Hlavní obsah

Barcelona si zajistila další miliony eur. Riziko máme pod kontrolou, říká šéf

FC Barcelona ve snaze získat další finance po letním nákupu posil prodala za 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) část svého produkčního centra. Prezident klubu Joan Laporta oznámil, že prodal podíl ve výši 25 procent dceřiné společnosti Barca Studios platformě socios.com.

Foto: Albert Gea, Reuters

Prezident Barcelony Joan Laporta s posilou Raphinhou.

Článek

Získané peníze umožní Barceloně vyhovět finančním pravidlům španělské ligy a registrovat hráče, které v létě získala. Jsou mezi nimi kanonýr Robert Lewandowski, záložník Raphinha a nejnověji obránce Jules Koundé, jenž byl oficiálně představen dnes.

Barcelona za tyto tři hráče utratila více než 160 milionů eur (3,9 miliardy korun). V létě tak vydala na posily nejvíce peněz z evropských klubů, ačkoli se v posledních letech potýká s finančními těžkostmi.

Laporta čelí kritice, že svou současnou taktikou vydělávání peněz ohrožuje budoucnost klubu. Barcelona už prodala 25 procent svých televizních práv na španělskou ligu na příštích 25 let za 667 milionů eur (16,4 miliardy korun) americké společnosti Sixth Street. "Riziko máme pod kontrolou. Musíme zachránit klub a mít možnost přivádět nové hráče," uvedl Laporta.

Barcelona se za minulého vedení dostala i vinou koronavirové pandemie do velkých dluhů, které před rokem Laporta vyčíslil na 1,35 miliardy eur (tehdy 34,5 miliardy korun). Kvůli tomu klub mimo jiné nemohl zaregistrovat novou smlouvu s hvězdným Lionelem Messim, jenž odešel do Paris Saint-Germain, a předchozí ročník zakončil bez zisku trofeje.

Do nové ligové sezony vstoupí Barcelona 13. srpna zápasem proti Vallecanu.

Reklama