Hlavní obsah

Kanoisté letos medaile z MS nemají, Gabriela Satková a Heger byli sedmí

Aktualizováno

Čeští kanoisté na dvojnásobný medailový zisk z předchozího mistrovství světa ve slalomu nenavázali, v Augsburgu se o nejlepší výsledky postarali sedmými místy Vojtěch Heger a obhájkyně bronzu Gabriela Satková. Loňský světový šampion z bratislavského MS Václav Chaloupka skončil devátý, Martina Satková uzavřela finálovou desítku. Tituly získali domácí Němci, Sideris Tasiadis ke stříbru a bronzu z olympiád přidal premiérové zlato z MS, Andrea Herzogová navázala na prvenství z roku 2019.

Foto: kanoe.cz/Ivana Roháčková

Kanoista Vojtěch Heger za cílem finále mistrovství světa v Augsburgu.

Článek

Jednadvacetiletý Heger si premiéru v bojích o medaile na seniorském MS zajistil druhým místem v semifinále, rozhodující jízdu zvládl ale nepatrně pomaleji a navíc přidal dotek branky. Od medaile ho dělily dvě a půl sekundy. Chaloupka si v až v poslední brance připsal dvousekundovou penalizaci, ale i bez ní měl ke zopakování životního úspěchu daleko. Ve finále chyběl stříbrný olympionik Lukáš Rohan, který nepostoupil ze semifinále.

Tasiadis se už v roce 2012 stal v Augsburgu mistrem Evropy, nyní na domácí trati triumfoval i na MS, z něhož měl dosud jen čtyři roky starý bronz. Druhý skončil už počtvrté v kariéře Slovák Alexander Slafkovský, který byl suverénně nejrychlejším kanoistou ve startovním poli, ale o zlato se připravil dvěma dotyky branek. Bronz také zůstal v Německu zásluhou France Antona.

Dvacetiletá Gabriela Satková na rozdíl od čisté semifinálové jízdy ve finále příliš chybovala. Osm trestných sekund za čtyři dotyky branek ji odsunuly mimo medailové pozice, za vítězkou zaostala o 10,15 sekundy, od bronzu ji dělilo necelých pět. O tři roky starší sestra Martina se také nevyvarovala "šťouchů" a připsala si tři tresty. Do bojů o medaile nepostoupila ze semifinále česká jednička Tereza Fišerová.

Se stříbrem se stejně jako v sobotu v závodě kajakářek po porážce s jinou Němkou Ricardou Funkovou musela spokojit australská hvězda Jessica Foxová, olympijská vítězka a čtyřnásobná mistryně světa na C1. Bronz získala Britka Mallory Franklinová.

Žádný medailový úspěch nepřibyl českým vodákům na konto ani v extrémním slalomu. Heger jako poslední reprezentant v akci vypadl ve čtvrtfinále, Vít Přindiš a Antonie Galušková nepostoupili z prvního vyřazovacího kola. Výprava v Německu získala dvě medaile, obě zlaté, a postarali se o ně kajakář Přindiš a hlídka kanoistek složená z Fišerové a sester Satkových.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Augsburgu (Německo)
C1
Muži
1. Tasiadis (Něm.) 101,05 (0 tr. sekund)
2. Slafkovský (SR) -1,18 (4)
3. Anton (Něm.) -1,61 (0)
7. Heger (ČR) -4,14 (2)
9. Chaloupka (ČR) -6,02 (2)
v semifinále 19. Rohan (ČR)
Ženy
1. Herzogová (Něm.) 111,72 (2)
2. J. Foxová (Austr.) -0,92 (0)
3. Franklinová (Brit.) -5,33 (2)
7. G. Satková (ČR) -10,15 (8)
10. M. Satková (ČR) -13,95 (6)
...v semifinále 19. Fišerová (ČR)
Extrémní slalom
Muži:
1. Clarke (Brit.)
2. Delassus (Fr.)
3. Hengst (Něm.)
...Heger vyřazen ve čtvrtfinále, Přindiš vyřazen v 1. kole, Tunka a Prskavec (všichni ČR) vyřazeni v kvalifikaci
Ženy:
1. J. Foxová (Austr.)
2. Woodsová (Brit.)
3. Doriaová Vilarrublaová (And.)
...A. Galušková vyřazena v 1. kole, Valíková, M. Satková a Fišerová (všechny ČR) vyřazeny v kvalifikaci

Reklama

Související témata: