Rychlý převoz zpěvačky Marty Kubišové do nemocnice. Byla akutně operovaná, uvedla kamarádka

Zpěvačka Marta Kubišová
Zpěvačka Marta Kubišová
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 7. 2022

Marta Kubišová (79) je v současnosti pod dohledem lékařů Nemocnice Na Homolce, kde podstoupila neodkladnou a vážnou operaci údajně kvůli akutní perforaci střev. S informací přišla nejsledovanější tuzemská komerční televize, které informaci potvrdila šéfka Ligy na ochranu zvířat a kamarádka umělkyně. Nedávno pro ŽivotvČesku.cz legendární zpěvačka v rozhovoru promluvila o současném dění na Ukrajině a působila po zdravotní stránce v naprostém pořádku.

V noci na pátek byla legendární umělkyně převezena do nemocnice. Důvodem byl vážný zdravotní problém - mělo se jednat o akutní perforaci tlustého střeva - jinými slovy šlo o protržení střeva. Informaci pro televizi Nova potvrdila šéfka Ligy na ochranu zvířat Dagmar Kubištová, která je blízkou přítelkyní zpěvačky a kolegyní, protože Marta Kubišová je členkou spolku.

"Všechnu energii posíláme paní Martě. Naše milovaná paní Marta Kubišová byla dnes ráno akutně operovaná. Martičce posíláme všechny pozitivní myšlenky, aby byla brzy fit," informovala Kubištová na sociální síti Facebook ohledně zdravotního stavu umělkyně. Následně příspěvek odstranila a nahradila ho novým.

Pro ŽivotvČesku.cz Marta Kubišová nedávno promluvila o současném dění na Ukrajině. Po zdravotní stránce si nestěžovala, naopak se těšila z toho, že se na začátku června stala čestnou občankou hlavního města.

Poctu získala za umělecký přínos v kultuře, za mimořádné činy spojené s osobním hrdinstvím v období invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a v období normalizace.

Právě komplikovaná situace ve východní Evropě dělala Martě Kubišové starosti, když s ní redakce ŽivotvČesku.cz mluvila naposledy. Sama totiž zažila ruskou okupaci v roce 1968, a tak je pro ni ukrajinská válka poměrně emotivní téma.

"Byla jsem v naprostém šoku, protože to nikdo nečekal. Ale stejně tak jsem byla v šoku v roce 1968, protože to také nikdo nečekal, že sem Rusové přijdou. Je to takové, že si člověk říká, že uvažují jako já, ale je vidět, že ne. Asi se spletli v tom propočtu, protože si mysleli, že to bude blesková válka, a ono se to natahuje, mrtví jsou na obou stranách a je to strašné uvědomění, že kvůli jednomu člověku se to děje. Rusové mají asi větší sebevědomí, než jsme si mysleli, a mělo by opadnout," uvedla umělkyně, která svou pěveckou kariéru kvůli zdravotním potížím ukončila před více než pěti lety.

Její píseň Modlitba pro Martu se stala jedním z významných symbolů demonstrace po 17. listopadu 1989. Tu zazpívala z balkonu Melantrichu na Václavském náměstí v Praze 21. listopadu, tehdy ji poslouchalo kolem 100 tisíc lidí. Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy se stala symbolem odporu proti okupaci. Od února 1970 měla totiž legendární umělkyně kvůli svým postojům zakázáno vystupovat a režim jí bránil najít si zaměstnání. Marta Kubišová také podepsala Chartu 77 a stala se jednou z jejích mluvčích.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.