EnergoZrouti.cz

Zákaz uhlí byl na spadnutí, místo toho ale jeho spotřeba letos dosáhne rekordů

  
Tomáš Jelínek
31. 7. 2022 ▪ 16:38

Zákaz využívání uhlí pro vytápění měl v mnoha zemích EU začít platit už během několika let. Plány na ukončení jeho spalování mělo i Česko. V současnosti to ale vypadá na jeho renesanci, která by mohla přinést rekordy už letos nebo v příštím roce.

Uhlí mělo brzy skončit, teď to vypadá na opak
Uhlí mělo brzy skončit, teď to vypadá na opak
Foto: Joey Harris on Unsplash

Ačkoliv ještě několik měsíců zpátky mnoho zemí Česka nevyjímaje řešilo termín, do kdy bude na jednotlivých trzích zakázáno využívání uhlí pro energetické účely, dění posledních měsíců rychle změnilo hru. Podle nové zpráv Mezinárodní energetické agentury (IEA) by se totiž spotřeba uhlí mohla v následujících zimních měsících dostat na rekordní maxima, kterých dosahovala naposledy před téměř deseti lety. Na vině je hlavně energetická krize spojená s plynem z Ruska.

Na základě současných cen elektřiny a plynu a nejistoty kolem energií z Ruska tak IEA předpokládá, že celosvětová spotřeba uhlí v letošním roce vzroste o 0,7 % na 8 miliard tun. Největší část spotřeby ale bude záviset na chování čínské ekonomiky. Právě v Číně je totiž v průmyslu, ale i pro výrobu elektřiny využíváno obrovské množství uhlí a země je tak na dodávkách stále závislá i přes své sliby v rychlém přechodu na obnovitelné zdroje energie.

Podle Mezinárodní energetické agentury by se ale poptávka po uhlí neměla zvýšit jen v letošním roce ale měla by být rekordní i v roce příštím. Lze tak očekávat, že dojde k překonání rekordů ve spotřebě uhlí z roku 2013. Vyšší míra využívání uhlí pak samozřejmě povede i k dalšímu odsunutí klimatických plánů a je tak pravděpodobné, že emise oxidu uhličitého vypouštěného do atmosféry vzrostou. Před tím ale už roky varují jak ekologické organizace tak samotná IEA, ostatně ta už dříve vyzvala i k zákazu kotlů spalujících zemní plyn do několika let.

Podle současné situace to ale spíše vypadá, že místo nahrazení plynu obnovitelnými zdroji dojde k jeho zpětné náhradě za uhlí. To má ovšem mnohonásobně vyšší emise CO2 a z hlediska působení na globální změnu klimatu má mnohem větší vliv.




Štítky: Uhlí Fosilní paliva Vytápění Těžba
Zdroj: RED