Když Jarmila Šusterová (†85) 24. července 2017 zemřela, televizní hlasatelé už byli minulostí. Přitom desítky let právě oni vítali diváky Československé televize (ČST), představovali pořady či připomínali minulý děj seriálů. Jarmila Šusterová jako vůbec první, před nástupem slavných kolegyň zvučných jmen, Saskie Burešové (75), Marie Retkové (66) a dalších.

„Ve studiu v Besedě bylo narváno. Zkušební komise mě propírala ze všech stran, chtěli vědět, jak se zachovám v nejrůznějších situacích a co bez přípravy divákům řeknu,“ vzpomínala na konkurz žena, která pro ČST pracovala od jejího vzniku, její pracovní průkaz měl číslo 49. „Asi za dva dny si mě zavolal ředitel a řekl: ‚My tě propouštíme.‘ Rozbrečela jsem se. Ale on dodal: ‚Propouštíme tě, ale z dětské redakce, a přijímáme tě na tři měsíce na zkušební dobu jako programovou hlasatelku.‘ Měla jsem radost,“ popsala. S diváky se přes kamery vídala mezi lety 1956 až 1971. „Pěkný večer, vážení televizní diváci,“ usmívala se na ně 15 let, než ji stihl trest za to, že v divokém roce 1968 byla televizní tváří uvolňování ve společnosti.

Upravená i s košem

Novou profesi brala teprve 24letá hlasatelka vážně. Uvědomovala si, že je na očích. „I koš jsem vynášela upravená. Ale nezpychla jsem, myslím. Sláva mi nestoupla do hlavy. Měla jsem rodinu, dvě děti a spoustu jiných povinností,“ říkala vždy, když vzpomínala na své začátky. „Neměla jsem žádný vzor, nebylo koho se zeptat. Všechno jsme si museli sami vymyslet,“ dodávala Jarmila Šusterová.

Věrná až do konce

Šusterovou s nástupem normalizace stihl podobný osud, jako kolegyni Kamilu Moučkovou (†92) kvůli působení během léta a podzimu 1968. „Zakázali jí vstup na obrazovku,“ popsal její zeť Jan Vedral. „Televizi však zůstala věrná jako administrativní pracovnice až do odchodu do důchodu v 80. letech. Do vysílání se po roce 1989 vracela už jen příležitostně,“ uvedl. Šusterová, která v 90. letech nakoukla do politiky coby zastupitelka městské části Praha 8, ale na hlasatelské roky nezanevřela. Spolu s Danielem Růžičkou (51) své vzpomínky sepsala do knihy Každý den jsem měla premiéru (2014).

Video
Video se připravuje ...

Dcera Kamily Moučkové (†92) Kateřina: Šokující nález při přípravách pohřbu! Hana Höschlová

Fotogalerie
5 fotografií