Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blinken: Tálibán porušil dohodu z Dauhá, když poskytl Zavahrímu útočiště

Antony Blinken
Antony Blinken
Foto: twitter Antony Blinken

Tálibán hrubě porušil dohodu z Dauhá tím, že v Afghánistánu poskytl útočiště lídrovi teroristické skupiny Al-Káida. Podle agentury Reuters to dnes uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken. Spojené státy o víkendu v Kábulu zásahem z bezpilotního letounu zabily Ajmána Zavrahrího, který se stal novým lídrem Al-Káidy v roce 2011 poté, co americké síly zabily v květnu téhož roku Usámu bin Ládina. O Zavahrího smrti dnes informoval americký prezident Joe Biden.

"Tváří v tvář neochotě nebo neschopnosti Tálibánu dodržovat své závazky budeme i nadále podporovat afghánský lid masivní humanitární pomocí a zasazovat se o ochranu lidských práv, zejména práv žen a dívek," uvedl Blinken v prohlášení.

Islamistické hnutí Tálibán se v Afghánistánu ujalo moci loni v srpnu po bleskové ofenzivě v době, kdy ze země po 20 letech odcházeli poslední vojáci USA a jejich spojenců. Zavahrího přítomnost v Kábulu tak vyvolává otázky ohledně toho, zda mu Tálibán vědomě poskytoval útočiště. Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaného amerického činitele napsala, že představitelé Tálibánu o přítomnosti tohoto teroristy v Kábulu věděli. Spojené státy podle téhož zdroje očekávaly, že Tálibán dodrží svůj závazek, že nedovolí, aby se bojovníci Al-Káidy opět usadili v Afghánistánu.

"Tálibán se bude muset zodpovídat za přítomnost Zavahrího v Kábulu poté, co ujistil svět, že teroristům z Al-Káidy neposkytne útočiště," uvedl předseda výboru pro tajné služby americké Sněmovny reprezentantů Adam Schiff.

Témata:  Tálibán Ajmán Zavahrí Antony Blinken

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:57

Ukrajina zničila ruské vojenské velitelství v okupovaném Luhansku britskými střelami

Při úderu proti ruské armádě, který v sobotu zasáhl vojenské velitelství v okupovaném městě Luhansk, Ukrajinci použili britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy