Spojila vás jen nenávist vůči Babišovi. To lidem účty nezaplatí, vyčetl Nacher vládě

Poslanec za ANO Patrik Nacher v Partii PLUS

Koaliční vláda pěti stran nemá stejný ideologický základ. Proto se nyní projevuje nesoulad při hledání řešení, jak lidem pomoci s negativními dopady rekordního růstu cen energií, ale i dalšího zboží každodenní potřeby. Myslí si to opoziční poslanec Patrik Nacher (za ANO), podle něhož je to jeden z důvodů, proč vláda Petra Fialy (ODS) ztrácí přízeň voličů. S tím však nesouhlasí poslanec vládní ODS Jan Bureš. „Je to daň za vládnutí, musíte dělat opatření, která nebudou populární,“ řekl v Partii PLUS na CNN Prima NEWS.

„Najednou je vidět, že jednotlivé strany ve vládě se liší, že je nespojuje ideologický základ. Jeden by chtěl zvýšit daně, druhý by s nimi nechtěl hýbat. Spojila je jen nenávist zvnějšku, ale to lidem účty nezaplatí,“ řekl v Partii PLUS Patrik Nacher s tím, že nenáviděnou osobou je šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho odstranění z čela kabinetu prý bylo jedinou motivací, proč se strany současné vládní koalice po volbách spojily.

A to se podle Nachera podepsalo na propadu jejich volebních preferencí nebo na tom, že se vládní strany nejsou schopny shodnout na různých tématech. Poslanec ODS Jan Bureš s tím ale nesouhlasil. „Je to daň za vládnutí. Musíte dělat opatření, která nebudou zvyšovat inflaci a která nebudou populární. Holt se pak stává, že lidé v průzkumech vám nefandí. Pro každého politika jsou hlavním průzkumem volby. Ty průzkumy jsou ukazatelem, ale neměli bychom se jich striktně držet,“ oponoval.

Letocha: Čekal jsem to horší

Bureš také zdůraznil, že věci, které jsou důležité pro schopnost kabinetu vládnout, procházejí. „Tam ta většinová shoda je. V Česku to jinak nejde než vládnout v koaličním projektu. Menší strany mají zkrátka požadavky, které se větším nemusí líbit. Je proto potřeba najít rozumný kompromis,“ dodal.

Největší propad voličské přízně zaznamenalo hnutí STAN, které by se nyní podle agentury Median ani nedostalo do Poslanecké sněmovny. Průzkum mu přisoudil jen 4,8 procenta hlasů.

„Já to beru jako odrazový můstek k lepším volebním preferencím. Upřímně jsem si myslel, že nám to voliči nastaví ještě nižší. Pracujeme na tom, abychom přízeň voličů zase získali. Je před námi mnoho úkolů a práce a věřím, že to bude zase na vzestupné trajektorii,“ řekl v Partii PLUS Petr Letocha, poslanec hnutí STAN.

Manželství jen pro muže a ženu?

Politici debatovali o možném schválení sňatků stejnopohlavních párů. A právě to je téma, u něhož ve vládní koalici nepanuje shoda. „Ještě před volbami bylo všem jasné, že strany neměly jednotný názor na toto téma. Většina lidí za Starosty je pro. Ve 21. století bychom měli právo narovnat, ať už mají lidé jakoukoli orientaci,“ řekl Letocha.

Podle Patrika Nachera sňatky stejnopohlavních párů ve Sněmovně většinu nenajdou. „Většina Sněmovny nepodpoří sňatek stejnopohlavních párů, stejně jako já. Subjekty, které to podporovaly, ve volbách propadly. Jako Piráti. Já myslím, že to neprojde. V této době jít do kulturních válek smysl nedává,“ prohlásil.

Poslankyně SPD Marie Pošarová by v otázce sňatků byla pro úpravu Ústavy. „Jsme pro to, aby bylo ústavně zakotveno, že manželství je jen pro muže a ženu,“ řekla v Partii PLUS na CNN Prima NEWS. Podle Nachera je falešné nazývat sňatky stejnopohlavních párů manželstvím pro všechny. „Není to manželství pro všechny. To by znamenalo, že se můžeme brát tři lidi, příbuzní a podobně. Tak to není. Je to pro stejnopohlavní páry a já s tím konzistentně nesouhlasím,“ zdůraznil.

Tagy:
politika opozice volby předvolební průzkum preferencí Patrik Nacher vláda Manželství pro všechny stejnopohlavní páry Jan Bureš Marie Pošarová Partie PLUS Petr Letocha