Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
29. července 2022 9:19
Čas čtení 1:04

Italský kněz sloužil mši v plavkách, jako oltář použil nafukovací lehátko. Vyšetřují jej úřady

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Italský kněz sloužil mši v plavkách, jako oltář použil nafukovací lehátko. Vyšetřují jej úřady
Zdroj: Pexels/MART PRODUCTION/volně k užití

Kněz Mattia Bernasconi z milánské farnosti San Luigi Gonzaga vedl bohoslužbu na plovoucí matraci místo oltáře. Nyní čelí kritice.

Podle serveru Insider pomáhal kněz Bernasconi na týdenním táboře pro středoškoláky, který pořádala organizace Libera bojující proti mafii. V neděli navštívil pláž nedaleko Crotone v oblasti Kalábrie, kde plánoval sloužit mši mezi nedalekými borovicemi. V lese však nemohl najít vhodné místo ve stínu.

„Bylo velké horko. Tak jsme si řekli: Proč ne ve vodě?“ řekl Bernasconi listu Corriere della Sera„Jedna rodina nám dala svou nafukovací matraci, kterou jsme proměnili v oltář. Bylo to krásné, i když jsme se spálili,“ dodal.

Arcidiecéze Crotone-Santa Severina v reakci na incident vydala prohlášení, v němž uvedla, že je „nutné zachovat minimální dekorum a péči o symboly, které vyžaduje samotná povaha liturgických slavností“. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„V některých zvláštních případech je možné sloužit mši svatou i mimo kostel. Vždy je však nutné kontaktovat církevní představitele místa, kde se nacházíte, aby se poradili o nejvhodnějším způsobu provedení eucharistické slavnosti tohoto druhu,“ uvádí se v něm. Vrchní prokurátor města Crotone zároveň uvedl, že jeho úřad zahájil vyšetřování urážky náboženského vyznání.

Bernasconi ve středu své jednání podle The Guardian obhajoval a omluvil se za případnou urážku. Řekl, že jeho chování bylo „možná nerozvážné“, a dodal, že už to neudělá. „Rozhodně jsem neměl v úmyslu zlehčovat eucharistii. Byla to prostě mše na konci pracovního týdne. Ale symboly jsou silné a mluví někdy jinak, než bychom si přáli. Bylo ode mne naivní nepřikládat jim patřičnou váhu,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse