Rezervy Sparty a Slavie na úvod FNL padly, Varnsdorf přejel Opavu

Rezervy Sparty a Slavie na úvod FNL padly, Varnsdorf přejel Opavu
AKTUALIZOVÁNO

Po pátečním vítězství Líšně na Dukle Praha (0:1) se poslední červencový víkend naplno rozjela druhá nejvyší fotbalová soutěž. Tři body si na úvod nové sezóny po vítězstvích připisují také Vyškov a z první ligy sestupivší Karviná.

V otvíráku druhé nejvyšší české fotbalové soutěže mezi Duklou Praha a Líšní byl k vidění průměrný fotbal, ve kterém nakonec domácí Dukla na Julisce v prvním utkání pod koučem Petrem Radou prohrála nejtěsnějším možným rozdílem. O jedinou branku se postaral v 90. minutě Renato Elekana „Upozorňoval jsem hráče na to, že tento zápas bude úplně jiný, než zápasy v přípravě. Naši hráči byli na soupeře moc hodní,“ hodnotí zápas Petr Rada..

Vyškov byl v utkání s Chrudimí od první minuty lepším a aktivnějším celkem a již po sedmnácti minutách utkání vedl zásluhou dvou branek Kanakimany 2:0. Poté jeho aktivita mírně poklesla, ale i tak nadále držel Vyškov míč na svých kopačkách. Hosté z Chrudimi mohl hned zkraje druhé půle na nepříznivý vývoj utkání, avšak ani Záviška, ani Vrána ve velkých šancích neuspěli. Naopak domácí na druhé straně navýšili svůj náskok a po rohu se prosadil nehlídaný stoper Adama Fofana. Poté již Vyškov pouze kontroloval vysoký náskok.

Fotbalisté Karviné prožili po sestupu vítězný vstup do druhé nejvyšší fotbalové soutěže. Ve slezském derby totiž porazili karvinští fotbalisty Třince. V utkání měli podle předpokladů navrch papíroví favorité z Karviné, avšak Třinec nepůsobil odevzdaně a vybojoval si i několik dobrých pokusů, které ale k jeho smůle na gól nedosáhly. Ve druhém poločase se Třinec snažil vyrovnat, takže více otevřel hru, cehož Karviná využila a povedlo se jí přidat další dvě branky.

Na zajímavější akce čekali diváci duelu Příbram - Táborsko poměrně dlouho, ale nakonec se přeci jen dočkali v samém závěru poločasu. A hned dvakrát. Nejprve se po chybě defenzivy domácí Příbrami ve 42. minutě trefil Tolno a hned o dvě minuty později vyrovnal díky dalekonosné tečované střele domácí Marcel Čermák. A protože druhý poločas byl jako přes kopírák podobný tomu prvnímu s rozdílem neproměněných šancí ze závěru utkání, Příbram si s Táborskem rozdělila body.

Jihlava rozhodla o svém vítězství a zisku tří bodů na začátek sezóny nad Vlašimí jisž v první půli, kdy se dvakrát povedlo trefit Jakubu Selnarovi. Ve druhé části hry se sice Vlašim snažila zvrátit nepříznivý vývoj utkání, ale hostující fotbalisté si dvouhólový náskok uhlídali kvalitní defenzivní činností.

Nedělní dopoledne nevyšlo podle představ oběma rezervám slavných pražských „S“. Sparta zavítala na půdu B-týmu Olomouce, kde nakonec padla po jediné brance utkání, kterou vstřelil v závěru první půle Slaměna. Podobně se dařilo rezervě sešívaných proti Prostějovu, kde rozhodla trefa Omaleho.

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA, 1. kolo:

FK Dukla Praha - SK Líšeň 2019 0:1 (0:0)
Branky: 
90. Reteno Elekana.

MFK Vyškov - MFK Chrudim 3:0 (2:0)
Branky: 11. Kanakimana, 17. Kanakimana, 55. Fofana.

FK Třinec - MFK Karviná 0:3 (0:1)
Branky: 22. Mikuš, 71. Zedníček, 90+2. Bartl.

FK Viagem Příbram - FK SILON Táborsko 1:1 (1:1)
Branky:
 44. M. Čermák – 42. Tolno.

FC Sellier & Bellot Vlašim – FC Vysočina Jihlava 0:2 (0:2)
Branky: 18. Selnar, 41. Selnar

Sigma Olomouc B - Sparta Praha B 1:0 (0:0)
Branka: 45. Slaměna

Slavia Praha B - Prostějov 0:1 (0:1)
Branka: 45.+2 Omale z pen.

FK Varnsdorf – SFC Opava 3:1 (2:1)
Branky: 12. Zbrožek, 27. Rudnytskyy, 88. Tanko – 20. Kramář