Jan Bednář: Ohlédnutí za Janem Jůnem

30. červenec 2022

„V Anglii bych se osobně s královnou nikdy nesetkal, na to musí být člověk v Praze,“ řekl mi kdysi se svým typickým humorem Jan Jůn, tehdy zahraničně politický komentátor Rádia Svobodná Evropa, když z titulu své profese dostal pozvánku na slavnostní recepci, kterou na počest královny Alžběty II. uspořádal na Pražském hradě tehdejší český prezident Václav Havel.

To byla doba, kdy do Prahy přijížděli za českým prezidentem vzácní hosté z celého světa, od amerických prezidentů až po anglickou královnu.

Redaktoři Rádia Svobodná Evropa před zahájením vysílání, zleva Ivan Binar, ředitel českého vysílání Rádio Svobodná Evropa Pavel Pecháček, Ondřej Konrád a Jan Jůn

Jan Jůn si k té příležitosti vzal na sebe nejlepší večerní společenský oblek a jako naturalizovaný britský občan věděl, že při představení královně jí nesmí klást žádné své otázky a musí počkat, až na co se ho zeptá královna, protože taková je v Británii přísná dvorní etiketa, aby někdo náhodou třeba nevhodnou otázkou neuvedl monarchu do rozpaků.

Jan Jůn ovšem měl k britské monarchii přirozený respekt a tu poznámku mínil i vážně, opravdu by jinde než v Praze s královnou promlouvat nemohl. Jako český politický emigrant, který přišel do Anglie po sovětské invazi do Československa roku 1968, zastával vždy zdravě konzervativní politické názory, zapojil se do aktivit české katolické komunity v Londýně, a také proto mohl později zakotvit v československé redakci Rádia Svobodná Evropa v Mnichově.

Pracoval úplně do konce života

Ta se po sametové revoluci přestěhovala do Prahy a její ředitel Pavel Pecháček s sebou vzal – z ekonomických důvodů – jen hrstku spolupracovníků z Mnichova, ale nechyběl mezi nimi Jan Jůn, jako stěží postradatelný člen zahraničně politické redakce.

Čtěte také

Byl neobyčejně pracovitý, kolegiální a spolehlivý a v rádiu pracoval rád, prakticky každý den napsal komentář k aktuálním politickým událostem. V té dávné době ještě neexistoval internet, ale Rádio Svobodná Evropa mělo k dispozici unikátní svodky z amerického a západoevropského tisku, které sloužily k tomu účelu jako nesmírně cenný zdroj informací, jen bylo nutné se vyznat v té hromadě potištěného papíru.

Británie se mu stala druhým domovem, ale britskou politiku dokázal komentovat kriticky a nepodléhal iluzím. V posledních letech byl nešťastný z výsledku referenda o brexitu a špatně snášel vystoupení Británie z Evropské unie. A jeho osobním favoritem nikdy nebyl ani současný, dnes už jen dosluhující britský premiér Boris Johnson.

Jan Bednář, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Přesto v posledních letech pobýval Jan Jůn víc v Londýně než v Praze. Česká redakce Rádia Svobodná Evropa samozřejmě dávno skončila svoji misi a ve svobodných poměrech zanikla.

Ale s Českým rozhlasem spolupracoval nadále často a velmi rád. Posílal nám z Londýna informované postřehy o aktuální politické situaci a jeho znalosti, zkušenosti a schopnosti se jasně a dobře vyjadřovat často využívalo i zpravodajství České televize. Pracoval úplně do konce života a bude nám chybět.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.