Hlavní obsah

Kam o víkendu? Nad Českem poletí Electra, Škodovka ukazuje služební vozy a v Mostě pojedou superbiky

Foto: Letiště Točná

Další týden letošního roku je skoro za námi a my vám již pravidelně přinášíme návrhy, kam můžete vyrazit o nastávajícím víkendu. V Česku se nejen pojedou závody rychlých superbiků, ale současně je v plánu i orientační jízda veteránů a ojedinělá příležitost vidět vzácná historická letadla. Zavítat můžete také do továrního muzea Škodovky na výstavu služebních vozů.

Článek

Kam o víkendu? Už tradičně vám připomínáme ty nejzajímavější auto-moto akce v následujícím volnu.

Škoda Muzeum: Vozy L&K/Škoda se hlásí do služby!

Mladoboleslavské tovární muzeum Škody Auto jsme vám už představili v naší reportáži a nyní pro vás máme pozvánku na zajímavou výstavu. Automobilka oslavuje lidské příběhy ze své minulosti a v oficiálním muzeu připravila nevšední tematickou výstavu „Vozy L&K/Škoda se hlásí do služby!“.

Foto: Škoda Auto

Škoda Muzeum zaujme výstavou „Vozy L&K/Škoda se hlásí do služby!“

V expozici továrního muzea se proto na omezený čas objevují vozy, jejichž posláním bylo pomáhat občanům Československa. Výstava ukazuje automobily Laurin & Klement a později Škoda v minulosti sloužící hasičům, zdravotníkům, policistům a dalším složkám integrovaného záchranného systému. Tematická výstava služebních vozů bude k vidění do 2. října 2022.

Mistrovství světa superbiků WorldSBK v Mostě

Mostecký autodrom o nastávajícím víkendu přivítá závody mistrovství světa superbiků WorldSBK. Již šestý letošní závodní víkend světového šampionátu u nás odstartuje v pátek 29. a bude pokračovat až do neděle 31. července. Milovníci závodění na jedné stopě se tak mohou těšit na závodní klání plné adrenalinu a řvoucích vysokootáčkových motorů.

Kompletní harmonogram najdete na oficiálních internetových stránkách mosteckého autodromu a my jen připomeneme, že český závodní víkend zahrnuje závody WorldSBK, WorldSSP, WorldSPP300, evropský pohár Yamaha R3 bLU cRU, přičemž v sobotu i neděli se pojede doprovodná série Northern Talent Cup. Jen pro zajímavost doplňujeme, že v šampionátu působí výrobci motocyklů Kawasaki, Yamaha, Ducati, Honda a BMW.

Foto: Autodrom Most

Na mosteckém autodromu se o víkendu budou prohánět závodní motorky šampionátu WorldSBK

Veteráni Valašskem 2022

Autoklub Rožnov pod Radhoštěm na nadcházející víkend připravuje tradiční orientační jízdu historických vozidel. Událost Veteráni Valašskem 2022 se bude konat v sobotu 30. července. Předstartovní prezentace, technická přejímka i start soutěže se uskuteční v oficiálním sídle rožnovského Autoklubu.

Veteránská soutěž je určena pro osobní automobily, motocykly i motocykly s přívěsným vozíkem, tříkolky a užitková vozidla. Následná orientační jízda je naplánována na dvě jízdní etapy s celkovou délkou trasy přibližně 60 kilometrů. Příjezd prvního soutěžícího do cíle je naplánován okolo 13:30, následovat bude kulturní program a vyhodnocení soutěže.

Electra & Spartan Meeting 2022

Obdivujete nádherná auta, motorky a vše, co má motor? Letiště Točná na okraji Prahy na sobotu 30. července připravuje den otevřených dveří, který bude součástí letošního nultého ročníku události Electra & Spartan Meeting 2022. Na letišti se totiž nachází poslední letuschopný Lockheed L-10A Electra, v minulosti osobní letoun československého „krále obuvi“ Jana Antonína Bati.

Foto: Letiště Točná

Lockheed L-10A Electra byl osobním letounem českého podnikatele Jana Antonína Bati a v dnešních dnech je jediným letuschopným kusem na světě

I díky podobnosti se nadšenci z letiště v Točné navíc rozhodli pozvat i unikátní letoun Spartan Executive 7W vznikající ve stejné éře. S legendární Electrou sdílí nejen pohonnou jednotku, ale oba typy jsou si vizuálně velmi blízké. Na nultém ročníku leteckého srazu pak jsou vítány i další stroje z doby „art deco“ vyrobené v časovém období do roku 1950.

Celkově se letošní Electra & Spartan Meeting 2022 uskuteční ve dnech od 28. do 31. července. Pořadatelé dokonce plánují páteční let nad Prahou i Českem nebo sobotní noční show.

Všechny potřebné informace pro návštěvníky naleznete na oficiálních stránkách uvedených událostí. Víte o dalších zajímavých auto-moto akcích o nadcházejícím víkendu? Napište o nich ostatním do komentářů. Děkujeme!

Reklama

Související témata:
Načítám