Lekce z Vietnamu pro Ukrajinu

Nepoučili jsme se nic z Vietnamu a následných katastrof v zahraniční politice USA/západu během posledních 40 let?

Lyndon Baines Johnson, americký prezident

30. července 2022 – 11:30

V dubnu 1965 americký prezident Lyndon Baines Johnson (LBJ) vysvětlil, proč eskaluje americkou angažovanost ve Vietnamu. S orwellovským nádechem nazval LBJ projev  „Mír bez dobývání“ , když oznámil začátek amerických leteckých útoků na Vietnam.¨

Vysvětlil, že  „Musíme bojovat, pokud máme žít ve světě, kde si každá země může utvářet svůj vlastní osud, a pouze v takovém světě bude naše vlastní svoboda bezpečná… učinili jsme národní závazek, že pomůžeme Jižnímu Vietnamu bránit jeho nezávislost a tento slib hodlám dodržet. Zneuctění tohoto slibu, přenechání malého a statečného národa jeho nepřátelům a následný teror by byla neodpustitelná chyba."

Johnson dále vysvětlil:  „Jsme tu také proto, abychom posílili světový řád... Nechat Vietnam svému osudu by otřáslo důvěrou všech těchto lidí v hodnotu amerického závazku a v hodnotu amerických slov."

Americká armáda se nepoučila z neúspěchu a masového vraždění  korejské války  v předchozím desetiletí a zahájila rozsáhlé bombardování Vietnamu a vyslala stovky tisíc vojáků.

V té době, na jaře 1965, zahynulo v konfliktu asi 400 amerických vojáků. Válka ještě nebyla široce nepopulární. Američanů, kteří protestovali proti válce ve Vietnamu, byla malá menšina. Uplynuly dva roky před  slavným vypovězením  války Martinem Lutherem Kingem.

O několik let později, poté, co byly statisíce odvedeny do armády se smrtí desítek tisíc, se válka stala široce nepopulární. Nakonec ve válce zemřelo přes 58 000 Američanů a tři miliony vietnamských civilistů a vojáků. Náklady na lidské životy a plýtvání zdroji byly obrovské. „Velkou společnost“, kterou LBJ doufal vybudovat, zastavilo odklonění lidských životů, energie a zdrojů do války ve Vietnamu.

Dnes existují podobnosti s tím, že USA a NATO nalévají desítky miliard dolarů ve zbraních na Ukrajinu, aby čelily ruské vojenské intervenci. USA a západní spojenci poskytují další podporu v oblasti zpravodajských služeb a vojenského poradenství. Zatímco tam ještě nejsou oficiální američtí vojáci (jako tomu bylo ve Vietnamu první roky), existují speciální operace a mnoho další vojenské podpory.

Prezident Biden a vedoucí představitelé administrativy mluví podobně jako LBJ v rané fázi vietnamské války. Ve svých  poznámkách  ke Kongresu žádajícímu o dodatečné financování pro Ukrajinu Biden řekl:  Potřebujeme tento zákon, abychom podpořili Ukrajinu v jejím boji za svobodu... Cena tohoto boje není levná, ale ustoupit agresi bude dražší, pokud to dovolíme."  Biden, který dal jasně najevo, že cílem USA není jen „svoboda“ Ukrajiny, pokračuje:  „Investice do svobody a bezpečnosti Ukrajiny je malá cena za potrestání ruské agrese a snížení rizika budoucích konfliktů".

Ve Vietnamu i na Ukrajině USA dosadily nebo podpořily proamerické vlády, aby čelily „protivníkům“ v zemi. V 50. letech USA zabránily celonárodnímu referendu ve Vietnamu, které by zemi sjednotilo bez války. V roce 2014 se USA podílely na podpoře ukrajinského převratu, který svrhl demokraticky zvolenou vládu, což vedlo k odtržení Krymu a občanské válce na východní Ukrajině. Zatímco většina na Západě si myslí, že ukrajinský konflikt začal letos v únoru, ve skutečnosti začal v únoru 2014. Dokument z roku 2016  „Ukrajina v plamenech“,  zakázaný YouTube, popisuje převrat.

Západní média vykreslovala, jak USA a Jižní Vietnam vítězí ve válce v jihovýchodní Asii, dokud v roce 1968 ofenzíva neodhalila lži a realitu. Podobně západní média vykreslují Ukrajince vítězící ve válce s ohromnou podporou ukrajinské veřejnosti. Ve skutečnosti Rusko a Doněcká lidová republika (DPR) a Luhanská lidová republika (LPR) stabilně přebírají kontrolu nad jihovýchodní Ukrajinou. Mezitím ukrajinský prezident Zelenskij dohlížel na věznění,  mučení  a zabíjení odpůrců. Největší opoziční strana byla  zakázána . Mnoho Ukrajinců se staví proti jeho politice a pokračování války. Kolují zvěsti o pokusech o atentát na prezidenta, stejně jako tomu bylo v Jižním Vietnamu.

Ukrajinci se stali potravou pro děla pro geopolitické cíle USA, stejně jako jihovietnamci.

Ukrajinci se stali potravou pro děla pro geopolitické cíle USA, stejně jako jihovietnamci. Nyní je jasné, že eskalace LBJ v roce 1965 byla obrovská a nákladná chyba. Zbytečná válka způsobila nesmírné škody Vietnamu, Kambodži a Laosu. To má také obrovské negativní důsledky ve Spojených státech.

Budou USA a spojenci pokračovat v eskalaci konfliktu na Ukrajině, aby „zdvojnásobili“ intervenci na půl cesty kolem světa s cílem ublížit Rusku? Nepoučili jsme se nic z Vietnamu a následných katastrof v zahraniční politice USA/západu za posledních 40 let?

(rp,prvnizpravy.cz,oto:arch.)