Příběh historického dřevěného kostelíku ze 16. století a tří mladých kluků Jana (tehdy 18), Jakuba (tehdy 18) a Richarda (tehdy 17) se začal proplétat v srpnu 2017.

Jakub přivezl Jana a Richarda ke kostelíku, podle svých slov nevěřil, že ho kamarádi skutečně podpálí. Richard ale vylil u svatostánku benzín a škrtl zápalkou. Dřevěný kostel v tu chvíli vzplál jako pochodeň.

Jako kotel

Jan, který je tělesně postižený, vše pozoroval. Ten akci vymyslel. Trpí nevyléčitelnou nemocí a právě pomsta Bohu za jeho onemocnění se nejčastěji uváděla jako motiv.

„Jsem zajatcem ve svém těle, někdy se cítím jak přetopený kotel,“ údajně podle zdrojů Blesk.cz řekl Jan policistům v přípravném řízení.

Mladíci byli za svůj čin tvrdě potrestaní. Jan dostal 9 let, Jakub 8 let a Richard jako mladistvý 3,5 roku vězení.

Puklo mu srdce

Nevyšší trest dostal strůjce útoku, který ale do vězení nenastoupil kvůli své invaliditě. Řidič si odpykává osmiletý trest. „Přihlásil se do insolventního řízení, kvůli dluhu nařízenému platit soudem,“ řekl Blesk.cz duchovní Kazimierz Plachta (66).

Třetí mladík, Richard, který kostel zapálil, je už po smrti. Vloni mu těsně před maturitou vypovědělo srdce. „Psal mi z vězení, a já jemu. Omlouval se a moc litoval toho, co udělal. Toužil po duchovní očistě, moc lituji, že odešel tak brzy,“ uvedl Kazimierz Plachta.

Nedá se zapomenout…

Na zkázu nejstaršího dochovaného dřevěného kostel na Těšínsku z 16. století se podle duchovního nedá zapomenout. „Ale odpuštění platí pořád, i motlitba za ty dva žijící, i za toho zemřelého. I toto je zcela neměnitelné,“ uvedl farář.

Na místě vyhořelého kostela se začal stavět nový - přesná replika. Ta byla otevřena před rokem „Jsme rádi za repliku, její prostředí je dostačující pro motlitby. Lidé si pomaličku zvykají,“ dodal. S tím, že ví, že ani za pět století nebude prostředí stejné, jako v původním kostele. „Je krásné jinak,“ řekl. Replika kostela vyšla na 33 milionů, a tesaři na ní pracovali celý rok.

VIDEO: Věšení zvonů v kostele v Gutech.

Video
Video se připravuje ...

Věšení zvonů v kostele v Gutech Jana Gartnerová

Fotogalerie
52 fotografií