BK MLADÁ BOLESLAV

Nechci shazovat rukavice a oslabovat tým, vzkazuje "ranař" David Štich

27. 7. 2022
Autor: Adéla Kvapilová
M l. B o l. – Naposledy mladoboleslavské barvy oblékl v sezoně 2017/2018, nyní se David Štich do známého prostředí vrací. Rázný obránce v rozhovoru zmínil důvody své volby, jak vnímá proměnu a co se od něj bude očekávat.

Davide, po čtyřech letech vás opět čeká angažmá v Mladé Boleslavi. Co pro návrat ke Středočechům rozhodlo?

Od konce sezóny jsme s agentem probírali nabídky z extraligy i z první ligy, které jsme dostali. Stále patřím Litvínovu, se kterým jsem se nemohl domluvit na přestupové nebo hostovací částce, takže se celý proces protáhl. V létě jsem byl bez angažmá, ale jak se domluvila částka, která oběma klubům vyhovuje, tak jsem si s rodinou a agentem vybírali. Boleslav ze všech nabídek vyšla nejlépe.

Můžete být konkrétnější?

Mám zázemí a půlku rodiny v Liberci, takže i blízkost k domovu. Rozhodla i komunikace napřímo. V Boleslavi mi nemazali med kolem pusy a řekli, co se ode mě očekává. S Vencou Nedorostem jsme přes trenéry řešili moji roli. Nechtěl bych tu být jen tak, abych pak nedokázal obstát.

Jaká tedy bude vaše úloha v týmu?

Je tu hodně ofenzivního útočníků, hodně hráčů, kteří dávají góly. O ně se musí někdo postarat, někoho musí mít za zády. Musí se cítit bezpečně, aby dobře plnili svoji roli. Do oslabení se pak ode mě očekává bolavá tvrdá práce, jako je blokování střel. Nejsem tu od toho, abych každý zápas shazoval rukavice. Nechci tým oslabovat, chci být co nejvíce prospěšný.

Jak se tedy David Štich za čtyři roky od odchodu z Bruslařského klubu změnil?

Chtěl bych říct, že je rozumnější, ale po posledním výstupu v Mladé Boleslavi to asi tak nevypadá. (smích) Nevěděl jsem, že tisková mluvčí Boleslavi stojí mezi střídačkami, prostě jsem ji v tom zatmění neviděl. Naštěstí tu ránu hokejkou ode mě neschytala, i když to bylo těsné. Nebyl to ani úmysl. Kdo mě zná mimo led, tak ví, že bych nic takového neudělal. Blbosti už nedělám každý zápas. Sem tam blikanec je, to k hokeji patří. Myslím si, že si v kabině umím vybudovat respekt a pronést nějaká slova. Hlavně se snažím nastupující generaci pomáhat a předávat zkušenosti.

Do Mladé Boleslavi přišel i Tomáš Šmerha, který poznal vaši hru v semifinále play off. Už jste si to vyříkali?

Co se stane na ledě, zůstane na ledě, stejně tak v kabině. Po zápase se zajde na pivo a je urovnáno. Na pivu bychom se bavili jako dva normální lidi. Když jsme to spolu řešili, tak jsme se zasmáli, prohodili nějaký žertík a tím to končí. Myslím si, že já ani Šmerhič v sobě nic neneseme.

Jak na vás zatím působí tým Bruslařů?

Kádr se tvoří velmi dobrý. Je to mladší, kvalitní a bruslivý tým, který má do sezóny velký potenciál. Věřím, že si sedneme v kabině i na ledě, budeme skvělá parta a přeneseme to do zápasů.

Jak podle vás tenhle tým může dojít daleko?

Nechci to před sezonou komentovat. Půjde se zápas od zápasu. V každém utkání budeme chtít sbírat body a od toho se bude sezóna vyvíjet.

Děkujeme za rozhovor.