Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: 70 let od běsnění Mašínů. Předsudky Čechů vůči nim mě nebaví, říká Jaromír Švejdík

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
2. srpna 2022
05:00

V úterý 2. srpna si v Česku připomínáme 70 let od vraždy účetního Josefa Rošického, jehož vůz s dalšími třemi zaměstnanci společnosti Kovolis Hedvikov zastavili Josef Mašín a Václav Švéda. Rošický převážel přes 800 tisíc korun na mzdy pro zaměstnance, které mu členové odbojové skupiny násilně vzali. Komiksový kreslíř Jaromír Švejdík společně se spisovatelem Janem Novákem tento čin zobrazili v komiksu „Zatím dobrý“.

Příběh Josefa a Ctirada Mašínových budí v Česku i po sedmdesáti letech velké vášně. Mladíci totiž od roku 1951 do roku 1953 vedly aktivní boj proti komunistům, na jehož konci bylo 7 mrtvých. Za členy odbojové skupiny Mašínů bývají považovaní Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda. Mašínům vypomáhal i jejich strýc Ctibor Novák, který byl i s jejich matkou Zdenkou popravení.

Zabití Josefa Rošického předcházelo zadržení Josefa, Ctirada Mašínových a Ctibora Nováka v říjnu 1951. Tehdy se chtěli setkat s americkým špionem a dostat se za hranice, aby získali speciální partyzánský výcvik a mohli operovat na našem území. Zadržela je však Státní bezpečnost a několik měsíců je brutálně vyslýchala. V srpnu 1952 byl Ctirad Mašín odsouzený ke dvěma a půl roků odnětí svobody a vykonával trest v uranových dolech v Jáchymově, než dostal v květnu 1953 amnestii od prezidenta Antonína Zápotockého. 

Zabili ho vlastní zbraní

Jeho bratr měl však v srpnu jiné plány. Z předchozích akcí, kdy dvakrát přepadli služebny Sboru národní bezpečnosti měli zbraně a chtěli získat i finanční prostředky. 2. srpna si tedy Josef Mašín s Václavem Švédou počíhali ve stejnokrojích Lidových milicí ve Žlebech na Kutnohorsku na vůz se čtyřmi zaměstnanci společnosti Kovolis Hedvikov. Uvnitř měli podle Jiřího Padevěta 884 239 korun na mzdy pro zaměstnance.

Účetní Josef Rošický jim však peníze nechtěl vydat a vytáhl na ně v autě pistoli. Mašín se Švédou na hrozbu rychle zareagovali a při potyčce ho zastřelili jeho vlastní pistolí. „Tatínek z vozu nemohl vystoupit, ale nemohl ani nebránit brašnu – hrozilo by, že by ho považovali za spolupachatele loupeže. Navíc to nebyly jeho peníze,“ vysvětloval pro paměť národa Stanislav Rošický, proč jeho otec odmítal výplaty vydat. Bratři Mašínové své činy později ospravedlňovali jako boj proti režimu.

Jako western

O odbojové skupině vyšel v roce 2018 komiks Zatím dobrý, který kreslil úspěšný a uznávaný tvůrce Jaromír Švejdík, který používá umělecké jméno Jaromír 99. Spolupracoval na něm společně s Honzou Novákem, který dodal komiksu dějovou linku. „Neřešil jsem, jestli jsou mi sympatičtí nebo ne. Chtěl jsem, aby z toho vznikl velmi dobře odvyprávěný western. V Česku o komiksu proběhla diskuze a byly nějaké recenze, tak se k tomu vždy přistupuje s nějakým politickým hlediskem. Já jsem ale rád, že to vyšlo i ve Španělsku ve Francii, v Německu, kde na to nahlížejí jinak,“ komentuje tvůrce Jaromír Švejdík mezinárodní úspěch komiksu. 

Hostem pořadu Blesk Podcast byl hudebník a komiksový kreslíř Jaromír Švejdík. Hostem pořadu Blesk Podcast byl hudebník a komiksový kreslíř Jaromír Švejdík. | Blesk:Jakub Poláček

Jaromír Švejdík vidí jistou parelelu morálnosti činů bratrů Mašínů v současné snaze vojáků válčících proti ruské okupaci. „Dneska to vidíme na Ukrajině, prostě občas je třeba se postavit těmhle režimům a bohužel i se zbraní v ruce. Já jako těžký pacifista tohle musím uznat, ale nevidím jim do hlavy a nevím, jak to bylo v padesátých letech,“ prozradil člen kapely Priessnitz.

Česká společnost je v postoji k Mašínům velmi rozdělená, pro některé jsou hrdiny a pro jiné vrahy. Jaromír Švejdík to v podcastu okomentoval takto: "V Česku jsem vždy dotazovaný jestli je můj komiks oslavou či odsouzením jejich činů. Já tuto debatu nemám rád. Ale když se ptáte, tak jsou to dle mé upřímné odpovědi hrdinové. Pro mě jsou to lidi, kteří se postavili proti odpornému režimu." 

Co řekl Josef Mašín na jeho komiks, proč si Jaromír Švejdík pro své knihy vybírá životy známých osobností, a jaká je jeho nejoblíbenější postava, prozradil v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: 70 let od běsnění Mašínů. Předsudky Čechů vůči nim mě nebaví, říká Jaromír Švejdík  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

oltec ( 19. srpna 2022 05:35 )

tím že zabili obyčejného učetního nejsou podle mě hrdinové ale vrazi

Yarda ( 4. srpna 2022 09:10 )

Máš pravdu.
Třeba se Mašíni už tehdy cítili/y jako ženské, ta tvrdá "y" v tvém příspěvku jsou správně a mýlím se já.

Uživatel_5318449 ( 3. srpna 2022 15:32 )

Pro mě to jsou a budou vrazi

jarmusch ( 3. srpna 2022 15:07 )

Komunisté vyhlásili třídní boj který zahrnoval i popravy a vraždění nevinných, oni ten boj přijali, kdyby si vzali na mušku nějaký papaláše nebo dozorce, co týrali politické vězně, byly by to mnohem přijatelnější, ale holt 50. léta byla doba zlá, nechci soudit.

jarmusch ( 3. srpna 2022 13:30 )

Máš tam chybu, ň je měkká samohláska a píše se za ním měkké i.

Zobrazit celou diskusi