Takový objev není v městských domech běžný, spíše vzácný. „Dům je kulturní památka, z čehož vyplývá, že na jeho rekonstrukci dohlížíme. V nějaké pozůstatky jsme doufali, ale tyto jsou obzvlášť zachovalé,“ uvedl archeolog František Kolář z Národního památkového ústavu v Ostravě.

Opodál kuchyňského nádobí navíc ležel na podlaze žárem zdeformovaný železný rošt, skleněné kroužky patrně z ženského náhrdelníku, visací svorníkový pružinový zámek od dveří nebo truhlice, trojzubé vidle a také hrot kopí.

Na opravy město přispělo

Podle archeologa je majitelka domu k památkářům vstřícná. Město jí na rekonstrukci přispělo. Stavení prošlo během několika staletí spoustou přestaveb, naštěstí se jeho minulost otiskla do žárem spálených trámů roubenky utěsněných hlínou.

Je docela možné, o čemž by svědčily právě opálené desky, že dům shořel někdy v průběhu 15. století, třeba když město dobyli husité.

Velká hodnota

„Původní středověké konstrukce domů ze dřeva a hlíny už v 15. století a hlavně pak v novověku nahradily zděné. Minulost několikasetletého stavebního vývoje tak téměř zmizela, proto má současný nález velkou hodnotu,“ zmínil archeolog.

Databáze ukrytá pod povrchem ulic a domů není nekonečná, což znamená, že informace o životě v minulosti se ztenčují. „Každý podobný objev nám pomůže lépe pochopit život předků a třeba zrovna o středověkých kuchyních toho moc nevíme,“ upřesnil Kolář.

Majitele asi neodhalí

Stavení stojí v Křižíkově ulici. Jelikož v patře nenašli archeologové žádné známky topidla a oken, soudí, že sloužilo spíše jako sýpka. Odborníci nemají moc šancí zjistit, kdo dům v dávných dobách obýval.

„I když jej budeme zkoumat společně s archiváři, písemné prameny existují až od 16. století, čili identitu majitele asi nedohledáme,“ podotkl archeolog.

VIDEO: Život a smrt dívky Mariany představilo Ostravské muzeum.

Video
Video se připravuje ...

Život a smrt dívky Mariany poznáte na online výstavě Ostravského muzea Ostravské muzeum

Fotogalerie
9 fotografií