Moravskoslezský kraj trápí sucho. Málo vody je v řekách i ve studnách

28. červenec 2022 08:10

Sucho opět vyprazdňuje lidem v kraji studny. Například v obci Staré Hamry v Beskydech už jsou někteří lidé bez vody a na pomoc jim přijíždí obecní cisterna. Podle hydrologů v řekách teče jen 30 procent vody, než je dlouhodobý průměr, a v některých je vody i daleko méně. Pod normálem jsou i zásoby vod podzemních.

Málo vody je i v Ostravici v centru Ostravy. Odkrývá se tam stále více kamenů v korytě řeky. Jinde jsou na tom ale ještě hůř. „V některých profilech – třeba Odra v Bartošovicích. Samozřejmě u těch povrchových vodních toků, pokud to není ovlivněno vodní nádrží, jsou průtoky velmi nízké,“ upřesňuje hydrolog z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě Jan Unucka.

Podle Povodí Odry je přitom vody v nádržích aktuálně dostatek, a tak kde můžou, odpouští vodu do řek. To ale není možné například v Olši v Českém Těšíně, stav vody tam pečlivě sleduje předseda tamního rybářského svazu Milan Valica. „Kolik vody spadne nahoře v Beskydech, tolik se nám dostane dolů. Ale ještě to není tak katastrofální jako na Dyji nebo Bečvě, žádný úhyn nebyl zaznamenán,“ uvedl rybář.

Sucho už vyprazdňuje i studny, a tak třeba cisterna, kterou si obec staré Hamry před časem pořídila, opět zaváží vodu k několika místním domům. „Už jsou někteří lidé bez vody, takže ji začínáme zavážet,“ říká starostka Eva Tořová (ČSSD).

Lépe jsou na tom ti, kteří jsou připojeni k obecnímu vodovodu, ale i tak už obec Staré Hamry vyzvala lidi k šetření s vodou. „V našem vodovodu ještě nějakou vodu máme – respektive v tom potoku ji máme. Ale už to začíná být kritické,“ dodává starostka.

Jak se sucho v kraji rozšiřuje, je možné sledovat i na portálu Intersucho.cz. Nejvýraznější sucho aktuálně zasahuje Osoblažsko, Krnovsko a Opavsko. „Tradiční vliv té polské nížiny, deficit srážek – že se to o ty Jeseníky vždy zabrzdí, tak to není u podzemních vod moc optimistické. A u povrchových vod se to dá říct i o horním toku Odry,“ dodává hydrolog Jan Unucka.

Spustit audio