Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Italská letadla v akci nad Českým Švýcarskem: Nabírání vody v jezeře sledovalo stovky lidí

Aktualizováno -
28. července 2022
11:41
Autor: ČTK, VaB - 
27. července 2022
17:52

Obě hasicí letadla Canadair z Itálie začala ve čtvrtek pomáhat s hašením požáru v národním parku České Švýcarsko. Ještě před svým prvním čerpáním vody z hladiny jezera Milada, které sledovaly desítky lidí, provedla letadla průzkumný let nad národním parkem. Koupání i další aktivity v jezeře jsou ode zakázané do odvolání. Na jezero Milada od dnešního rána dohlížejí policisté. Hlídají, aby lidé z bezpečnostních důvodů do vody nevstupovali. Letadla do České republiky dorazila ve středu na letiště Aero Vodochody.

„Uzavřená je vodní plocha Milada. Na místě na ni dohlíží pořádková jednotka policie a poříční oddělení. Do současné chvíle nemáme hlášeno žádné porušení zákazu," řekl v 10:00 ČTK mluvčí policie Václav Krieger. Piloty hasičských letadle čeká přes den střídání s druhou posádkou, první střídání je čeká nejspíš v poledne. Létat budou letadla do západu slunce, zasahovat u požáru v Česku budou, dokud bude potřeba.

Letadla nejspíš budou létat nad hranici s Německem, řekl v České televizi styčný důstojník Petr Vodička. Průzkumný let provedla letadla ve středu, a to včetně pokusného náletu nad vodní plochu jezera Milada. Vodu podle důstojníka nabrat nemohla, protože jezero ještě nebylo zavřené pro lidi. 

Každé letadlo má kapacitu 6000 litrů. Jezero je vzdálené od Českého Švýcarska asi 30 kilometrů. Stroje mohou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) znamenat průlom v boji s požárem. Dva velkokapacitní stroje budou podle něj využity k tomu, s čím mají hasiči největší problém. Jsou to nepřístupné plochy, na kterých už nehoří, ale kde hrozí vznik dalších ohnisek požáru.

Video  Ohnivé peklo v obci Mezná - Hasiči Hrob  - Hasiči Hrob
Video se připravuje ...

Letouny z Itálie vyrobila kanadská firma Canadair cíleně k hašení požárů. Nejde tak o přestavbu běžného typu letadla. Konstruktéři canadairy navrhli jako létající čluny s křídlem na vrchu trupu a zatahovacím kolovým podvozkem. Tato letadla tak mohou startovat z vodní hladiny i pozemních letišť a nabírat vodu za letu.

Vodu podle pilota Maria Ferranteho budou zřejmě nabírat z jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem. „Jezero je dlouhé tři kilomety a dostatečně hluboké, takže je to pro nás ideální plocha," řekl novinářům. 

Piloti naplňují trupové nádrže o objemu přes 6000 litrů při letu těsně nad hladinou. K úplnému naplnění stačí asi kilometr a půl dlouhý úsek. Výrobce uvádí, že Canadair CL-415 je schopný za hodinu uskutečnit až 12 odhozů vody. Záleží však na vzdálenosti požáru a místa, kde se voda nabírá. Vhodnou plochu pro nabírání vody k hašení v Českém Švýcarsku si zvolí sami piloti strojů z Itálie po příletu, řekl ČTK mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Tomáš Pořízek.

Právě možnost přistávání na hladině, aerodynamický systém napouštění a vypouštění vody a větší rychlost i nádrž než u vrtulníků s bambi vaky je hlavní výhodou canadairů, řekl ČTK mediální zástupce firmy Česká letecká servisní Jaroslav Martínek. Tato firma v minulosti prováděla modernizaci několika letounů Canadair pro Chorvatsko. Hodnota jednoho takového stroje začíná podle Martínka na zhruba 35 milionech dolarů, tedy asi 850 milionech korun.

Itálie patří k největším provozovatelům canadairů v Evropě. Má jich téměř dvě desítky, podobně jako Španělsko nebo Řecko. Podle dostupných informací je to nyní poprvé, kdy tento stroj zasahuje v Česku.

Požár v Českém Švýcarsku dnes zatím hasí sedm vrtulníků s tzv. bambi vaky pro nabírání a vypouštění vody za letu. Kromě dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě české armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. ČTK to dnes řekl generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Další policejní vrtulník podle něj bude ze vzduchu řídit letecký provoz. Díky masivnějšímu nasazení letecké techniky by podle Vlčka dnes mohl nastat při hašení zlom, vše ale závisí na počasí, zejména na síle větru.

 

 

Video  Na letišti Aero Vodochody přistála dvě letadla z Itálie. Pomohou hasit požár v Českém Švýcarsku.  - Blesk: Václav Burian
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání