InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Proč v Nevězicích nebudou volby? Obec začne řídit úředník ministerstva vnitra

Vladimír Kyliánek , Autor: L. Kolářová

Vladimír Kyliánek     Autor: L. Kolářová

NEVĚZICE – Jedinou jihočeskou obcí, kde se na konci září nebudou konat komunální volby, jsou Nevězice na Písecku. Mají tu sedmičlenné zastupitelstvo a do termínu 19. července nebyl podán minimální počet pěti kandidátů. Kandidátku podali jen čtyři nezávislí kandidáti, jinak nikdo. Starosta Vladimír Kyliánek, bývalý voják z povolání, který ve funkci pracuje jako neuvolněný první volební období, byl mezi touto čtveřicí. Volby tedy v obci nebudou a začne ji řídit pověřený pracovník ministerstva vnitra.

 

Jak došlo k tomu, že se nesešlo dost kandidátů?
„Tři zastupitelé už pokračovat nechtěli. Jeden z nich je bývalý starosta, který byl ve funkci dvacet let a už si chce odpočinout. Další zastupitelé byli znechucení, protože tu ve vsi někteří lidé vykřikují, že na obci jsou podvodníci."

Vy víte, co tím kritici myslí?
„Rejpalové poukazují na to, že tu práce pro obec často dělala jedna firma. My tu ale máme jen menší zakázky do statisíců, na to se firmy nehrnou. Když jsme opravovali obecní byt, obvolával jsem kolem patnácti firem, aby nám daly nabídku. Nakonec se ozvaly dvě. Tím se stalo, že se tu často objevovala stále stejná firma, se kterou jsme byli spokojení. Jedni lidé se chodili dívat, jak jejím pracovníkům jde práce od ruky, druzí nás pomlouvali, že je tu tahle firma pořád a kolik z toho asi máme do kapsy. Je to samozřejmě nesmysl. Já si myslím, že se v zastupitelstvu sešla dobrá parta a udělalo se i dost práce."

Co se vám za čtyři roky volebního období podařilo?
„Podařilo se nám zřídit chráněné pracoviště, které zaměstnává čtyři lidi na částečný úvazek. Starají se o úklid obce. Do té doby jsme tu taky měli pracovníky na veřejně prospěšné práce, ale byli zaměstnáni pro Královou Lhotou. My jsme si řekli, že na obecním úřadu máme účetní, tak proč platit do sousední obce, když si můžeme chráněné pracoviště provozovat sami. Upravila se náves. Dřív tam byl všude asfalt, dnes tam máme trávník a zbývá ještě vysázet stromy. Nejen, že to líp vypadá, ale zlepšuje to i klima. Povedlo se nám taky zřídit internetové připojení v místní části Koloredov. Poskytovatel internetu z Nevězic našel přenosovou cestu a majitel jednoho objektu v Koloredově povolil umístění přijímacího řízení na svém domě. Řešila se také budova obecního úřadu, výměna elektřiny, vstupní prostory. Naším cílem bylo vytápět tepelným čerpadlem úřad, obchod i hospodu, které jsou ve stejné budově, ale bohužel jsme se žádostí o dotaci na ministerstvu pro místní rozvoj skončili jako 41. náhradníci. Ministerstvo peníze nemá, když se poslalo dvanáct miliard na Ukrajinu. Při uzavření během covidu jsme v hostinci předělali kuchyni a výčep, udělala se nová elektřina, rozvody vody a odpadů, ale sociály, chodby a sál jsme chtěli dělat ze státní dotace, kterou jsme nezískali. Úspěšnější jsme byli na kraji, s podporou dotace od kraje jsme vyřešili sklep pod touto budovou, kde předtím pořád stála voda. Rekonstruovali jsme tyto prostory na nouzové pracoviště pro krizové řízení obce. Udělala se také zpevněná plocha pro kontejnery na tříděný odpad za hasičskou zbrojnicí. To se bohužel vleklo, firmy odstupovaly od zájmu o zakázku, ale nakonec jsme to dotáhli do konce. Hasičům se upravila klubovna na uskladnění jejich materiálu. Od roku 2020 se nám také podařilo zavést systém odpadového hospodářství. Do té doby se obyvatelům prodávaly žetony na vyvezení popelnice. Podle sešitu si ale žetony kupovalo jen 30 lidí. Obyvatel přitom máme 140 a dalších 140 rekreačních objektů. Když chalupáři v neděli odjeli, zbyly nám obvykle na návsi pytle s odpadem. Přitom všichni tvrdili, že si odpad odvážejí domů a neplatili samozřejmě nic. Odpad jsme museli zlikvidovat na naše náklady. Žetony jsme tedy zrušili a novou vyhláškou zavedli roční poplatek pro obyvatele i na rekreační objekt ve výši 800 korun. První rok z toho byl poprask, ale teď nám vybraná částka pokrývá náklady na svoz odpadu a mohli jsme i vybudovat už čtvrté místo na kontejnery pro tříděný odpad. Je to znát, když přijde 800 korun za 140 rekreačních objektů. Fakt je, že se nám tu objevuje hodně elektroodpadu, podle množství by musel snad každých čtrnáct dní někdo vyměňovat televizi. Ve vsi se ale třídí dost, mezi obcemi do 499 obyvatel jsme v kraji skončili v třídění odpadu druzí."

Jak mají Nevězice velký rozpočet?
„Letos plánujeme výdaje 5,5 milionu korun, příjmy se odhadují zhruba o milion nižší. Na našetřené peníze jsme ale zatím nesáhli, při mém nástupu bylo na účtu pět milionů, nyní je tam téměř šest milionů a loni jsme skoro osm milionů proinvestovali. Podařilo se nám získat nějaké dotace."

Zmínil jste obecní byt. Kolik bytů máte?
„Jen dva. Vlastníme takzvanou obecní vilu, kterou obec kdysi dostala. Původně tam byly kanceláře, teď jsou tam dvě bytové jednotky. Při mém nástupu se zrovna dodělala střecha, je tam nová fasáda, rekonstruovaly se byty i sklepy, ve spodním bytě je nová koupelna. Oba byty jsou obsazené."

Jak bude probíhat řízení obce, která nebude mít zastupitelstvo?
„Pověřený pracovník ministerstva vnitra může provádět jen omezené úkony a dokončovat už rozběhnuté akce. Nemůže ale například žádat o dotace, tam rozhodnutí přísluší zastupitelstvu. To je dost velký problém, protože jsme chtěli začít stavět kanalizaci. Na to lidé čekají, zatím mají septiky a ty musí vyvážet. Na podzim se má otevírat dotační program, z něhož bychom mohli žádat o peníze na kanalizaci, stavební povolení máme. Když ale nebude zastupitelstvo, tahle akce se zastaví. Z toho jsou teď lidé v šoku. Máme taky stavební povolení na obnovu dvou rybníků pod vsí. I tam jsme chtěli požádat o dotaci a ani to nebude možné. Proto jsme narychlo svolali na 29. července zastupitelstvo, abychom rozhodli aspoň o rekonstrukci prodejny a vybrali zhotovitele, protože akce, které už budou smluvně zahájené, bude moci pověřený státní pracovník proplácet. Tak nějak jsem to tušil, že to takhle se zastupitelstvem dopadne."

Jak jste to mohl tušit?
„Někteří kolegové avizovali, že skončí a neviděl jsem žádný zájem od někoho jiného. Na jednání zastupitelstva občané nechodí, asi mají pocit, že všechno běží. Bylo by třeba, aby se lidé zajímali, o čem se jedná. Pak by rejpalové s jejich fámami neměli šanci. Tušil jsem tedy, že se nemusí dostatečný počet kandidátů sejít, ale říkal jsem si, že přece nebudu někoho nabádat a vodit ho za ruku, aby podal kandidátku. To by zas někdo mohl říkat, že jsem si sem nabral lidi, kteří mi vyhovují."

Co teď ale s Nevězicemi bude?
„Nastane nejspíš roztrpčení, že se zastaví projekt kanalizace. Takže doufám, že se lidé dají dohromady a v lednu při prezidentské volbě u nás komunální volby proběhnou. Pak by to provizorium s úřední správou trvalo jen pár měsíců."

 



 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace