Hlavní obsah

Kajakář Přindiš získal v Augsburgu první titul mistra světa

Paráda. Česku cinklo v sobotu na mistrovství světa ve vodním slalomu v Augsburgu zlato. Vybojoval ho kajakář Vít Přindiš, který už má ve zlaté sbírce tři kontinentální tituly včetně jednoho v extrémním slalomu. Olympijský vítěz z Tokia Jiří Prskavec měl sice nejrychlejší čas, ale čtyři trestné sekundy ho srazily mimo stupně vítězů. Skončil na pátém místě.

Zlatá jízda Víta PřindišeVideo: Augsburg 2022

 
Článek
Fotogalerie

Augsburg (od našeho zpravodaje) - Přindiš, který na německém kanále ovládl kvalifikaci a v semifinále byl třetí, zvládl stejně jako další tři závodníci v pořadí zrádnou trať čistě. Druhého Itala Giovanniho de Gennara porazil o 71 setin, třetí Francouz Boris Neveu dojel o dalších 26 setin zpět. Před Prskavce se dostal ještě čtvrtý Slovák Jakub Grigar.

"Nevím, jestli mi to už došlo. Nicméně jsem si konečně za celý víkend užil diváky, protože jsem měl šanci je vidět z podia. Moc jsem mezi ně dneska nechodil. Když jely Ricarda Funková s Elinou Lilikovou jako poslední německé závodnice, tak jsem ve stanu slyšel tak strašný hukot, že jsem si i bál vyjít ven," vykládal nový šampion.

Foto: Ivana Roháčková, ČTK

Česko má mistra světa. Kajakář Vít Přindiš pózuje se zlatou medailí.

"Atmosféra byla nádherná a diváci to jen umocnili vyhlášením, že tady zůstali, zafandili a zatleskali. Že to mám na krku, si ani pořádně neuvědomuju, že se mi to konečně podařilo. Po mém vnitřním neúspěchu, kdy jsem si nevyjel olympiádu, jsem si řekl, že je to můj cíl na následující rok. Loni se to nepodařilo smolně v Bratislavě a letos jsem se připravil stejně dobře a klaplo to," dodal Přindiš.

Foto: Ivana Roháčková, ČTK

Vít Přindiš v akci.

Třiatřicetiletý Přindiš dosáhl na mistrovství světa svého maxima. Dosud byl nejlépe stříbrný a to před pěti lety v Pau, kde nestačil pouze na Ondřeje Tunku. Stal se čtvrtým českým mužským mistrem světa na kajaku, kromě Tunky to dokázali ještě Vavřinec Hradilek (2013) a dvakrát Prskavec (2015 a 2019).

Mezi ženami obhájila titul z Bratislavy domácí Němka Ricarda Funková a přidala další úspěch ke zlatu z loňské olympiády v Tokiu. O 1,31 sekundy předčila hvězdnou Australanku Jessicu Foxovou, která tak nevylepšila svou rekordní bilanci osmi individuálních triumfů ze světových šampionátů. Bronz brala další německá kajakářka Elena Liliková, na vítěznou krajanku ztratila téměř tři sekundy.

Tereza Fišerová, Antonie Galušková a Tunka vypadli v dopoledním semifinále.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Augsburgu (Německo):
K1:
Muži:
1. Přindiš (ČR) 94,78 (0 tr. sekund)
2. De Gennaro (It.) -0,71 (0)
3. Neveu (Fr.) -0,97 (0)
...5. Prskavec (ČR) -3,45 (4)
v semifinále
21. Tunka (ČR)
Ženy:
1. Funková (Něm.) 101,14 (0)
2. J. Foxová (Austr.) -1,31 (0)
3. Liliková (Něm.) -2,85 (2)
...v semifinále
17. A. Galušková (ČR)
29. Fišerová (ČR)
Valíková (ČR) vyřazena v kvalifikaci.

Reklama