Krize Sparty se prohlubuje, Hradec opět vyzrál na Slavii, Jablonec vyhořel s Bohemians

Krize Sparty se prohlubuje, Hradec opět vyzrál na Slavii, Jablonec vyhořel s Bohemians

Po 76 dnech je zpět nejvyšší česká fotbalová soutěž, která dnešním dnem vstoupila do svého jubilejního 30. ročníku. Nový ročník FORTUNA:LIGY otevřely v sobotu tři utkání ve kterých nováček ligy brněnská Zbrojovka pozlobila Slovácko natolik, až mu uzmula bod, Olomouc zkazila premiéru na lavičce Pavlu Vrbovi a Mladá Boleslav nenašla recept na defenzivu Zlína. Sobotní program pak uzavřel nervydrásásající večerní duel Teplic s mistrovskou Plzní.

FC Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko

Brno vstoupilo po návratu do ligy do soutěže aktivně a mohlo být se svým výkonem spokojeno. Domácí fotbalisté totiž ustáli úvodní tlak Slovácka a následně se dostali do vedení, když skóre otevřel po Řezníčkově pasu v jednadvacáté minutě Ševčík. Vedení však nováčkovi netrvalo dlouho a už ve 32. minutě bylo srovnáno, když se po chybě Berkovce dokázal prosadit Holzer. Vyrovnaný stav ale trval ještě kratší dobu, než první vedení Zbrojovky, protože už  za dvě minuty domácí opět vedli. Řezníkův centr totiž uklidnil hlavou do sítě Přichystal. V závěru půle měli hosté sice několik velkých šancí, ale ani Reinberk, ani Kalabiška nedokázali srovnat.

Nováček z Brna byl při chuti a měl překvapivě proti čtvrtému celku loňské sezóny herně navrch a tlačil se vpřed. Dvacet minut před koncem se ale hostům po rychlé akci a střele Trávníka povedlo vyrovnat a najednou převzali otěže utkání oni. Do velké šance se dostal Havlík, který ale na Berkovce nevyzrál. Brno si tak odnáší za sympatický výkon proti favoritovi zápasu cenný bod.

FC Baník Ostrava - SK Sigma Olomouc

V ostravských Vítkovicích byl v utkání Ostravy s Olomoucí vidět v prvním poločasu poměrně vyrovnaná partie. Je Oba týmy se snažily o překonání soupeřovy obrany, ale dlouho se jim nedařilo. První gólovku si připravila v 19. minutě Sigma, ale Růsek minul bránu Baníku. Ostrava zahrozila až ve 34. minutě, kdy se ale Šehić střelou z vápna nedokázal prosadit. O čtyři minuty později se ovšem již skóre měnilo. Olomoucký Chvátal vyvezl míč od lajny, předal jej Mojmíru Chytilovi, který přesnou ranou otevřel skóre. V závěru půle ještě mohl srovnat po tlaku Baníku Kuzmanović, ale zařízení netrefil.

Po přestávce bylo k vidění hned několik možností. Na straně domácího Baníku se však neprosadil Tijani a hostů postupně Navrátil, Ventúra ani Chytil. V 51. minutě se již hosté ale radovali a dál tak kazili premiéru Pavlu Vrbovi na lavičce Ostravy. Juraj Chvátal totiž podruhé překonal Laštůvku. V 61. minutě pak Sigma mohla přidat třetí branku, avšak Ventúra mířil z přímáku těsně mimo. I tak se Hanáci třetího zásahu přeci jen dočkali, a to poté, co v 79. minutě Jan Sedlák využil hrubku v domácí rozehrávce a stanovil tak konečnou podobu výsledku – 0:3. Baník pod Pavlem Vrbou tak nevstoupil do nové sezóny vůbec dobře.

FC Trinity Zlín - FK Mladá Boleslav

Od první minuty takticky opatrně vedený boj z obou stran s velmi mírnou převahou fotbalistů z Mladé Boleslavi nabídlo utkání Středočechů se Zlínem. Oba týmy si v úvodní pětačtyřicetiminutovce připsaly po jedné větší šanci. Hned v úvodu utkání trefil domácí Jawo překvapivou střelou z úhlu tyč. Na druhé straně pak hlavičkoval po Matějovského centru z dobré pozice Mašek, ovšem brankář Dostál byl na správném místě.

Po změně stran bylo k vidění více zajímavých momentů a blíže ke vstřelení branky byli možná trochu překvapivě domácí fotbalisté. Mladoboleslavští nicméně přestáli úvodní tlak soupeře a pak je mohl poslat do vedení Škoda, který ale ve své velké příležitosti nechal vyniknout brankáře Dostála. Závěrečná čtvrthodinka patřila fotbalistům Zlína. V tom jim pomohla i neochotně Boleslav, kdy například hostující Mareček omylem nastřelil tyč vlastní brány při nepovedeném odkopu. Do šance se dostal také Silný, který ale zblízka hlavičkoval jen do brankáře Polačeka.

FK Teplice - FC Viktoria Plzeň

Úřadující mistr z Plzeně nastoupil oproti utkání s Helsinkami se čtyřmi změnami v základní sestavě, což se projevilo hned v úvodu zápasu s Teplicemi, když se do nebezpečného zakončení hlavou dostal Soufiane Dramé, který ale branku přestřelil. První šanci Západočechů měla letní posila Václav Pilař, avšak jeho průnik zabrzdil pohotovým obranným skluzem Tomáš Vondrášek. Terplice však pokračovaly v sympatickém výkonu a ve třiadvacáté minutě jej osladil vedoucím gólem ve svém prvním ligovém startu Jakub Urbanec. Ten mohl i těsně před koncem poločasu náskok domácích navýšit, ale podruhé lék na defenzivu Plzně nenašel.

Druhý poločas otevřel střelou Abdallah Gningue, se kterou si Staněk sice poradil a vyrazil ji, ale na dorážku Urbance už byl krátký.  V 57. minutě se pak do obrovské šance řítil střídající Mosquera, ale jeho nahrávku zblokoval Vondrášek. Následně se ale účastník třetího předkola Ligy mistrů prosadil díky Klimentovi, který dokázal gólově navázat na předchozí zápas s Helsinkami. O chvíli později mohl vyrovnat Jan Kopic, jehož nebezpečnou střelu Grigar zneškodnil jen díky pohotovému vykopnutí nohou. Do další příležitosti se posléze dostal střídající Tomáš Chorý, který ale ve stoprocentní příležitosti trestuhodně selhal. Skóre srovnal až 20 minut před koncem Mosquera, který se pohotově zorientoval po odrazu míče od tyče. Závěr utkání pak patřil zcela jednoznačně Plzni, ktzerá se snažila urvat vítězství na svou stranu. Snažila se jej urvat tak moc, že málem zapomněla na defenzivní činnost, čehož v samém závěru zápasu a nastaveném čase málem využil střídající Ladislav Kodad, jehož zakončení mu zhatil za cenu faulu, druhé žluté karty a penalty Lukáš Hejda. Pokutový kop ale dokázal Staněk bravurně skokem chytit, čímž Urbancovi nedovolil zkompletovat hattrick.

FC Hradec Králové - SK Slavia Praha

Votroci přivítali pražskou Slavii ve svém azylu v Mladé Boleslavi. Souboj druhého se šestým týmem uplynulého ročníku FORTUNA:LIGY v prvním poločase branku nenabídl. V slibné pozici byl Traoré, který z levé strany střelou na zadní tyč skóre neotevře. Hradec Králové během prvních pětačtyřiceti minut nedokázal zakončit mezi tři tyče. Na míči byli více sešívaní, ale zatím nenalezli recept na defenzivní val domácích.

Po změně stran Hradec Králové zaskočil defenzivu Slavie. Kubala přihrál do běhu Vašulínovi, který se zbavil Douděry a zakončil mezi nohy bezmocného Mandouse. Tato trefa se nakonec ukázala jako jediná v tomto utkání a rozhodla o cenné výhře Votroků, kteří tak navázali na dubnovou výhru v nadstavbě.

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905

Souboj dvou celků, které v uplynulé sezóně bojovali o záchranu, dopadl v prvním poločase lépe pro hosty. Jablonec se stejně jako na jaře trápil v koncovce, zatímco Klokani udeřili v 37. minutě po přesné střele Petráka.

Bohemians v 70. minutě potrestalo hrubou chybu Jablonce. Po fatálním nedorozumění mezi stopery a brankářem Hanušem se dostal míč ke Květovi, který neměl problém přesně zakončit. Definitivní hřebíček do rakve domácích zatloukl krátce před koncem Jánoš, jehož tečovaný pokus doplachtil za Hanuše.

FK Pardubice - SK Dynamo Č. Budějovice

Jihočeské Dynamo se během přípravy prezentovalo zajímavou hrou proti zvučným soupeřům z Bundesligy a herní pohodu si přeneslo také do nového ročníku české nejvyšší soutěže. Hned v úvodu se po teči prosadil Hellebrand, který poslal Budějovice do jednobrankového náskoku. Pardubice měly v první půli šance stav srovnat, ale žádnou nedokázaly využít.

Ve druhém poločase se opět ke slovu dostalo Dynamo. Hora rozehrál v 67. minutě roh na Králíka, který neměl problém zakončit přesně k zadní tyči. Další změnu skóre již toto utkání nepřineslo, a tak se Budějovice vrací domů se ziskem tří bodů.

AC Sparta Praha - FC Slovan Liberec

Krize pražské Sparty se po ztrátě s Libercem prohlubuje. Slovan měl na Letné v první půli jasně navrch. Již ve druhé minutě se po rozehrání standardní situace prosadil Frýdek, který zaskočil Holce. Autor první trefy měl prsty také v druhém přesném zásahu hostů. Frýdek zahrál rohový kop a míč byl prodloužen ke vzdálenější tyči, kde si jej do vlastní branky srazil Zelený. Sparta mohla v závěru půle odpovědět, ale Kuchtovi nevyšel samostatný únik a hlavičce Karabce chyběla přesnost.

Domácí fanoušci byli s vývojem a předvedenou hrou nespokojeni, což dali najevo hlasitým pískotem s koncem první půle. Sparta se po změně stran přeci jen nadechla ke zdramatizování zápasu. V 75. minutě vyslal Kuchta do běhu Čvančaru, jehož přihrávku nasměroval do branky Daněk. Další změna skóre se však nekonala, což znamená další komplikaci pro letenský tým.

FORTUNA: LIGA, 1. kolo:

FC Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko 2:1 (1:2)
Branky: 21. Ševčík, 32. Přichystal – 30. Holzer, 71. Trávník.
ŽK: Falta, Granečný – Hofmann.
Diváci: 8 024.
Rozhodčí: Radina – Kubr, Leška - Berka (video).
Brno: Berkovec – Hrabina, Endl, Šural, Granečný – Texl, Ševčík (68. Blecha) – Hladík (89. Divíšek), Falta (89. Jambor), Přichystal (72. Alli) – Řezníček (68. Fousek). Trenér: Dostálek.
Slovácko: Nguyen – Hofmann, Daníček, Kadlec – Reinberk (46. Tomič), Trávník (79. Kohút), Havlík, Doski (69. Šašinka) – Petržela (89. Brandner), Kalabiška, Holzer (79. Sinjavskij). Trenér: Svědík.

FC Baník Ostrava - SK Sigma Olomouc 0:3 (0:1)
Branky: 38. Chytil, 51. Chvátal, 79. Sedlák.
ŽK: Kuzmanovič, Pokorný, Fleišman - Chvátal, Zmrzlý.
Diváci: 6 698.
Rozhodčí: Proske - Paták, Kotík - Ondráš (video).
Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Pokorný, Fleišman - Klíma, Kuzmanovič (65. Budínský), Kaloč (83. Smékal), Tetour (65. Takács), Šehič (83. Buchta) - Tijani (63. P. Jaroň). Trenér: Vrba.
Olomouc: Macík - Chvátal, Vraštil, Jemelka, Zmrzlý - Navrátil (85. Matoušek), Ventúra (70. Sedlák), Růsek (78. Šíp), Breite (85. Poulolo), Zorvan - Chytil (70. Zifčák). Trenér: Jílek.

FC Trinity Zlín - FK Mladá Boleslav 0:0
Bez branek.
ŽK: Vukadinovič, Kolář, Cedidla – Suchý.
Diváci: 2 754.
Rozhodčí: Starý – Horák, Vodrážka – Orel (video).
Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Procházka, Bartošák – Didiba, Kolář – Dramé (46. Fillo), Jawo (72. Janetzký), Čanturišvili – Vukadinovič (63. Silný). Trenér: Jelínek.
Mladá Boleslav: Polaček – Mareček (78. Vaníček), Šimek, Suchý, Karafiát – Pech, Mašek (74. Krobot), Dancák, Matějovský, Ladra – Škoda. Trenér: Hoftych.

FK Teplice - FC Viktoria Plzeň 2:2 (1:0)
Branky: 23. a 47. Urbanec - 58. Kliment, 71. Mosquera.
ŽK: Dramé, Trubač, Grigar - Hejda, Kliment.
ČK:
90+6. Kliment.
Diváci: 6 403.
Rozhodčí:  Machálek CaletkaAntoníček - Kocourek (video).
Teplice: Grigar – T. Kučera, S. Dramé, Vondrášek – Mareček, Jukl, Hyčka, Trubač (86. Kodad), Křišťan (62. Žák), Urbanec – Gningue (69. Knapík). Trenér: Jarošík.
Plzeň: Staněk – Holík (46. Chorý), Kaša, Hejda, M. Havel – Bucha, Kalvach – Kopic (80. Cadu), Sýkora, Pilař (46. Mosquera) – Kliment (80. Dedič). Trenér: Bílek.

FC Hradec Králové - SK Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branky: 54. Vašulín
ŽK: 36. J. Kučera, 90+1. Reichl – 45+2. Douděra
Diváci: 5000 (vyprodáno)
Rozhodčí: Zelinka – Hájek, Kříž
Hradec Králové: Reichl – Ja. Klíma, Čech, Smrž – Harazim, J. Kučera, Kodeš, Leibl (16. Rybička) – F. Kubala (73. Rada), Vlkanova (C) – Vašulín (83. Prekop). Trenér: Koubek
Slavia: Mandous – Douděra, Ousou, Santos (75. Tecl), Oscar – Holeš (C), Tiéhi (72. D. Jurásek) – Usor (59. Provod), Traoré (59. P. Ševčík), Ewerton – Jurečka (59. Lingr). Trenér: Trpišovský

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:3 (0:1)
Branky: 37. Petrák, 70. Květ, 88. Jánoš
ŽK: 45. Štěpánek, 67. Jovović – 62. Puškáč
Diváci: 3 051
Rozhodčí: Černý – Podaný, Pečenka
Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Martinec, Heidenreich, Polidar – Považanec (C) – Pleštil (46. Šulc), Kratochvíl, Houska (78. Kubista), Jovović (69. Černák) – Sejk (69. Ikaunieks). Trenér: Horejš
Bohemians: Valeš – Hůlka, Köstl, Křapka – M. Dostál, Petrák (71. Jánoš), Jindřišek (C), Kovařík (71. Nový) – Hronek (89. Bartek), Puškáč (82. Koubek), Květ (82. Mužík). Trenér: Veselý

FK Pardubice - SK Dynamo Č. Budějovice 0:2 (0:1)
Branky: 8. Hellebrand, 67. Králík
ŽK: 14. Vacek, 56. Hlavatý, 59. Solil, 65. Jiří Krejčí – 62. Hais, 89. Grič, 90+2. Matoušek
Diváci: 926
Rozhodčí: Klíma – Nádvorník, Machač
Pardubice: Markovič – Rosa, Vlček, Toml, Helešic – Janošek – Lima (63. Mareš), Solil (74. Chvěja), Hlavatý, Vacek (63. Sychra) – Černý (C) (74. Huf). Trenér: Novotný
České Budějovice: Šípoš – Čolić, L. Havel, Králik (C), Sladký – Grič, Hora I – Penner (57. Matoušek I), P. Hellebrand (80. Broukal), Potočný (90. Vais) – Mic. Škoda (57. Hais). Trenér: Weber

AC Sparta Praha – FC Slovan Liberec 1:2 (0:2)
Branky: 75. Daněk - 2. Frýdek Ch., 19. Zelený (vlastní gól)
ŽK: 82. Sadílek – 81. Purzitidis, 84. Vliegen
Diváci: 13 275
Rozhodčí: Szikszay – Mokrusch, Volf
Sparta: Holec – Mejdr, Sörensen, Hancko (C), Zelený – Pešek (69. Juliš), Sadílek, Fortelný (69. Daněk), Karabec, Haraslín (9. Minčev, 60. Čvančara) – Kuchta. Trenér: Priske
Liberec: Vliegen – Gebre Selassie (C), Talovierov, Prebsl, Mikula – Doumbia, Červ (67. Purzitidis), Ghali (38. Van Buren), Frýdek (77. Mara), Matoušek II (67. Mészáros) – Rondić (77. Rabušic). Trenér: Kozel