Archeologové našli pod budoucí dálnicí u Svitav středověkou studnu, zřejmě byla součástí hostince

28. červenec 2022 09:15

Pardubičtí archeologové objevili pod budoucí dálnicí D35 u Svitav pozdně středověkou studnu, kterou teď jen velmi pomalu odhalují. Práce probíhají v prameništi Lačnovského potoka, a stále hrozí, že se jílovité bahno sesune a nečekaný nález zavalí.

Odkryv půdy u studny, jejíž stáří sahá do 14. a 15. století, je poměrně komplikovaný. „Jsme v prameništi, to znamená, že voda tady stále proudí a je s tím problém. Jíly na sluníčku vysychají, pak tady zaprší, takže to různě praská, odpadá, takže se snažíme co nejlépe a nejrychleji to odkrýt, zdokumentovat a odvézt do muzea k další analýze,“ popisuje archeolog Východočeského muzea Tomáš Zavoral.

Studna nalezená u Lačnova byla zřejmě součástí hostince

Studna má obdélníkový tvar, má přibližně 2,2 metru hloubku. „Ta konstrukce zřejmě byla taková, že vykopali výkop pro vlastní studnu, zřejmě narazili na spodní vodu, dole si postavili rám z mohutnějších trámů, do toho vztyčili prkna, která zřejmě ještě někde uprostřed jsou spojena. A pak byly zřejmě i nahoře,“ odhaduje Zavoral. Jáma okolo studny pak byla vyplněna jílem a ušlapána.

Nález vypovídá o lidském osídlení a o tom, že v místě byla nějaká osada. Okolní krajina podle archeologa od 11. století byla osidlována, jednotlivá sídla ale časem zanikala a zase vznikala.

Hostinec na hranici

Už teď archeologové s historiky uvažují o tom, že v místě nálezu mohla být celnice nebo zájezdní hostinec na tehdejší moravsko-české hranici.

„Bylo to místo, kde se přepřahali koně, kde zvířata i lidé dostali napít a pokrčovali dál. Bla to jakási komunikace přes Čechy a Moravu,“ říká Zavoral.

Studna tak může zodpovědět i další otázky. Výplň studny může totiž ukázat typy keramických nádob, analyzuje se pylové spektrum a je možné zjistit i to, jaké bylo prostředí v okolí studny. „Jestli tady byl les nebo nějaké pastviny, to všechno nám může pomoci zmapovat ta výplň,“ uzavírá Tomáš Zavoral.

Záchranný archeologický průzkum v trase budoucí D35 Janov – Opatovec pokračuje podle plánu. Archeologové ho mají dokončit na jaře 2023.

Spustit audio

Související