Spor odborníků o covidu: Očkovat se zastaralou vakcínou, nebo počkat na novou?

Česká republika objednala v první fázi 370 000 dávek vakcíny od Novavaxu

Měli by se lidé nechat přeočkovat proti covidu

Nechat se teď očkovat posilující dávkou proti covidu, nebo ne? U rizikových skupin mají epidemiologové a vakcinologové jasno. Jestli ale jít cestou maximální vakcinace, to už se neshodnou. Vliv na jejich postoj můžou mít i počty nově nakažených. Po postupném růstu pozitivně testovaných od začátku července ve čtvrtek a v pátek čísla klesla.

Když před 14 dny odstartovala možnost nechat se naočkovat čtvrtou dávkou, před očkovacími centry stály fronty lidí a na některé se ten den ani nedostalo. Od té doby podle ministerstva vakcínu dostalo téměř 49 tisíc lidí.

„Čtvrtou dávku na covid bych doporučila ve velmi individuálních případech, rozhodně ne plošně nebo automaticky,“ uvedla viroložka Hana Zelená. „Je samozřejmě dobré, aby byli lidé očkováni maximálně dva měsíce před vlnou,“ prohlásil epidemiolog Roman Prymula.

Vakcinologové a epidemiologové ale hledají i odpověď na otázku, jestli má vůbec cenu nechat se očkovat vakcínou, která se vyvíjela na první variantu koronaviru. „Víme, že ty vakcíny, které jsou v současnosti k dispozici, jsou zacíleny stále pouze na starou wuchanskou variantu viru,“ potvrdila Zelená.

„Rozhodně nelze očekávat, že očkování třetí nebo čtvrtou dávkou původních vakcín zajistí obecné populaci odpovídající ochranu. Na to je třeba vyčkat u aktualizovaných vakcín,“ sdělil pro Novinky.cz vakcinolog Marek Petráš.

Je vůbec vhodná doba?

Přestože od začátku června počty pozitivně testovaných lidí rostly, ve čtvrtek a v pátek se situace otočila a i podle ministerstva zdravotnictví by letní covidová vlna měla odeznít do 14 dnů. A čeká se na podzimní vlnu.

Shoda tak není ani na tom, jestli je teď vůbec vhodná doba se nechat očkovat. „Nechme se překvapit následující týden, dva. Pak už budeme schopni definitivně říci, jestli ano, nebo to odsunout. Každopádně bych zatím nečekal na ty vylepšené vakcíny,“ řekl Prymula.

„Určitě bych nenechával očkování na příliš dlouho. Jakákoliv vakcína je lepší než žádná vakcína,“ tvrdil zase náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. „Rozhodně si myslím, že teď není úplně vhodný čas. Bylo by to lepší až před tím, než ta velká vlna nastane,“ nesouhlasila Zelená.

Ministerstvo zdravotnictví chce 15. srpna spustit kampaň na podporu očkování. Jejím cílem je naočkovat denně až 67 tisíc lidí. Utratit za ni plánuje 50 milionů korun.

Tagy: