Dva úrazy během jednoho týdne: K pádu lezců ve skalách vzlétnul vrtulník letecké záchranky
Foto zdroj: Horská služba ČR
Most

Krušné hory – Během tohoto týdne došlo ke dvěma pádům horolezců v lezecké oblasti Ostrov, Tisá. V obou případech šlo o podobná poranění, zasahoval i vrtulník.

Naštěstí, i když pády tomu v první chvíli nenasvědčovaly, nedošlo ke ztrátě vědomí a u obou horolezců záchranáři předpokládali poranění páteře. „První nehoda se stala na stěně Pastýř, lezec spadl asi 6 metrů, k pádu lezce došlo ještě před založením prvního postupového jištění. Současně s námi letěla k nehodě Letecká záchranná služba z Ústí nad Labem. Podle jejich lékaře si muž přivodil poranění obratlů bederní páteře,“ uvedl Martin Krejčí, zasahující člen Horské služby Krušné hory s tím, že členové LZS namísto slanili a pacienta pak vyzdvihl vrtulník v podvěsu.

2907horskasluba3

Druhý pád se udál včera na stěně Informátor v Bürschických stěnách. Není jisté, zda k nehodě došlo z důvodu nevhodné manipulace s lanem. „Lezec spadl z výšky cca 10 metrů a opět k nám zamířil vrtulník LZS. I zde záchranář s lékařem na místo slanili a my jsme po ošetření a zafixování pacienta šetrně transportovali po zemi k čekajícímu stroji. Následoval převoz do nemocnice v Ústí,“ doplnil Jan Mach, druhý zasahující člen krušnohorské HS.

V těchto dnech dobré počasí přilákalo do Tiských stěn mnoho turistů a zkušených i méně trénovaných lezců. „Zraněným přejeme brzké uzdravení, ale přeci jen upozorním na fakt, že lezení po pískovcových skalách je specifické zejména z pohledu jištění. Méně zdatní lezci by se vždy měli pouštět do cest se zkušenějším kolegou,“ upozornil návštěvníky oblasti Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru