Čtvrtek, 28. března 2024

Hotovostní půjčka na lepší spotřebiče? Někde na ruku, jinde na účet

Hotovostní půjčka na lepší spotřebiče? Někde na ruku, jinde na účet

Co si představit pod pojmem ,,hotovostní půjčka"? Asi každého napadne, že jde o úvěr, v němž příjemce dostane hotovost. Jenže co je vlastně hotovost? Banky a nebankovní společnosti chápou pojem ,,hotovost" rozdílně. Proto někde dostanete peníze na ruku, jinde jedině na účet.

Co znamená slovo ,,hotovost"?

,,Chcete platit v hotovosti nebo kartou?" ,,Dám vám to hotově." Bankomat nemá dostatek hotovosti k vyřízení vašeho požadavku." To jsou některé věty, které v souvislosti s hotovostí slýcháme a vídáme. V těchto větách znamená ,,hotovost" vlastně bankovky (a mince), které se v daném státě používají jako uznávané platidlo, fyzické oběživo. Takto jej vnímá i většina z běžných zákazníků obchodů nebo klientů bank.

Jenže slovo ,,hotovost" se v bankovním sektoru někdy používá i v jiném smyslu slova (a nemyslíme tím samozřejmě součást vojska, která se hotovostí také někdy nazývá ...). Pro mnoho bank jde totiž o takové prostředky vložené na účtu, které jsou klientovi ihned dostupné. Například výběrem v bankomatu, výběrem na přepážce banky, ale i prostřednictvím platebního příkazu nebo ve formě platby kartou (mobilem, hodinkami).

Majitel účtu s nimi může kdykoliv disponovat, aniž by musel na cokoliv čekat nebo byl za převod peněz penalizován. Typicky tak bankám jde při slově hotovost i o peníze, které leží na účtu běžném a na účtu spořicím. Naopak u termínovaných vkladů už se o hotovosti bavit nemůžeme - protože peníze na nich uložené se nedají na fyzické oběživo směnit kdykoliv bez sankcí.

Není hotovostní půjčka jako hotovostní půjčka

Z výše uvedeného pak jasně vyplývá, že když narazíte na hotovostní půjčku od nebankovní společnosti, pravděpodobně půjde o peníze na ruku. Ty se vyplácejí u některého z nasmlouvaných partnerů, jako například trafika, čerpací stanice, terminál Sazky nebo osobní předání obchodním zástupcem poskytovatele. Porovnání hotovostních půjček, jejich cen a podmínek naleznete zde.

V případě bankovní hotovostní půjčky ale půjde o převod hotovosti na účet. Samozřejmě na běžný účet, odkud budete moci peníze ihned jakkoliv využít - a hlavně ihned. Banky totiž poskytují půjčky jedině formou převodu na účet. I tak se v bankovní řeči uvádí, že jde o bankovní hotovostní půjčku.

Banky převodem na účet šetří nejen vlastní náklady, ale v konečném důsledku i životní prostředí. V našem článku Bankovnictví na zelené vlně se můžete přesvědčit o tom, že právě banky umějí najít spoustu (nejen) energetických úspor.

Jenže jak výplata peněz proběhne u té půjčky, která se vám ve srovnání líbí nejvíce?

Logicky přichází na řadu otázka, jak poznáte, jestli vám poskytovatel vyplatí bankovky na ruku, nebo jestli vám přijdou peníze na účet. Naštěstí je velmi snadné právě tohle zjistit. Stačí kliknout na obchodní podmínky nebo na vzorovou smlouvu, které se k danému úvěru váží. A v nich vždycky musí být uvedeno, jakým způsobem se peníze k příjemci půjčky dostanou.

Například mBank u své hotovostní půjčky uvádí v bodě 8. obchodních podmínek: ,,Poskytnutí úvěru probíhá jednorázově ve formě převedení poskytnutých peněžních prostředků z úvěrového účtu na klientův účet mKONTO uvedený ve Smlouvě." Takže žadatel musí mít vlastní účet, jinak tuhle půjčku nedostane.

Ale v obchodních podmínkách hotovostní půjčky Tommy Stachi najdeme ve zvláštní části obchodních podmínek v bodě 1 následující: ,,Není-li ve Smlouvě dohodnuto jinak, poskytne TOMMY STACHI bez zbytečného odkladu po uzavření Smlouvy Jistinu, a to: v hotovosti, dojde-li k uzavření Smlouvy na Pobočce/požádá-li o to Klient a TOMMY STACHI s poskytnutím Jistiny v hotovosti souhlasí". Tady už se žádostí uspěje i klient bez vlastního bankovního účtu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů