Nepřiměřená rychlost, alkohol a nedání přednosti. Za první půl rok řidiči bourali jako na běžícím páse

Autor: Anina Russová - Zdroj a foto: Policie ČR - 3. 8. 2022


Policisté začínají postupně vyhodnocovat prvních šest měsíců letošního roku. Jedni z prvních, kteří zveřejnili výsledky nehodovosti, byli ti z Vysočiny. A jejich čísla rozhodně nejsou moc optimistická. Řidiči stále jezdí až příliš rychle, stále sedají za volant pod vlivem alkoholu a stále nerespektují ani ta základní pravidla provozu.

Jen za prvních šest měsíců letošního roku řešila polici z Vysočiny celkem 2336 dopravních nehod. Pokud bychom nahlédli do starších statistik, zjistíme, že oproti stejnému období loňského roku jde o nárůst, a to přesně o 118 nehod. Letošní nehody si vyžádaly 19 obětí a policisté jen neradi upozorňují na to, že se výrazně zvýšil počet dopravních nehod s tragickými následky. „Jen v měsíci červnu zemřelo v našem kraji při dopravních nehodách pět osob, když tři cizinci zahynuli při jedné dopravní nehodě, která se stala na dálnici D1,“ popsala krajská policejní tisková mluvčí Dana Čírtková.

V 74 případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidiči před jízdou pili a v jednom případě, že byl řidič pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se meziročně zvýšil, a to o 18 %. Policisté v letošním roce dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu, kdy výjimkou nebyly hodnoty přesahující tři promile alkoholu.

Horko umí řidiče pořádně potrápit. Největším problémem je únava a nepozornost

Když se podíváme do policejní statistiky na příčiny dopravních nehod, tak jednoznačně vede nesprávný způsob jízdy v kombinaci s nepřiměřenou rychlostí. Tyto dvě příčiny stojí za většinou letošních nehod. Alarmující může být skutečnost, že na třetím místě v pořadí příčin je nedání přednosti v jízdě, což představuje ignorování základních dopravních značek – dej přednost v jízdě nebo stůj, dej přednost v jízdě – celkem 147 dopravních nehod.  Někteří také zbytečně riskují, což je patrné při předjíždění v zatáčkách, horizontech či zákazech předjíždění. Stejná bezohlednost u nich panuje, když se po předjetí zbrkle zařazují před předjížděné vozidlo, protože v protisměru se objevilo vozidlo, které tak svým riskantním manévrem bezprostředně ohrožují.

Pro úplnost je potřeba dodat, že 975 nehod nebylo zaviněných řidičem. „Ve většině případů (944 dopravních nehod) se jednalo o srážky vozidel s lesní zvěří.  Tyto nehody tak dlouhodobě tvoří více než třetinový podíl na celkovém počtu dopravních nehod – za prvních šest měsíců se konkrétně jedná o více než 40 procent z celkového počtu nehod,“ dodala Dana Čírtková.

Štítky: , , , , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru