Pět měkkých dovedností, které byste měli rozvíjet u svých podřízených

Kromě tvrdých (tedy technických) dovedností musí manažer u členů svého týmu rozvíjet i ty měkké. Právě díky měkkým dovednostem bude tým fungovat efektivně a jednotliví pracovníci budou moci naplno využít svých tvrdých dovedností. Zde je pět měkkých dovedností, které byste u svých podřízených měli rozvíjet.

Ilustrační snímek

Time management

Podle Center for Creative Leadership je právě time management, tedy organizace času a rozplánování práce v čase, klíčovou a v dnešní době stále aktuálnější dovedností, kterou je potřeba u svých podřízených rozvíjet.

Komunikační dovednosti

I sebelepší technické dovednosti nebudou pracovníkům k ničemu, pokud nedovedou efektivně a kvalitně komunikovat. A to jak mezi sebou, tak i s vedením nebo externě s ostatními týmy, případně klienty či dodavateli. Rozvíjejte u svých podřízených komunikační dovednosti a zvýšíte tak efektivitu celého týmu.

Organizace práce a systematičnost

Efektivní organizace práce a její systematické uspořádání může zvýšit produktivitu týmu až o desítky procent. Nastavte funkční systém práce a pomáhejte podřízeným si efektivně organizovat svoji práci.

Vzdělávání a učení se novým dovednostem

Neustálé vzdělávání, školení a zkoušení nových postupů jsou klíčové pro akceschopnost celého týmu i dlouhodobý a udržitelný rozvoj jednotlivých pracovníků.

Sebevědomí

Všechny výše uváděné vlastnosti musí být u jednotlivých zaměstnanců navíc podpořené zdravým sebevědomím. Dávejte členům týmu prostor se vyjadřovat, naslouchejte jejich názorům a pěstujte jejich víru v sebe sama a ve své schopnosti.



-mm-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership