Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Narodila se zvířátka. Podívejte se na malé radosti z celého světa

4 minuty radosti
250. hříbě koně Převalského v chovné stanici Zoo Praha v Dolním Dobřejově. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Narodil se Kristus Pán... Ne ne, na to je ještě půl roku čas. Každopádně pro vás máme dobrou zprávu, že na svět vykoukla další chlupatá mláďata, která rozněžní i sebevětšího tvrďáka. Informoval o nich server Ekolist.

Malí čertíci už řádí v Austrálii

Loni se v rezervaci v národním parku Barrington Tops, která se prostírá na 400 hektarech severně od Sydney, narodilo sedm mláďat tasmánských čertů a v červnu tohoto roku ochránci přírody objevili ve vacích matek devět dalších. Je to skvělá zpráva poté, co masožravý vačnatec známý též jako ďábel medvědovitý vymizel z divoké přírody kontinentální Austrálie. Do volné přírody se ho podařilo vrátit v roce 2020. 

Podle ekologické organizace Aussie Ark lze očekávat, že se počet novorozených tasmánských čertů v příštích týdnech ještě zvýší. „Je to mimořádný pocit, když kontrolujete vak samice a uvidíte tam růžové mládě,“ uvedla představitelka organizace Kelly Davisová. „A je to ještě mimořádnější pocit tady v barringtonské rezervaci, protože víte, že ta zvířata se narodila ve volné přírodě bez zásahu člověka,“ dodala.

Tasmánští čerti se podle mínění vědců už před třemi tisíci lety uchýlili z pevninské Austrálie do ostrovní Tasmánie. I tam ale jejich počty od 90. let minulého století dramaticky klesaly kvůli nakažlivé formě rakoviny. Obličejové nádory zdecimovaly jejich populaci zhruba ze 140 tisíc na 20 tisíc jedinců a Mezinárodní svaz pro ochranu přírody proto považuje tasmánské čerty za ohrožený druh.

Foto: Pixabay

Hříbátko je k vidění v Praze

Pražská zoo přivítala na světě 250. hříbě koně Převalského, které se narodilo v květnu v chovné stanici zoologické zahrady v Dolním Dobřejově. Počátkem června to přitom bylo 30 let od prvního transportu divokých koní z Evropy do Mongolska, na kterém se pražská zoo podílela. Území Mongolska je totiž původním domovem těchto koní. „V Mongolsku už se z našich transportů narodilo hříbě třetí generace. Klisna Anežka, kterou jsme z Prahy do Gobi přepravili v roce 2012, má teď na místě už své pravnouče,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Kůň Převalského je posledním žijícím divokým druhem koně. Pražská zoo je chová od roku 1932 a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu.

Medojedí miminko rozveselilo osazenstvo Zoo Olomouc

V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce se narodilo mládě medojeda kapského. Zoo patří mezi 16 chovatelských institucí na celém světě pečujících o tuto šelmu z čeledi kunovitých, jedná se tedy o velký úspěch. „Rozmnožení medojeda kapského v zajetí představuje velkou vzácnost,“ sdělila mluvčí zoo Iveta Gronská. Mládě přišlo na svět 30. května.

Foto: Zoo Olomouc

Medojed je v zoo chován velmi zřídka. Jedná se o velmi nebojácné a silné zvíře. Do skladby jeho jídelníčku patří i smrtelně jedovatí hadi, jako je zmije útočná či kobra. Pokud ho plazi paralyzují jedem, medojed sice na pár minut upadá do stavu podobajícího se smrti, ale většinou uštknutí přežije.

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Ekolist, Zoo Praha, Zoo Olomouc

Související články

Zaručeně zlepší den

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to

Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to

Lákala vás někdy představa, že si prostě sbalíte batoh a vyrazíte na druhý konec světa? Autorka…