Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly Zprávy

    92. Jiráskův Hronov začíná

    Vztyčením festivalové vlajky odstartuje dnes, v pátek 29. července, 92. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. Během následujících devíti dní nabídne bohatý divadelní i hudební program, semináře, výstavy i diskusní panely. Novinkou letošního ročníku bude promítání letního kina. Pořadatelé se po přestavbě hotelu na radnici museli vypořádat i s úbytkem ubytovací kapacity.

    Více než šestitisícové město se na více než týden stane opět středobodem divadelního dění. Slavnostní zahájení letošního ročníku festivalu se uskuteční v sobotu 30. července od 14.15 na náměstí Čs. armády v Hronově.

    Návštěvníci se opět mají na co těšit. V hlavním programu se během celého festivalového týdne letos představí 37 souborů, které odehrají 74 představení. Představí se také tři profesionální inspirativní představení a dvě zahraniční ze Slovenska. V rámci doprovodného programu vystoupí 26 divadelních souborů a 25 hudebních produkcí, láká návštěvníky k bohaté nabídce programový ředitel Jan Julínek. V hlavním programu jsou zastoupeny neprofesionální soubory, které prošly tzv. sítem přehlídek. Každý soubor, který chce hrát v hlavním programu Jiráskova Hronova, musí projít oblastními a krajskými přehlídkami, odkud mohou být odbornými porotami vyslány na celostátní přehlídky. Soubory, které zaujmou na celostátních přehlídkách, pak dostanou možnost účastnit se Jiráskova Hronova, vysvětluje Julínek systém nominací na „olympiádu“ divadelních ochotníků s tím, že celostátní přehlídky jsou děleny podle druhu divadla. Na letošní ročník festivalu se postupovalo kromě jiného z Krakonošova divadelního podzimu ve Vysokém nad Jizerou, z Loutkářské Chrudimi, ze Šrámkova Písku a mnoha dalších.

    Jiráskovo divadlo v Hronově. Foto Radek Bartoš

    Festival Jiráskův Hronov je nejstarší kontinuálně existující divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě. Byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Festival se konal i za 2. světové války, přestože nebyl německými okupačními úřady povolen. Tím se stal nejstarším festivalem amatérského divadla, který probíhá bez přerušení 92 let. Nepřerušila jej válka, komunisté ani celosvětová pandemie covidu. Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují špičková zahraniční neprofesionální divadla. Mezinárodní nevládní organizace amatérského divadla AITA – IATA zařadila festival Jiráskův Hronov v roce 2017 na svém kongresu v Monaku mezi sedm nejprestižnějších festivalů amatérského divadla z celého světa. Jiráskův Hronov je koncipován jako celostátní mezidruhová přehlídka amatérského divadla, jako nesoutěžní přehlídka otevřená všem divadelním druhům, žánrům, nejrůznějším inscenačním postupům, stylům a poetikám.

    Novinkou letošního ročníku bude letní kino, které bude promítat od pondělí do pátku v areálu dvora základní školy. Projekt jsme nazvali Kino ZaŠkolou. Budou se zde vždy od 21.45 hodin promítat amatérské filmy či také dvoudílný dokument Rok českých tradic aneb Co nám svět může závidět, říká Šárka Čmelíková ze spolupořádajícího Kulturního a informačního střediska Hronov.

    Festivalové dění se bude odehrávat na několika místech. Hlavní program v Jiráskově divadle, Sále Josefa Čapka, Sokolovně a na dětském hřišti v Divadelní ulici. Doprovodný program na náměstí Čs. armády, ve dvoře zdejší základní školy a na dvou pódiích v parku A. Jiráska.

    Během festivalového týdne se v Hronově „protočí“ až ke čtyřiceti tisícům návštěvníků. Mnozí z nich potřebují ubytování, a jak Šárka Čmelíková odhaduje, volných postelí je potřeba až k tisícovce na noc. Rekonstrukcí hotelu Radnice, který se nedávno proměnil v regulérní radnici, vypadlo pořadatelům několik podstatných desítek lůžek pro významné hosty. Přišli jsme o ubytovací kapacitu stavěnou na jeden autobus, což bylo kolem čtyřiceti míst. Na druhou stranu hotel byl v takovém stavu, že jeho provozovatelnost byla již na hranici, soudí Šárka Čmelíková s tím, že se podařilo tento výpadek nahradit.

    Získali jsme nové kapacity, které nám to částečně nahrazují. Ačkoliv je v Hronově ubytování velmi omezené a v současné době naprosto vyprodáno, hosté, kteří na festival přijedou, mohou využít ubytování ve stanovém městečku přímo v Hronově nebo na internátech v nedalekém Velkém Poříčí a Náchodě či na zimním stadionu. K dispozici jsou ještě ubytování v soukromí a díky naší výzvě se nám podařilo sehnat i nové soukromé ubytovatele, říká. A s úsměvem dodává, že je důležité, aby každý zájemce měl postel, ve které bude ležet aspoň jeden člověk. Maximálně dva.

    V rámci Jiráskova Hronova bude navíc jezdit zdarma po nejbližším okolí festivalové taxi, které hosty operativně přiveze či odveze (více zde). Také bude jezdit pravidelná kyvadlová doprava.

    ///

    Hlavní program_Jiráskův Hronov 2022 (pdf, 9164 kB, 27. 7. 2022)

    Vedlejší program_Jiráskův Hronov 2022 (pdf, 2000 kB, 27. 7. 2022)

     

    Součástí 92. ročníku festivalu Jiráskův Hronov bude také řada výstav:

    91. Jiráskův Hronov byl již vloni…, předsálí Sálu Josefa Čapka – výstava fotografií Ivo Mičkala. Otevřeno denně v průběhu festivalu.

    Nositelé Zlatého odznaku J. K. Tyla za rok 2021, předsálí Jiráskova divadla – výstava bude přístupná vždy půl hodiny před začátkem představení.

    Cena Pavla Dostála – oceněný soubor Divadlo RADAR/Hrobeso Praha, předsálí Jiráskova divadla – výstava bude přístupná vždy půl hodiny před začátkem představení.

    Made in Jackalap, výstavní hala (balkon) Jiráskova divadla – autorská výstava prací grafika a ilustrátora Vojtěcha Holase. Výstava bude přístupná vždy půl hodiny před začátkem představení.

    Výstava k 60. výročí Šrámkova Písku – celostátní přehlídky experimentujícího divadla, malý sál Jiráskova divadla. Vernisáž výstavy bude v neděli 31. července v 19 hodin.

    Výstava ke 30 letům VSVD, náměstí Čs. armády (mezi JD a SJČ)

    Setkání, Čapkův mlýn – slavnostní otevření výstavy obrazů Boženy Jelínkové – Jiráskové a písemností Heleny Čapkové.

    Od neděle 31. července do pátku 5. srpna se bude konat diskusní seminář KDR – Klub Divadelních Rváčů aneb nekorektně o viděném. Jedná se o novou formu diskusního klubu, kde se bude velmi otevřeně diskutovat nad čerstvě zhlédnutými představeními uvedených inscenací a tématy s nimi souvisejícími. Tímto diskusním fórem bude provádět moderátor diskuse, dramaturg a režisér Jaromír Hruška.

    Aktuální info o 92. ročníku JH: zde

    /Z tiskové zprávy a dalších zdrojů pro i-DN připravil a zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 29. července 2022

    Komentáře k článku: 92. Jiráskův Hronov začíná

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,