Patrik Czepiec
2. srpna 2022 • 14:35

Zacho, k soudu! Kdo míří k arbitráži? Tři hvězdy NHL se stihly domluvit

Vstoupit do diskuse
0
  • Český útočník Pavel Zacha se zřejmě přihlásí o novou smlouvu v Bostonu u arbitráže. Kdo další jde v NHL k soudu?Český útočník Pavel Zacha se zřejmě přihlásí o novou smlouvu v Bostonu u arbitráže. Kdo další jde v NHL k soudu?FOTO: Koláž iSport.cz

    V NHL startuje kolečko výslechů. Do arbitrážního řízení o určení výše nadcházejícího platu se zapojí 12 chráněných volných hráčů, dva se dohodli těsně před slyšením. Se svými zaměstnavateli se budou štěkat o tom, jaká je jejich reálná hodnota. Nepříjemné handrkování může prožít třeba čerstvá posila Bostonu Pavel Zacha. Český útočník přestoupil po konci uplynulého ročníku z New Jersey výměnou za Erika Haulu, ale s Bruins se zatím na smlouvě nedomluvil. Čas na nápravu má do 11. srpna, pak musí před soud. Jiní muži z nejlepší ligy světa míří k arbitráži už v úterý. Informace o těch nejzajímavějších z nich se dozvíte v článku iSport.cz.

  • Lawson Crouse (Arizona Coyotes)

    Věk: 25 let
    Pozice: Levé křídlo
    Předchozí smlouva: 3 roky; průměr 1,53 milionu dolarů
    Poslední sezona: 65 zápasů, 34 bodů (20+14)

    Spoluhráči mu neřeknou jinak než šerif. A vědí proč. Lawson Crouse z Arizony je se svými 193 centimetry a 98 kilogramy na ledě nepřehlédnutelný. Takzvaný bridge deal na tři roky s ním podepsal předcházející generální manažer Coyotes John Chayka, s novým šéfem Billem Armstrongem společnou řeč nenašel. Také proto podal žádost o arbitrážní řízení. Crouse v posledních třech letech často chyběl v sestavě vinou zranění, nikdy nezvládl více než 66 zápasů za rok. Letos v dubnu si při blokování střely zlomil ruku.

    Přesto skrývá obrovský potenciál. Florida ho zvolila jako číslo 11 v draftu 2015, nikdy mu ovšem nedala ani čichnout. Až Arizona vytáhla Crouseho na světlo. Odvděčil se 110 body v 346 duelech základní části, ale posbíral i 253 trestných minut. Řízný, přesto produktivní forvard by si měl na výplatní pásce přilepšit. I na něm budou Yotes stavět svou budoucnost.

  • Kailer Yamamoto (Edmonton Oilers)

    Věk: 23 let
    Pozice: Pravé křídlo
    Předchozí smlouva: 1 rok; 1,75 milionu dolarů
    Poslední sezona: 81 zápasů, 41 bodů (20+21)

    Útlý Američan se musí cítit jako na horské dráze. Jednou fičí nezadržitelnou rychlostí z kopce dolů, podruhé se vyhoupne k hokejovému nebi. Když v prvních 26 zápasech v lize nastřádal pět bodů, nikdo ho výrazně neregistroval. Následovala ovšem solidní sezona 2019/20, v níž Yamamoto v 27 partiích ohromil 26 body. V závětří Connora McDavida i Leona Draisaitla měla Oilers vyrůstat další velká hvězda. 

    Jenže útočník, jehož pradědeček se narodil v Japonsku a přestěhoval se na Havaj, dostal v dalším ročníku facku, kterou schytá řada mladých hráčů v NHL. V závěrečných 25 utkáních základní části se prosadil pouze jednou. Strádal, nedařilo se mu. Co dál? Opět přišla exkluzivní odpověď v podobě výrazně posunutého kariérního maxima. Yamamoto si tak v Edmontonu došel pro vyšší gáži. Arbitráž 7. srpna nakonec absolvovat nemusí, Oilers s ním podepsali na dva roky za 6,2 milionu dolarů

    Útočník Kailer Yamamoto z Edmontonu (vpravo) má namířeno k arbitráži. Společně s ním i na snímku zachycený obránce Flames Oliver KylingtonFoto Reuters

  • Oliver Kylington (Calgary Flames)

    Věk: 25 let
    Pozice: Obránce
    Předchozí smlouva: 1 rok; 750 tisíc dolarů
    Poslední sezona: 73 zápasů, 31 bodů (9+22)

    Jediný obránce na tomto seznamu. Ostatně k soudu jde letos v NHL jen trojice zadáků a žádný brankář, o plat se hádají spíše ofenzivní hráči. Částečně k nim spadá právě i Kylington, který po letech v NHL konečně procitnul, když na farmě doladil své obranné schopnosti. Z hlediska plus/minus (+34) se vešel do elitní desítky zadáků v rámci předchozího ročníku, Calgary stavělo na jeho jisté rozehrávce.

    Kylington tak aplikoval do praxe recept svého velkého kamaráda Johnnyho Oduyay, dvojnásobného vítěze Stanley Cupu a majitele 850 startů v nejlepší lize planety. Calgary si může vybrat, zda-li bekovi s eritrejskými kořeny nabídne roční nebo dvouletou smlouvu. Pokud by se Flames rozhodli pro druhou variantu, Kylington může v létě 2024 odejít jako nechráněný volný hráč. Dosud bral v NHL platové minimum.

  • Jesper Bratt (New Jersey Devils)

    Věk: 24 let
    Pozice: Levé křídlo
    Předchozí smlouva: 2 roky; průměr 2,75 milionu dolarů
    Poslední sezona: 76 zápasů, 73 bodů (26+47)

    Jeden z nejvíce přehlížených útočníků současnosti. Poté, co švédský šikula rozdal v minulé sezoně 47 asistencí, nikdo nemůže pochybovat o jeho přínosu pro tým. V Newarku vzkvétá velký hráč, který přitom prozatím táhnul Devils „za hubičku“. V příští sezoně by měl dostat něco mezi 4,15 miliony dolary (požadavek týmu) a 6,5 miliony (žádost hráče).

    Přitom generální manažer Tom Fitzgerald si na počátku léta možnost arbitráže ani nepřipouštěl a nakonec se mu také povedla dohoda ještě před soudem. „Jesper bude velkou součástí budoucnosti Devils. Je to výtečný mladý hráč,“ řekla hlava vedení New Jersey v rozhovoru s reportérkou Amandou Steinovou. „Chceme, aby tady Jesper zůstal delší dobu. Náplní mé práce bude, abych to dohodl s agentem hráče,“ dodal. K delší dohodě však zatím nedošlo, Bratta Devils podepsali na jeden rok. Přijde si na 5,45 milionů dolarů.

    Útočník Jesper Bratt má za sebou průlomovou sezonu. Dočká se tučné odměny?Foto Twitter / New Jersey Devils

  • Andrew Mangiapane (Calgary Flames)

    Věk: 26 let
    Pozice: Levé křídlo
    Předchozí smlouva: 2 roky; průměr 2,42 milionu dolarů
    Poslední sezona: 82 zápasů, 55 bodů (35+20)

    Pro rodáka z kanadského Boltonu je složité vymanit se ze stínu větších hvězd Flames. Fenomenální objev z šestého kola draftu 2015 ukázal své schopnosti asi nejvýrazněji na loňském mistrovství světa, na němž opanoval tabulku střelců a stal se nejužitečnějším hráčem turnaje. Odměna v podobě zlaté medaile pro něj znamenala vůbec první kolektivní úspěch v profesionální kariéře.

    S Flames by mohl dosáhnout na druhý, ještě předtím ovšem musí dořešit, z čeho bude brát na chléb. Částka nemůže být nízká. V součtu posledních tří sezon nasbírala v dresu Flames více bodů jen opravdová elita – Johnny Gaudreau (222), Matthew Tkachuk (208) a Elias Lindholm (183). Mangiapane svatou trojici naháněl se 119 zápisy. Teď je v nejlepším věku a ještě před pátečním slyšením nakonec s klubem podepsal tříletou smlouvu na 5,8 milionů dolarů ročně.

    Andrew Mangiapane se stal nejužitečnějším hráčem mistrovství světa v Rize, nyní vyhlíží novou smlouvu u arbitrážeFoto Profimedia.cz

  • Pavel Zacha (Boston Bruins)

    Věk: 25 let
    Pozice: Centr
    Předchozí smlouva: 3 roky; průměr 2,25 milionu dolarů
    Poslední sezona: 70 zápasů, 36 bodů (15+21)

    Tenhle boj Devils zabalili. Během šesti let v Newarku neprokázal liberecký odchovanec schopnosti šestého muže draftu. Co na tom, že skvěle brání, umí napadat a týmu se v jeho přítomnosti dařilo sbírat body častěji, než když byl mimo sestavu? Devils od Zachy čekali i větší rozvíjení ofenzivního potenciálu mužstva, průměr jednoho bodu za dva zápasy jim jednoduše nestačil. New Jersey se odhodlalo k přestupu, Zachu vyměnilo za Fina Erika Haulu do Bostonu.

    Bruins naopak věří, že se na službách českého univerzála nespálí. „Pavel je hráč mnoha pozic, stále ještě mladý. Cítím, že může růst a rozvinout svůj potenciál,“ prozradil generální manažer Don Sweeney webu NBC Sports. „Věříme, že najdeme dohodu, která Pavlovi umožní stát se součástí naší organizace,“ sliboval. Smlouva pro pětadvacetiletého centra nicméně stále nevylezla z tiskárny. Obě strany mají čas do 11. srpna, což je letos nejzazší termín pro arbitrážní řízení.

    Pavel Zacha je na ledě monstrum v přechodech z pásma do pásma, jenže s Bostonem se zatím nedohodnulFoto profimedia.cz

  • Hráči, které čeká v NHL arbitráž

    Následující chránění volní hráči musí před arbitráž v případě, že se dříve nedohodnou se svými zaměstnavateli na nové smlouvě. V závorce je termín jejich slyšení.

    Arizona Coyotes
    Lawson Crouse, útočník (8. srpna)

    Boston Bruins
    Pavel Zacha
    , útočník (11. srpna)

    Calgary Flames
    Oliver Kylington, obránce (10. srpna)
    Andrew Mangiapane, útočník (5. srpna)

    Carolina Hurricanes
    Maxime Lajoie, obránce (9. srpna)

    Detroit Red Wings
    Jake Walman, obránce (11. srpna)

    Edmonton Oilers
    Kailer Yamamoto, útočník, (7. srpna)

    Nashville Predators
    Jakov Trenin, útočník (2. srpna)

    New Jersey Devils
    Jesper Bratt, útočník (3. srpna)
    Miles Wood, útočník (6. srpna; nominován klubem)

    Philadelphia Flyers
    Zack MacEwen, útočník (8. srpna)

    Vegas Golden Knights
    Keegan Kolesar, útočník (10. srpna)

    Winnipeg Jets
    Mason Appleton, útočník (11. srpna)

    V minulém ročníku zvládl Mason Appleton za Jets 68 zápasů se ziskem 21 bodů. Vyhlíží novou smlouvuFoto Twitter / Winnipeg Jets

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud