Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Diagnózy podle Džamily, sjezd mafie STAN a komunističtí fracci aneb České panoptikum

Nejslavnější česko-kazachstánská dálková diagnostička Džamila Stehlíková, mimochodem, to je ta paní, co byla kdysi ministryní rovnosti za zelené, téměř před rokem vyjevila nález, že prezident Zeman má poškozený mozek a trpí deliriem tremens. Miloš Zeman ovšem žije, mluví, píše a těší se zdraví odpovídajícímu jeho věku a životnímu stylu. Ale nevadí, paní Džamila jede dál močálem černým kolem bílých skal. Před třemi měsíci doktorka vyšetřila dalšího prezidenta, tentokrát ruského. Podle její diagnózy trpí Vladimir Putin nádorem štítné žlázy, tachypnoamií (zrychleným dýcháním) a Parkinsonovou chorobou. Kdyby se Putin objevil v Džamilině ordinaci, doporučila by mu, aby si uspořádal poslední věci, rozloučil se s nejbližšími, protože jej čeká jen několik dnů, maximálně týdnů života. Jenže jaký div, on stále žije.

Podle nejmenovaných zdrojů, blízkých Straně zelených, se ovšem Džamila Stehlíková vzdor zjevným neúspěchům na poli dálkové lékařské diagnózy nevzdává. A nyní se na dálku začala propojovat se zdravím dalšího mocného muže planety – amerického prezidenta Joea Bidena. Podle prozatímních zjištění – dostala se telepaticky už do prvních vrstev jeho šedé kůry mozkové – se americký prezident těší výtečnému zdraví a vůbec nikdo nemá pochybovat, že zvládne druhé, a kdyby bylo možno, i třetí a čtvrté funkční období. „Na tak zdravý a svěží politický organismus jsem ještě nenarazila,“ nechala se slyšet paní doktorka.

Jsme samozřejmě rádi a gratulujeme. Pro světový mír a demokracii skvělá zpráva!

O víkendu proběhl sjezd politické mafie, která si bůhvíproč nechává říkat Starostové a nezávislí. Protože je ovšem většina strany v exilu nebo ve vyšetřovací vazbě, neměl capo di tutti capi a mi­nistr vnitra Rakušan protikandidáta, a byl tedy zvolen, jak bývá v českých politických mafiích (vizte hnutí ANO), více než sto procenty hlasů. Političtí analytici se z projevu dozvěděli mnohé, například to, že jeho volání po zrušení české koruny a přechodu na euro znamená, že daňový poradce STAN zjevně doporučil prát prachy v této cizokrajné měně. Proč? Asi se to vyplatí. Co bylo ovšem při pohledu do řad delegátů opravdu překvapivé? Že tentokrát nezvolili jednotný dress code, jenž mafii na jakémkoliv sjezdu nebo výjezdním zasedání (pamatujeme Floridu v Někdo to rád horké, že?) velí obout si psí dečky.

No nic, snad příště.

A do třetice všeho vesele panoptikálního: Jeden přední český antikomunista a normální demokrat napsal, že by mu vadilo, kdyby se měl v druhém kole prezidentských voleb rozhodovat mezi dvěma komunistickými fracky – Pavlem a Babišem. Agresívními demokraty byl neprodleně vypeskován, že nahrává „druhé straně.“ Druhá strana je sice taky komunistická, ale naše. Inu, dialektika moderních dějin.

No nic. Pokud se necítíte dobře z horka, blížící se zimy, nebo vás dokonce přepadl pocit, že jste se ocitli na prahu umření, přeji vám dálkovou kolektivní diagnózu paní doktorky Stehlíkové. Věčný život na obzoru.