Tour Alsace (2.2), jak je patrné z názvu, se jede ve Francii při německo-švýcarských hranicích. Jde o 18. ročník a pořadatelé připravili pět dílů. Dnes v podvečer se odstartovalo v Sausheimu jízdou na čas tříčlenných formací na rovinaté trase dlouhé 4,3 km. V následujících třech etapách si cyklisté ale rovin moc neužijí. Teprve v té poslední si budou moci co se týče nastoupaných metrů trochu "oddychnout".

Startuje 26 týmů, statut Pro má španělská Kern Pharma, pak je tu 17 kontinentálních celků a zbylé jsou klubové či v případě Německa reprezentační. Statut týmů může být někdy trošku zavádějící, protože v případě Lotto-Soudal U23 nebo Vendée U jde o mládežnické zálohy belgického World týmu a francouzského TotalEnergies, takže výkonnost těchto mladíků si s kontnentálními celky vůbec v ničem nezadá.

Zajímavé je věkové složení. Právě proto, že tu startuje značné množství development týmů, je tu 103 cyklistů, kterým není víc jak 22 let. Takže sestava Elkov-Kasper se svými průměrnými 24 roky a 9 měsíci je tu čtvrtá nejstarší. A francouzský St Michel se svými víc jak 28 roky a zvláště pak rakouský Vorarlberg z více jak 29 průměrnými roky jsou tu za úplné stařešiny.

České zájmy tu kromě Elkov-Kasper v sestavě Matěj Zahálka, Dominik Neuman, Michael Boroš, Filip Řeha, Adam a Jakub Ťoupalíkové zastupuje v týmu Tudor Petr Kelemen a v týmu Tirol KTM Karel Vacek.

Nejlépe vykročila do závodu trojice Lotto-Soudal U23. O pár desetin porazili další zálohu World týmu Groupama-FDJ Conti a o 3 vteřiny cyklokrosaře z Cross Team Legendre. Vítězný tým překonal průměrnou rychlostí 51,429 km/hod. traťový rekord.

Z českých jezdců dokončil nejlépe Petr Kelemen v trojici Tudor Pro Cycling. Se ztrátou 5 sekund obsadili 5. místo.

"Byl jsem obazen v lepší polovině týmu. Se mnou v trojici byl Yannis Voisard, který je tady určen na celkové pořadí. Druhým byl Robin Froidevaux, což je dráhař. S výsledkem jsme spokojeni. Jel jsem tuhle tradiční trať podruhé. Dneska jsme byli se Švýcary o 9 vteřin rychlejší než před rokem s Elkovem. Zítra nás čeká velmi těžká etapa, tak uvidíme, co se bude dít," okomentoval dnešní úvodní díl Tour Alsace Petr Kelemen.

Lepší trojice Elkov-Kasper ve složení Zahálka, Neuman, Řeha dokončila na 16. místě. Druhá trojice byla o tři místa horší. Na 29. místě byla klasifikována trojice Tirol KTM s Karlem Vackem.

Výsledky.