Týden očima Petra Schwarze: Hořící svět, ve kterém se vraždí

30. červenec 2022

V horkém a suchém létě vzplálo přes tisíc hektarů lesa v Národním parku České Švýcarsko, plameny ohrozily i ikonickou Pravčickou bránu, spálily několik domů v obci Mezná, přiblížily se i k dalším obcím a nedaří se je dostat pod kontrolu – přes nasazení stovek hasičů a pomoc ze zahraničí včetně hasebních letadel z Itálie a Švédska.

Rusko omezilo dodávky plynu Nord Streamem 1 na pětinu kapacity plynovodu, tvrdí, že na turbíně německé firmy Siemens vrácené po rekonstrukci z Kanady byla opravena jen čtvrtina závad, Německo oponuje, že k omezení dodávek není technický důvod. Státy Evropské unie se nakonec shodly na dobrovolném 15procentním snížení spotřeby plynu, tedy kromě Maďarska.

Čtěte také

Maďarský premiér Orbán pobouřil svým projevem, ve kterém hovořil o „nesmíšené maďarské rase“, jak později vysvětlil, mínil to prý kulturně, a ne etnicky. Jeho dlouholetá poradkyně Hegedüsová označila projev za „čistě nacistický text hodný Josepha Goebbelse“ a rezignovala.

Ani ne den po podpisu dohody s OSN o vývozu ukrajinského obilí zaútočilo Rusko raketami na přístav v Oděse – napřed to popřelo a pak tvrdilo, že útočilo na vojenské cíle. Ve věznici na okupovaném Donbasu zahynulo při výbuchu přes pět desítek ukrajinských zajatců z pluku Azov – Rusové tvrdí, že výbuch způsobila americká raketa vypálená ukrajinskou armádou, Ukrajinci prý ale mají důkazy, že okupanti se sice pokusili takový útok vyprovokovat, když do věznice umístili své raketomety, ze kterých ostřelovali Ukrajinu, ale neuspěli, a tak budovu se zajatci vyhodili do vzduchu zevnitř.

Ať umíme dobře využít svůj čas a možnosti

Čtěte také

Podle ruského ministra zahraničí Lavrova chce Rusko Ukrajincům zařídit lepší život, který má prý nastat, až budou žít společně s Rusy – to ale nejenom Ukrajinci za lepší život nepovažují. Podle oficiálních údajů ubylo Rusku jen za prvních pět měsíců roku přes 400 tisíc obyvatel, započteni přitom nejsou ti, kteří z Ruska emigrovali. 

Dva fináloví kandidáti na předsedu britských konzervativců, a tím i předsedu vlády, ministryně zahraničí Trussová a nedávný ministr financí Sunak, se střetli v televizní debatě hlavně o daně, Trussová je slibuje snížit, Sunak trvá na tom, že je v současné situaci potřeba je zvýšit. Debata předčasně skončila, když omdlela její moderátorka.

Události na britské politické scéně na našich vlnách dlouhá léta komentoval Jan Jůn, před necelými dvěma týdny jsem marně čekal na jeho příspěvek, abych ho uvedl v nedělních Názorech a argumentech. Nepřišel, a bohužel už žádný ani nepřijde, Jan Jůn minulou sobotu v Londýně zemřel ve věku 77 let. Bude moc chybět, jako novinář a jako člověk.

Čtěte také

Tak dál – barmská vojenská junta popravila čtyři své odpůrce, mezi nimi bývalého prodemokratického studentského vůdce a spisovatele známého jako Ko Jimmy, který velkou část života prožil pro své postoje v kriminálech.

Ve švýcarském Bernu si ultralevicoví aktivisté vymohli ukončení koncertu skupiny Lauwarm, protože jim vadilo, že hudebníci hrají reggae, a dokonce někteří nosí dredy, i když jsou bílí a nejsou z Jamajky – to podobní aktivisté považují za kulturní přivlastňování. Je ovšem otázkou, jestli jsou tito aktivisté podobně přísní i k sobě a odmítají například nosit spodní prádlo, protože to by se v jejich logice dalo považovat rovněž za kulturní přivlastňování, tentokrát kultury arabské.

Smutně pobavit svými duševními pochody dokážou ale i kovaní konzervativci – americký republikánský senátor Thompson hlasoval ve Sněmovně reprezentantů proti federálnímu uzákonění svateb homosexuálů, aby tři dny nato „s nadšením“, jak uvedla jeho mluvčí, slavil gay svatbu svého syna a „s radostí“ přivítal nového zetě do rodiny. Co si o integritě svého otce a tchána myslí šťastný pár, to už mluvčí neuvedla.

Čtěte také

V Moskvě šachový robot zlomil při partii prst svému devítiletému protihráči. Česká policie zařadila do svého vozového parku luxusní sporťák Ferrari, který deset let stál zabavený zločincům v policejní garáži, takže aspoň byl v podstatě zadarmo. Strážci zákona tvrdí, že jím hodlají stíhat zvláště rychlé řidiče a zloděje aut – to je trochu bizarní představa, vyžadující vyřešit, jak ono jedno Ferrari dostat na místo, kde zrovna bude takový řidič, kterému nestačí „normálně“ rychlá policejní auta.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

V anglickém Malmesbury naboural řidič do dveří místního obchůdku a značně zkrátil předek svého vozu, pak se ve snaze zmizet před policií pokoušel ukrýt v ohradě farmy chovající exotické ptáky, kde na něj zaútočila samice emu chránící své potomstvo – takže byl nakonec rád, když ho strážci zákona vysvobodili. Indický automobilový inženýr, nyní žijící rovněž ve Velké Británii, si během koronavirové klauzury postavil čtyřmístné letadlo, kterým nyní se ženou a dvěma malými dětmi podnikají výlety po Evropě, zaletěli si i do Česka. Ať umíme dobře využít svůj čas a možnosti, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.