Samosprávám už osmnáct bylo. Musí se osamostatnit

V plamenech zmítající se České Švýcarsko mě jen ujistilo v tom, jak moc pro další vývoj téhle země bude důležité, aby obecní a městské samosprávy na sebe vzaly co nejvíce kompetencí, aby seznam zákonem podpořených rozhodovacích pravomocí byl co nejširší. Samosprávy jsou již dávno plnoleté a rodiče o ně také přílišný zájem nejeví.

Decentralizace výkonu státní správy se vším všudy, její delegace z centra na úroveň místních samospráv, tedy na bedra obecních a městských zastupitelstev – s touto stěžejní vizí se bude českobudějovická KSČM ucházet v předvolební kampani o vaši přízeň. Odmítáme dále jen přihlížet, jak vláda devastuje vše mimopražské a ponižuje komunální politiky na pouhé poskoky, jen na slepé vykonavatele často nesmyslných ministerských příkazů.

Nechci komentovat reakci vládních činitelů na tragédii v Českém Švýcarsku. Nicméně i z toho běžně dostupného, co jsem si přečetl, mě mrazí. Hejtmana Ústeckého kraje předseda vlády v podstatě ignoruje (snad proto, že nehoří modrožlutě, ale rudě…), a ministr vnitra je zřejmě zavalen starostmi o nové Ferrari a pronásledováním proruských švábů.

Již jsem to v poslední době zmiňoval vícekrát – zásadní roli ve spravování věcí veřejných sehrají v nejbližší době místní samosprávy. Ty musí zabránit další šikaně z centra. Musí si vydobýt respekt, ovšem k tomu musí fungovat v kompetentních sestavách. Nikoli těch populistických, oddaně kráčejících ve šlépějích zmatených vládních kroků.

Dosavadní byrokratický status místních samospráv je třeba nahradit rozšířenými kompetencemi, posilujícími vliv na život místního obyvatelstva. Když následující výrok K. H. Borovského aktualizuji s tím, že místo »úřadu« dosadím »Vláda ČR«, myslím, že víc už není nutné dodávat – cituji: »Byrokracie je ten nepřirozený způsob vlády, při kterém se úřady do všeho občanského života míchají, všechno občanům předepisují, žádnou svobodnou vůli a samosprávu jim nenechávají. Je to způsob vlády, při kterém, ani vrabec nemůže spadnout ze střechy, aby se o tom k ministerstvu nepodala zpráva, je to způsob vlády, při kterém z kabinetu ministra buď telegrafem nebo poštou se veškeré zemi předepisují cesty k pohybování.«

Vojtěch Filip

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy