Vydřená výhra. Zvýšili jsme hlas, říká Žemlička po odvetě sedmnáctky

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

29. července 2022, 19:20

Helena Hegeďová

Česká sedmnáctka si se Švýcarskem v Davosu poradila i napodruhé, tentokrát byl ovšem průběh zápasu daleko dramatičtější. Do třetí třetiny se vstupovalo za stavu 2:2 a rozhodla trefa Samuela Junga, který v prvním vzájemném zápase plnil roli třináctého útočníka.

Utkání přineslo trochu jiný start než první vzájemné měření sil. Švýcaři na nic nečekali a hned v první ofenzivě nebyli daleko od otevření skóre, jenže Reber při pokusu z první promáchnul. Král pak v brejku ztratil puk, čímž dal opět šanci soupeři. Rebera zastavila bránící dvojice až těsně před brankovištěm.

Poněkud neučesaná hra se promítala i do střel, ty končily ve výstrojích pozorných gólmanů, nebo zcela mimo branku. V jednom případě zakončoval Drančák zpoza brány a kotouč zůstal několik sekund ležet nehlídaný v brankovišti. Přesto první třetina gól nepřinesla.

Branky začaly padat až ve druhé části duelu, do které naopak nastoupili Češi. „První třetina byla velice vyrovnaná s šancemi na obou stranách. O přestávce jsme trošku zvýšili hlas a myslím si, že se to neminulo efektem. Hráli jsme lépe, začali jsme více bruslit, z čehož pramenily naše dva góly,“ popsal situaci asistent trenéra Richard Žemlička.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Zvýšená aktivita přinesla mimo jiné kombinaci s tečí Josefa Teplého, který střelu od modré nasměroval do levého horního rohu Neuenschwanderovy brány.

Český výběr samozřejmě vedení nakoplo k ještě větší aktivitě, jež vyvrcholila v další souvislý tlak. Matěj Sedláček objel branku a nabídl Josefu Teplému kotouč na střelu z první. Puk se zastavil o betony švýcarského gólmana, odkud jej za brankovou čáru dotlačil Lukáš Král.

Na ledě byl v tu chvíli jen jeden tým, což ale změnila první přesilovka domácího celku. „Po druhém gólu jsme bohužel zase přestali hrát a stáhli se do defenzivy. Od poloviny zápasu se tahaly nohy. Máme toho za sebou už hodně, třídenní soustředění s dvěma tréninky denně, tady ve Švýcarsku trénink s poradou každé ráno, abychom to dali trošku do kupy,“ hledal Žemlička důvody předváděného výkonu.

Češi sice oslabení ubránili, poté se jim ovšem nepovedlo vyhodit, Leon Muggli vystřelil od modré čáry a Marek Uherek střelu vykopl pouze na najíždějícího Lennyho Gigera, jenž skóroval k odkryté levé tyči.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Národní tým se najednou začal více bránit a šance si tvořil z brejků. V jednom z nich nastřelil Titlbach tyčku. Centr první formace vedení nenavýšil, naopak Švýcaři v další přesilovce po prudké střele Davida Bossona z levého kruhu vyrovnali.

„Ve třetí třetině jsme chtěli soupeře dostat pod tlak, což se nám povedlo,“ líčil dále Žemlička. Závěrečných dvacet minut přineslo bojovný výkon z obou stran. Své k tomu po utkání řekl také obránce Aleš Zielinski. „Síly ubývaly, a to s každým střídáním. Nicméně si ale myslím, že tentokrát se na nás Švýcaři lépe připravili. My jsme navíc měli zbytečně moc ztrát, ale hlavní je, že jsme to vydřeli.“

Vůle a týmový výkon nakonec český tým dovedly ke druhému vítězství. Přesilová hra po vyloučení Antenena se sice příliš nepovedla, na jejím samotním konci ovšem následovalo přečíslení tři na dva, kdy Maxmilian Curran vybídl Samuela Junga k doklepnutí puku k odkryté levé tyči.

Tak jednoduché to ovšem nebylo, protože drama přinesla švýcarská hra bez gólmana. „V závěru, když hrál soupeř bez brankáře, jsme špatně střídali a pak to bylo velice těžké. Zaplaťpánbůh jsme zblokovali dvě střely, díky čemuž jsme to zvládli. Bojovnost v posledních minutách byla výborná. Byl to velice těžký zápas a vydřená výhra,“ zakončil Žemlička, podle něhož bude do posledního vzájemného zápasu nejdůležitější hlavně odpočinek.

ŠVÝCARSKO – ČESKO 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 32. Giger (Muggli), 38. Bosson (Muggli, Kurt) – 22. Teplý (Šmerda, Drančák), 27. Král (Sedláček, Teplý), 48. Jung (Curran, Sedláček).
Rozhodčí: Weber, Arpagaus – Gurtner, Martančík.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:0.
Diváci:
171.
Švýcarsko: Neuenschwander – Kurt, Muggli, Meier, Ustinkov, Johnson, Moser, Richard, Toller – Bosson, Antenen, Wehrli – Cattin, Reber, Ponzetto – Forget, Giger, Saladin – Domenichelli, Keller, Thul. Trenér: Schöb.
Česko: Uherek – Jiříček, Sedláček, Šmerda, Galvas, Zielinski, Chaloupka, Švec – Veselský, Titlbach, Klíma – Teplý, Benák, Kubiesa – Jung, Drančák, Král – Galnor, Curran, Vojáček – Florýk. Trenér: Eismann.

Poslední zápas v Davosu

Sobota 30. července:
11:00 Švýcarsko – Česko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz