Kouč Rulík uzavřel nominaci dvacítek, do Kanady bere 25 hokejistů

  20:06
Kouč české hokejové dvacítky Radim Rulík zařadil do nominace před nedělním odletem na mistrovství světa v Edmontonu 25 hokejistů. Po přípravných zápasech ve Finsku vypadli z kádru obránci Jakub Šedivý z Liberce a František Němec z Komety, jeho brněnský spoluhráč Ivo Sedláček a další útočník Petr Gajda z Litoměřic.

Trenér hokejistů Pardubic a juniorské reprezentace Radim Rulík. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Do Kanady tým zamíří se stejným počtem hráčů, který může zařadit na soupisku - s třemi gólmany a 22 hráči do pole.

„Se všemi čtyřmi hráči jsme se domluvili, že zůstanou mezi náhradníky, kdyby se cokoliv stalo. Jelikož jde o hráče ročníků 2003 a 2004, počítáme s nimi hned na další akci po skončení šampionátu v Edmontonu, aby zabojovali o následující mistrovství světa juniorů, které už se bude hrát v tradičním zimním termínu,“ uvedl v tiskové zprávě Rulík.

V týmu je šest hráčů ročníku 2002 - brankáři Jan Bednář a Pavel Čajan a útočníci Jan Myšák, Ivan Ivan, Tomáš Urban a Michal Gut. Z nich nebyl na prosincovém šampionátu jen Čajan. Mezi třináctkou hráčů ročníku 2003 je dalších sedm účastníků nakonec zrušeného turnaje - beci David Jiříček, David Moravec, Stanislav Svozil, David Špaček a Jiří Ticháček a útočníci Jakub Kos a Martin Ryšavý. Z ročníku 2004 už byl v kádru také útočník Jiří Kulich. Nově jsou z něj v kádru zadáci Aleš Čech a Tomáš Hamara a útočník Matyáš Šapovaliv.

Nástupci Karla Mlejnka v netradičním termínu před sezonou vypadla z různých důvodů řada hráčů. „Neřeším to. Ani nevím celkové číslo omluvenek, přecházel jsem to. Hrajeme s hráči, kteří hrát chtějí a jsou k dispozici. To je pro nás priorita,“ komentoval Rulík absence ročníku 2002. „Přišel jsem k týmu před pár týdny, jsem tu krátce. Ti kluci prostě nejsou. Když už někteří kvalitu mají, tak se omluvili nebo zranili. Řekl bych ale, že i naši kluci ročníku 2003 jsou fyzicky zdatní. Už jsou ve věku, kdy by měli být na úrovni o rok starších kluků.“

Po dvou kempech v Brně sehrál Rulíkův tým po dvou zápasech se Švýcarskem (2:1, 3:6) a Finskem (3:2, 4:6), přičemž první duel proti domácím Seveřanům byl proti devatenáctce. „Přípravný kemp ve Finsku, kde jsme odehráli čtyři zápasy v pěti dnech, byl výborným testem před mistrovstvím světa. Bylo o nás velmi dobře postaráno a veškerý servis byl na profesionální úrovni. I samotné zápasy nám hodně ukázaly, takže můžu říct, že aktuálně máme a víme vše, co jsme potřebovali,“ řekl Rulík.

V zápasech nemohl počítat s Janem Myšákem, který po zranění má plán návratu od svého klubu v NHL Montrealu. „Zatím bylo doporučení jeho týmových doktorů, aby jen trénoval. Tím jsme se řídili. Pro šampionát má zelenou, ale do hokejových činností ho máme zapojit pozvolna. Další přípravu s Rakouskem by už ale měl hrát. Pro šampionát bude v pohodě, proto ho tam vezeme,“ uvedl Rulík s připomínkou generálky, která se bude hrát v sobotu 6. srpna.

Ve Vierumäki nehráli ani bek Jiří Ticháček, který byl kvůli střevní viróze v izolaci, a útočník Adam Měchura. „Hned při prvním tréninku měl úraz ruky. Jsme ale ve spojení s jedním specialistou doktorem, který řekl, že by s tím mohl hrát. V pátek ještě absolvuje vyšetření. Vytvoří se mu speciální dlaha, aby mu ruku chránila. Poslední zápas nehrál Standa Svozil, který si narazil rameno, ale není to nic vážného,“ dodal Rulík.

Šampionát se měl konat na přelomu loňského a letošního roku, ale kvůli koronavirové nákaze byl nakonec turnaj zrušen po odehrání pouhých devíti zápasů a kontumaci dalších tří duelů. Nyní organizátoři v kanadské provincii Alberta nastavili mírnější pravidla než v zimě.

„Tentokrát bychom neměli fungovat v tzv. bublině a ani nás nečekají karantény na hotelových pokojích. Před odletem do Kanady ale musí každý člen naší výpravy absolvovat jeden test s negativním výsledkem. Po příletu budou dle našich informací testovaní na místě pouze náhodně vybraní jedinci. Celý tým absolvuje ještě jedno kolo testování 4. srpna. V případě, že všechno půjde podle plánu, by se potom dál v průběhu šampionátu testovat nemělo,“ uvedl manažer týmu Otakar Černý.

Česká hokejová dvacítka vstoupí do turnaje v úterý 9. srpna utkáním proti Slovensku. Dalšími soupeři v základní skupině A budou postupně Finsko, domácí Kanada a Lotyšsko.

Nominace české dvacítky

Mistrovství světa v Edmontonu (9.-20. srpna)

Brankáři: Jan Bednář (Acadie-Bathurst/QMJHL), Pavel Čajan (Kitchener/OHL), Tomáš Suchánek (Tri-City/WHL)

Obránci: David Moravec (Mladá Boleslav), Jiří Ticháček (Kladno), David Jiříček (Plzeň), Štěpán Němec (Litoměřice), David Špaček (Sherbrooke/QMJHL), Aleš Čech (Kärpät Oulu/Fin.), Tomáš Hamara (Tappara Tampere/Fin.), Stanislav Svozil (Regina/WHL),

Útočníci: Tomáš Urban, Daniel Herčík (oba Pardubice), Petr Hauser (Sparta Praha), Jiří Kulich (Karlovy Vary), Adam Měchura (Liberec), Matouš Menšík (Jihlava), Michal Gut (Everett/WHL), Jakub Kos (Ilves Tampere/Fin.), Ivan Ivan (Cape Breton/QMJHL), Jan Myšák (Hamilton/OHL), Jaroslav Chmelař (Providence College/NCAA), Martin Ryšavý (Moose Jaw/WHL), Gabriel Szturc (Kelowna/WHL), Matyáš Šapovaliv (Saginaw/OHL).

Autoři: ,

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

První bod ve finále? Fajn. Ale chceme hrát ještě lépe, říká Nestrašil

16. dubna 2024  23:06

Vyhrát hned úvodní finále na ledě Pardubic, vítěze základní části extraligy a zřejmě největšího...

Klasický Třinec, nepřekvapil mě, líčil Radil po úvodní finálové prohře

16. dubna 2024  22:03

Třinecká aura v play off hokejové extraligy je zřejmě nevyčerpatelná. Po famózním semifinálovém...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

Hokejisté zahájili třetí týden přípravy na MS, netrénovali Červenka a Filippi

16. dubna 2024  20:33

Česká hokejová reprezentace se sešla v Českých Budějovicích na třetí týden přípravy před květnovým...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...