Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota už nepřijímá objednávky na Land Cruiser 70, nestíhá jich vyrábět dost

Filip Melich
Diskuze (2)

Toyota stále vyrábí starý Land Cruiser v rámci série 70. Poptávka je tak vysoká, že automobilka nestíhá vyrábět, za což může i nedostatek dílu. Proto přestala přijímat objednávky.

Nedávno jsme psali o tom, že se zpožďují dodávky Toyoty Land Cruiser 70, která se sice u nás oficiální cestou neprodává, ale na některých trzích se těší veliké oblibě. Například v Austrálii je o ni takový zájem, že už před několika měsíci bylo vyprodáno na dva roky dopředu. Jeden prodejce zákazníkům dokonce říkal, že se vozů dočkají až za tři nebo čtyři roky, případně vůbec. Teď musel být příjem objednávek zastaven.

Právě australská pobočka Toyoty oficiálně přestala přijímat objednávky, protože kombinace rekordní poptávky a pokračující potíže s výrobou dané dostupností dílů vyústily v několikaleté čekací lhůty, které nejsou udržitelné. Australský web CarExpert cituje zástupce tamní Toyoty: „Dostupnost dodávek je ovlivněna pokračujícími výpadky výroby, se kterými se potýká automobilový průmysl na celém světě. Popularita modelu u australských zákazníků zároveň zůstává na rekordní výši.

Viceprezident Toyota Australia pro prodej, marketing a franšízing, Sean Hanley, k věci řekl: „Tým Toyoty za mimořádné podpory naší mateřské společnosti pracuje na tom, abychom dodali rekordní počet vozidel. Na druhou stranu silná poptávka a celosvětové problémy s dodávkami postihující celý průmysl znamenají, že zkrátka nemůžeme plnit objednávky rychleji.

K tomu Hanley přidal: „Proto jsme se rozhodli pozastavit objednávky na Land Cruiser série 70. Prodejci budou v přímém kontaktu se zákazníky ohledně čekacích lhůt již existujících individuálních objednávek.“ Hanley chápe, že to může být pro řadu zájemců zklamáním, ale Toyota Australia nepřestává situaci sledovat a poskytne další informace, jakmile budou k dispozici.

Zatím není jisté, co to znamená pro modernizaci vozu, která byla oznámena v loňském roce a na trh měla přijít v průběhu listopadu letošního roku. Zahrnovat má mimo jiné zvýšení bezpečnosti vozu. Land Cruiser 70 je vyráběn v malých objemech v Japonsku pro vybrané trhy. Aktuálně je jedním z modelů Toyoty, které nejvíce zasáhly nedostatky polovodičů a dílů obecně. Přitom se jedná o jeden z nejvýdělečnějších vozů značky. Ceny ojetých exemplářů na australském trhu rychle rostou.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
3. 8. 2022 10:13
Re: Nějak ten svět nechápu
Australané to chápou. 8-válcový diesel a opravdu velké auto které si na salóny nehraje.
Avatar - KANKUNEN
3. 8. 2022 08:51
Nějak ten svět nechápu
Tohle auto je přesně ten správný pracovní stroj. Třeba pro ČEZ si nedovedu nic lepšího představit. Vlastně je to takový pick up, který není limitován povinným rozdělením prostoru napůl.