Hlavní obsah

Rusko bude s plynem vydírat, ale nezavře ho zcela, míní odborníci

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlády států EU se připravují na omezení dodávek plynu naplňováním zásobníků a vybízejí své obyvatele k úsporám energií. Jak vysoké je riziko, že Rusové otočí v zimě kohoutkem nadoraz a proud suroviny do plynovodu Nord Stream 1 se zcela zastaví? Podle bývalého velvyslance v Rusku Petra Koláře i bezpečnostního analytika Jana Ludvíka chtějí Rusové Evropu vydírat, ale její peníze za plyn potřebují.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Plynovod Nord Stream 1, přes který Rusko zásobuje plynem evropské země, je v současné době vytížený jen asi z 20 procent. Ruská plynárenská společnost Gazprom to vysvětluje technickými problémy s turbínami a tvrdí, že plynovod potřebuje opravu, se kterou ale Rusové pomoci nemohou.

„Nevím, jaké cíle sleduje Rusko – prostřednictvím plynu nás může zatím vydírat, ale peníze za něj potřebuje. Je to takový poker, vyhraje ten, kdo bude mít lepší taktiku a pevnější nervy na blafování, protože do karet si nevidíme,“ řekl Novinkám Kolář, který byl velvyslancem v Rusku necelé dva roky.

PŘEHLEDNĚ: Co přesně obnáší plynová dohoda v EU

Ekonomika

Podle Ludvíka z Katedry bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity jsou další kroky Rusů bohužel nevyzpytatelné. „V tuto chvíli nikdo neumí spolehlivě říct, zda Rusko dodávky zcela přeruší, nebo je bude narušovat – to je podle mě ta nejpravděpodobnější varianta. Že Rusko bude hrát s plynem hry,“ řekl Novinkám.

„Tím, že může omezení dodávek svádět na technické důvody, dokáže vytvářet nátlak na Západ, ale bránit tomu, aby se proti tomu rozhodně postavil. Protože i když je ta možnost, že Rusko omezuje dodávky z technických důvodů, nepravděpodobná, zcela vyloučit ji nelze,“ dodal Ludvík.

Podle něj si však chce Rusko zachovat ekonomický zisk, který mu z exportu surovin plyne. „Plyn každopádně netvoří tak velkou část ruského HDP, jak se někdy naznačuje. Ropa je pro Rusko násobně důležitější,“ poznamenal.

Jde o omezení pomoci Ukrajině

Ludvík osobně neočekává, že by Rusové přísun plynu do Evropy zcela zastavili. „Pokud Rusové plyn zcela vypnou, zbaví se možnosti používat jej k nátlaku na Západ. V jejich zájmu je spíš hrát hru ´rozděl a panuj´, snažit se spíš Západ vmanévrovat do pozice, kdy bude muset limitovat pomoc Ukrajině. Rusko si nedělá iluze, že by Západ pomoc zcela zastavil, ale může ji omezit. I to by mohlo převážit misku vah na bojišti na ruskou stranu,“ domnívá se Ludvík.

Gazprom odřízl Lotyšsko od plynu

Ekonomika

O hrozbě zastavení dodávek ruského plynu hovoří často i české politické špičky. Český premiér Petr Fiala (ODS) tvrdí, že jeho vláda podnikla takové kroky, které zajistí dostatek plynu pro české domácnosti i firmy na celou zimu, i kdyby Rusové plyn zcela vypnuli. Zásobníky plynu stát naplnil z 80 procent. Koupil zároveň kapacitu LNG terminálu v Nizozemsku, která pokrývá asi třetinu roční spotřeby plynu.

Úplný výpadek by nejvíce postihl Česko

Jak upozornil ekonom Lukáš Kovanda, Česko by bylo podle přední banky USA Bank of America ze všech zemí střední a východní Evropy výpadkem plynu zasaženo nejvíce.

Fiala: Lidé si v zimě zatopí, i pokud Rusko vypne plyn

Domácí

„Podle ní je Česko z celého regionu střední a východní Evropy vůbec nejhůře připraveno na možný závažnější výpadek v dodávkách ruského plynu. To proto, že je na ruském plynu vysoce závislé. A také proto, že alternativní dodávky plynu lze zajistit přes území států, které samy mohou čelit závažným výpadkům, jako je v prvé řadě Německo,“ uvádí Kovanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám