Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Málo známá tvář Janka Ledeckého: v 60 letech se prohání po moři na windsurfu tři hodiny denně. „Ester jezdí i pět“

Janek Ledecký | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Premium Rozhovor
„Stačí na sebe ta zvířátka jen pustit, a začíná legrace,“ říká Janek Ledecký o své volné básnické tvorbě, kterou loni vydal pod názvem Verše potrhlé. Pro neobvyklý zájem teď chystá druhý díl. Proč své kulatiny neoslaví zaslouženou dovolenou na pláži v Dubaji? A doporučil by, jako otec dvou úspěšných ratolestí, domácí vzdělávání každé rodině?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Pokud jste zažili 90. léta, máte jeho hity zakořeněné v paměti. Jen zkuste zabroukat refrén písničky Na ptáky jsme krátký, Právě teď, Budu všechno, co si budeš přát nebo Pěkná, pěkná, pěkná. Své posluchače, starší i mladší, mají dodnes. Dokazuje to nejen Ledeckého poslední album Symphonic, na něž nahrál své největší hity se sedmdesátihlavým orchestrem, ale i jeho nabité narozeninové turné.

Na začátku hektického léta se vrátil z Řecka, kde tráví volné dny s rodinou. Opálený oslavenec s kytarou v našem rozhovoru vypráví o roce ‚92, kdy opustil skupinu Žentour a po ošklivém pádu zjistil, že paragliding není nic pro něj, o kondičním kempu s dcerou Ester a o hodinách absolutní svobody, které zažívá s windsurfingem.

Na konci července oslavíte šedesátiny. Je to jen číslo?
Cítím se pořád stejně. Jen když se podívám do rodného listu, je to trochu strašidelné. Ale mám to štěstí, že fyzička mi funguje stejně, jako když mi bylo pětadvacet.

Záda nebolí?
Občas, ale vím, co proti tomu dělat. Mám tu výhodu, že co mi ubylo na fyzičce, udržuji technikou. Celá rodina jsme ujetí na klouzavých sportech – v zimě lyže a snowboard, v létě windsurfing a vodní lyžování. Na horách mi chyby v řezaném oblouku opravují světoví trenéři, kteří trénují trojnásobnou olympijskou vítězku. (směje se) Takže mám opravdu senzační péči, a díky tomu jezdím daleko líp, než jsem kdy jezdil. A s tím windsurfingem je to némlich to samé. Když v Řecku přijde dobrá termika, jsem schopný najezdit sedmdesát i osmdesát kiláků. Občas chodím běhat a zvedat činky do tělocvičny, což mě sice nebaví, ale vím, že je to potřeba, abych pak na windsurfu vydržel i pár hodin v kuse.

Nespadl jsem do vody, ale na cestu. Padák se mi takzvaně vylil, takže jsem se rozsekal, ale kupodivu jsem se jenom přizabil.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!