Kajakář Přindiš získal v Augsburgu první titul mistra světa

foto Mistrovství světa ve vodním slalomu, K1 muži - finále, 30. července 2022 v Augsburgu. Český kajakář Vít Přindiš se zlatou medailí.

Augsburg (Německo) - Kajakář Vít Přindiš se v Augsburgu stal mistrem světa ve vodním slalomu a po třech kontinentálních titulech včetně jednoho v extrémním slalomu slaví nejcennější zlato. Olympijský vítěz z Tokia Jiří Prskavec měl nejrychlejší čas, ale čtyři trestné sekundy ho srazily na páté místo.

Přindiš, který na německém kanále ovládl kvalifikaci a v semifinále byl třetí, zvládl stejně jako další tři závodníci v pořadí zrádnou trať čistě. Druhého Itala Giovanniho de Gennara porazil o 71 setin, třetí Francouz Boris Neveu dojel o dalších 26 setin zpět. Před Prskavce se dostal ještě čtvrtý Slovák Jakub Grigar.

Třiatřicetiletý Přindiš byl na MS dosud nejlépe stříbrný před pěti lety v Pau, kde nestačil pouze na Ondřeje Tunku. Stal se čtvrtým českým mužským mistrem světa na kajaku, kromě Tunky to dokázali ještě Vavřinec Hradilek (2013) a dvakrát Prskavec (2015 a 2019).

"Nevím, jestli mi to už došlo," řekl Přindiš po slavnostním vyhlášení se zlatou medailí na krku. "Po mém vnitřním neúspěchu, kdy jsem si nevyjel olympiádu (v Tokiu), jsem si řekl, že je to můj cíl na následující rok. Loni se to nepodařilo smolně v Bratislavě, letos jsem se připravil stejně dobře a klaplo to," dodal.

Přindiš vyrazil na trať jako třetí od konce a ujal se vedení. Když jej nepředstihl druhý muž ze semifinále De Gennaro, zbýval už jen Slovinec Peter Kauzer. Dvojnásobný mistr světa i Evropy a stříbrný olympionik z Ria 2016 ale chyboval hned v úvodu a nakonec skončil až desátý. O mistru světa bylo jasno.

Přindiš se ale cítil spokojený hned po projetí cílem, kdy ještě nevěděl, jaký bude mít za cenný kov. "V tu chvíli jsem si řekl, že to byla dobrá jízda a nemám se vůbec za co stydět, ať to dopadne, jak to dopadne. Jestli vyhraju nebo ne. Byl jsem spokojený," prohlásil.

"Dokázal jsem to tady ustát hlavou, což byl můj hlavní cíl. Nenechat se rozhodit nějakými drobnými problémy třeba na horní části trati a nechat si síly hlavně na spodek, který byl dneska nejdůležitější. Největší podíl na tom má hlava, že jsem to dokázal ustát, vyfiltrovat a jet si svoje. A asi i trošku štěstí," dodal nový šampion.

Prskavec si připsal dvousekundovou penalizaci nejprve na 14. brance a další mu naskočila na čísle 22. Bez medaile skončil stejně jako loni v Bratislavě, kde vypadl v semifinále. Tehdy se na tom podepsalo to, že nebyl na MS optimálně psychicky ani fyzicky naladěn po předchozím triumfu v olympijském Tokiu.

"Bylo to přesně naopak než v semifinále. Nahoře si myslím, že mi to vyšlo přesně, jak jsem si řekl. Na druhém přejezdu jsem musel jet erku (pozadu), co nebyla plánovaná. Nicméně tam jsem vedl, bylo to super. Pak jsem projel ty přesazené branky a při nájezdu do levé protivody na středu přišel dotyk, ani nevím moc proč. Ale asi se ten válec posunul nahoru a já včas nezareagoval," líčil Prskavec.

Čistý čas jízdy (94,23) měl nejrychlejší. "Furt jsem cítil, že rychlost mám. Takže jsem nepanikařil a pak to vycházelo dobře. Trochu hůř mi vyšla osmnáctka, ale to je otázka vody, s tím jsem počítal, že to nemusí být tak dobré jako v první jízdě. Krásně mi vyšla levá protivoda na odpich. Pak jsem vjel do další, skoro jsem se převrátil a pravděpodobně jsem se ještě dotkl, což jsem nevěděl. Pak jsem to drtil do cíle a je z toho páté místo," konstatoval Prskavec.

Mezi ženami obhájila titul z Bratislavy domácí Němka Ricarda Funková a přidala další úspěch ke zlatu z olympiády v Tokiu. O 1,31 sekundy předčila hvězdnou Australanku Jessicu Foxovou, která nevylepšila rekordní bilanci osmi individuálních triumfů ze světových šampionátů. Bronz brala další německá kajakářka Elena Liliková, na vítěznou krajanku ztratila téměř tři sekundy.

Tereza Fišerová, Antonie Galušková a Tunka vypadli v dopoledním semifinále. Fišerové se nepodařilo postoupit ani z kvalifikace extrémního slalomu, ve kterém letos vyhrála pražský závod SP a vede seriál, jedinou českou účastnicí v nedělních vyřazovacích jízdách bude Galušková. Mezi muži budou ve hře Přindiš a Vojtěch Heger.

Kajakáři Tunka, Galušková a Fišerová do finále MS nepostoupili

Tunka na 21. místě zaostal za finálovou desítkou o 5,92 sekundy. Juniorská světová šampionka z roku 2019 Galušková v semifinále skončila sedmnáctá o 4,68 sekundy za postupem. Fišerová se i kvůli padesátisekundové penalizaci zařadila na předposlední 29. pozici.

Čtvrteční první část kvalifikace vyhrál Přindiš před Prskavcem, semifinálové jízdy proto oba uzavírali. Mistr světa z let 2015 a 2019 a majitel dalších dvou stříbrných medailí Prskavec s časem 95,86 skončil pátý kvůli "štouchu" na brance číslo 9, jinak by předčil čas vítězného Slovince Petera Kauzera.

"Já bych to popsal tak, že augsburští bohové, nebo respektive bohové Eiskanalu byli dneska hodně proti mně. O to víc si vážím toho postupu, protože v podstatě v prvních dvou přejezdech, možná v druhém to byla trochu moje chyba, nicméně v tom prvním si stojím za tím, že jsem tam měl velikou smůlu na vodu. Šel tam bublák, který je tam fakt jednou za dlouho, a ten mě srazil dolů," řekl Prskavec.

"Věděl jsem, že jsem ztratil spoustu času a v podstatě jsem to dokázal hodit za sebe a pustit se do té své skoro bych až řekl vítězné jízdy, kterou jezdím ve finále, a tím jsem všechno dokázal sjet. Nevím, jestli tam je přede mnou někdo se šťouchem, ale bude to patřit určitě k těm nejrychlejším časům. Takže já to beru tak, že jsem strašně pyšný na to, co jsem dokázal v semifinále předvést. Rezerva tam je," doplnil Prskavec.

Přindiš, který má stříbro z MS z roku 2017, zajel čistě a o 55 setin za vítězem vyjel třetí pozici. "Sjedu si finálovou jízdu na nejslavnější trati na světě před obrovským publikem, už to je pro mě vlastně vítězství, protože jsem se na to hrozně těšil, že tady budeme moct závodit. Doufal jsem, že postoupím do finále, a postoupil jsem relativně ne úplně hladce, ale bez větších problémů, takže jsem spokojený," uvedl Přindiš. Šampionovi před pěti lety Tunkovi, který tehdy předčil právě Přindiše, boj o finále nevyšel.

Jednadvacetiletá Galušková nezopakovala finálovou účast z loňského mistrovství světa v Bratislavě, kde skončila šestá. "Měla jsem tam jeden ťuk, kterého jsem si moc nevšimla, ale věděla jsem, že by tam možná mohl být. A uteklo mi to dole, kde ty kombinace byly opravdu záludné. Na konci trati to není nic jednoduchého a mně v té jedné vyjížděčce nevyšla voda," řekla Galušková.

Fišerová, která na šampionátu absolvuje všechny disciplíny a v neděli bude bojovat o medaile i v kanoi, měla s náročnou tratí ještě větší problémy. "Říkala jsem si, že mi ta trať bude sedět, protože je náročnější, bohužel to tak nebylo. Nejelo se mi úplně dobře, myslím, že bylo vidět, že odshora dolů to úplně neklouzalo. Přišly tam dva doteky, jedna padesátka, bohužel. Doufám, že se na zítra vyspím lépe," prohlásila Fišerová.

K1:

Muži: 1. Přindiš (ČR) 94,78 (0 tr. sekund), 2. De Gennaro (It.) -0,71 (0), 3. Neveu (Fr.) -0,97 (0), ...5. Prskavec -3,45 (4), v semifinále 21. Tunka (oba ČR)

Ženy: 1. Funková (Něm.) 101,14 (0 tr. sekund), 2. J. Foxová (Austr.) -1,31 (0), 3. Liliková (Něm.) -2,85 (2), ...v semifinále 17. A. Galušková, 29. Fišerová, Valíková (všechny ČR) vyřazena v kvalifikaci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 8°C

Celá předpověď