2. srpna 2022 • 20:30

H+H měly největší grády. TOP momenty Andrey Sestini Hlaváčkové

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
  • Andrea Sestini Hlaváčková se ve čtvrtek večer v Praze rozloučila s kariérouAndrea Sestini Hlaváčková se ve čtvrtek večer v Praze rozloučila s kariérouFOTO: ČTK / Deml Ondřej

    Ještě jednou bojovala na kurtu coby profesionální hráčka, naposledy ožilo populární tenisové duo H+H. Andrea Sestini Hlaváčková na domácím Livesport Prague Open po boku Lucie Hradecké postoupila do čtvrtfinále a po turnaji dala oficiálně sbohem aktivní kariéře. „Nikdy v životě by mě ani nenapadlo, že dosáhnu, čeho jsem dosáhla. Myslím, že spoustu lidí kolem jsem překvapovala každý rok,“ ohlížela se za úspěchy. „Mám za sebou nádhernou kariéru,“ říkala a marně zadržovala slzy dojetí.

  • Osudová spolupráce

    Se všemi pauzami táhly společnou kariéru dlouhých čtrnáct let, odehrály bezmála 300 zápasů. Andrea Sestini Hlaváčková proto v první řadě děkovala parťačce Lucii Hradecké. „Duo H+H se dostalo z desetitisícovek v Jersey v Anglii pod olympijské kruhy na centrální dvorec ve Wimbledonu. Dostaly jsme se z neuvěřitelně malých turnajů do těch největších,“ prohlásila. „Dokonce jsme se rozešly, sešly a dokázaly k sobě najít cestu. Nakonec jsme si ji našly i na poslední společný zápas tady v Praze,“ vážila si Sestini Hlaváčková rozlučky.

    13

    Tolik společných titulů získaly Andrea Sestini Hlaváčková a Lucie Hradecká. Poprvé se radovaly v roce 2008 v Praze, naposledy v závěru sezony 2016 v Moskvě.

    Andrea Sestini Hlaváčková se ve čtvrtek večer v Praze rozloučila s kariérou Andrea Sestini Hlaváčková se ve čtvrtek večer v Praze rozloučila s kariérouFoto ČTK / Deml Ondřej

  • Dva grandslamy

    Zlatá éra dua H+H odstartovala prvním společným grandslamovým titulem v roce 2011. Na triumf z Paříže navázaly o dva roky později na US Open, kde vyřadily i slavné sestry Williamsovy. „Pro mě to bylo něco neskutečného, co vše jsme s Luckou dokázaly. Poté jsem hrála i se spoustou jiných hráček, ale říkala jsem si, že těch největších úspěchů jsme dosáhly právě spolu. Pak už to nikdy nemělo takové grády,“ uvědomila si Sestini Hlaváčková. „Dík nepatří jen Lucce, ale i jejímu trenérovi Jirkovi Fenclovi, který tam byl vždy i pro mě. Nevadilo mu, že nejsem jeho hráčka, bral nás jako tým.“

    3

    Na takové místo světového žebříčku čtyřhry to nejvýše vytáhla Andrea Sestini Hlaváčková.

    Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká šampionkami grandslamového US Open ve čtyřhře Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká šampionkami grandslamového US Open ve čtyřhřeFoto ČTK/AP

  • Olympijské stříbro

    Největší úspěch kariéry? „Pro mě vždy je a bude nejvýše olympijská medaile. Ta nás posunula na jiný level úspěšnosti,“ řekla bez váhání Sestini Hlaváčková. „Když někomu, kdo nezná tenis, řeknete, že máte olympijskou medaili, spadne mu brada.“ V semifinále olympijské čtyřhry na wimbledonské trávě Češky porazily pár Huberová, Raymondová a zajistily si minimálně stříbro. Ve finále sice padly s legendárními americkými sestrami Serenou a Venus, ale cenný kov přebíraly se širokým úsměvem.

    10

    Tolik let uplynulo od největšího úspěchu českého dua H+H na olympiádě v Londýně.

    Stříbrné tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká na olympiádě v Londýně Stříbrné tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká na olympiádě v LondýněFoto Michal Beránek (Sport)

  • Největší kamarádka

    Duo H+H se rozešlo po konci sezony 2016. Sestini Hlaváčková začala sbírat trofeje po boku Maďarky Timey Babosové (ovládly Turnaj mistryň) či Pcheng Šuaj z Číny. Pak ale přišla další spolupráce s českou parťačkou – přesněji řečeno s bývalou velkou soupeřkou – Barborou Strýcovou. Plzeňačky se radovaly z dvou titulů a po sezoně 2018 se Sestini Hlaváčková prakticky rozloučila s profesionálním tenisem. „Moc jí děkuji za tu skvělou jízdu, protože to završilo, co jsem potřebovala na konci kariéry zažít. Bylo tam obrovské přátelství,“ prohlásila.

    27

    Tolik titulů ve čtyřhře vybojovala Andrea Sestini Hlaváčková. Poslední trofej získala v Pekingu po boku Barbory Strýcové.

    Poslední trofej získala v Pekingu po boku Barbory Strýcové. Poslední trofej získala v Pekingu po boku Barbory Strýcové.Foto Profimedia.cz

  • Všichni jsou rodina

    Středobodem vesmíru Sestini Hlaváčkové je od konce kariéry dcera Isabella. Ta na vlastní oči viděla, jak její máma šla v minulém týdnu ještě jednou čelit soupeřkám na profesionálním okruhu WTA. Pětatřicetiletá tenistka děkovala sestře Janě i manželu Fabriziovi. „On mě pošťouchl do nejlepšího tenisu, co se výsledků týče,“ řekla. Nezapomněla ani na trenéry. „Nejsou rodina, ale za kariéru se rodinou stali. Všechny jsem kontaktovala a některým jsem se musela omluvit. Mě bylo dost. Neměli to se mnou lehké,“ smála se.

    1

    Pouze jednou se Andrea Sestini Hlaváčková dostala do finále dvouhry turnaje WTA ve dvouhře. V Bad Gasteinu v roce 2013 však prohrála.

    Andrea Sestini Hlaváčková v Praze definitivně zamávala veleúspěšné kariéře Andrea Sestini Hlaváčková v Praze definitivně zamávala veleúspěšné kariéřeFoto ČTK / Svoboda Jaroslav

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud