás položí,“ uzavřela. Noční evakuaci právě z hotelu Labe popsal redaktor Blesku Tomáš Stanislavčík, který tam byl zrovna ubytovaný.

21:30
2. 8. 2022
!

Vážení čtenáři, online přenos k požáru v Českém Švýcarsku končí. Hasiči mají oheň po víc než týdenním boji pod kontrolou a v následujících dnech ho chtějí uhasit úplně. Děkujeme vám za pozornost a připomínáme možnost finančně pomoci zasaženým obcím a jejich obyvatelům prostřednictvím veřejné sbírky na crowdfundingové platformě Donio.cz. V současné chvíli dárci naposílali téměř devět milionů korun.

21:24
2. 8. 2022

Hasičům v Českém Švýcarsku se dnes podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 hektarů na 513 hektarů. Návrat evakuovaných zatím dál není možný.

19:10
2. 8. 2022

Ústecký kraj chce přispět dobrovolným hasičům, kteří v Českém Švýcarsku zasahují, na nákup nové techniky. Půjde asi o miliony korun, řekl dnes ČTK hejtman Jan Schiller (ANO).

Zobrazit celý online

msamec3 ( 27. července 2022 21:04 )

Záchranářům bych dal plat aspoň 60 tisíc ale tady ty zloději co nám vládnou tak ty jen kradou a lituju ty lidi co jim schorely baraky tak těm by měli zaplatit vše celá vláda ale oni jim dají 69300 Kč to je hnus lidi by se měli probrat

prochaskanamoste ( 27. července 2022 18:02 )

Majiteli restaurace Co říct vrchnosti, zamítla ZÁCHRANÁŘŮM, ZASIČŮM VYŠŠÍ PLATY !!!!! Mají jen to, co uměl ocenit premiér Babiš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání