Na sídlišti Březenecká stojí dočasně tato neobvyklá socha. Víte proč?
Foto: Miloš Štáfek
Chomutov

Chomutov - V sobotu 30. července v podvečer organizátoři festivalu Obnaženi slavnostně odhalili sochu Jiřího Němce, která stojí na sídlišti Březenecká v Chomutově v místech, kde stávalo kino Evropa.

Dřevěná socha s názvem “Tváří v tvář” představuje konflikt dvou jedinců a osobností, které ve vypjatém přetlačování jen stěží nacházejí společné řešení a východisko. Podtitulem instalace Tváří v tvář je autorovo přání “Kdybytak docházelo jen k dobrým dohodám”. To odkazuje nejen k tématu letošního ročníku festivalu Obnaženi Kdybytak, ale v případě samotného díla pak k námětu této sochy.

0108obnazeni2

“Při její tvorbě jsem byl ovlivněn současnou situací ve společnosti i válečným konfliktem na Ukrajině a socha tak souboj v obecné rovině zrcadlí.” popisuje autor. Jiří Němec, který s festivalem spolupracuje dlouhodobě, vystudoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze obor Sochařství 2 pod vedením doc. ak. soch. Jiřího Beránka. Aktivně se účastní sochařských sympozií a skupinových výstav. Věnuje se zejména figurální tvorbě a experimentuje s možnostmi řešení prostoru. Jeho díla můžeme vidět nejen v městském veřejném prostoru, ale mnohdy jsou i součástí přírodních scenérií (louka u Boleboře, sousoší Tanec, 2010; Červený Hrádek, u zámeckého rybníka, Tíha, 2016).

Umístění této dočasné instalace na opomíjenou a zanedbanou část sídliště Březenecká organizátoři zvolili úmyslně. “Chceme otevřít diskuzi o další kultivaci tohoto místa. Kromě našich vizí a fantazií nás velmi zajímají reakce obyvatel tohoto sídliště, jejich představy a potřeby užívání této části veřejného prostoru.” popisuje jedna z organizátorek a ředitelka spolku Obnaženi Jana Timiopulu. Ta zároveň širokou veřejnost zve na říjnovou výsadbu stromů, která ještě v rámci festivalu na tomto místě 8. října proběhne.

Odhalení sochy společně s koncertem pražského hudebníka Lukáše Landy bylo předzvěstí hlavního programu 19. ročníku multižánrového festivalu Obnaženi, který proběhne v Chomutově od 10. do 13. srpna. “Rádi bychom pozvali nejen chomutovské příznivce kultury na jedinečné akce současné umělecké scény - na taneční představení pro děti i dospělé, výstavy, promítání tanečních filmů… Hned na startu to bude například sólový koncert, Lenky Dusilové, který proběhne ve středu 10. srpna v kostele sv. Ignáce od 19 hodin.” zve další chomutovská rodačka a ředitelka festivalu Klára Alexová, která festival organizuje od samého počátku, ačkoliv už patnáct let žije v Amsterodamu a do Chomutova se každoročně vrací právě kvůli pořádání tohoto mezinárodního uměleckého setkání. Podrobnosti k programu festivalu na www.obnazeni.cz

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru