Čím hůře, tím lépe. Roztomilý bonmot, ale v životě to neplatí, říká herečka Regina Rázlová

Regina Rázlová patří k našim nejvýraznějším hereckým osobnostem. Zaujala už v prvním celovečerním snímku, kterým byla slavná komedie režiséra Františka Filipa Utrpení mladého Boháčka. „Všechno, co jsem se naučila dobrého, jsem se naučila od něj a vždycky jsem byla velmi ráda, když jsem s ním mohla pracovat,” přiznává obdivovaná herečka.

V rozhovoru na Pohovce Jožky Kubáníka a vzpomíná na studiu na DAMU i na setkání s takovými legendami, jakou byla například herečka Dana Medřická. Zároveň se zamýšlí nad tím, zda bylo možné od tak velké herečky něco odkoukat. „Jako mladý člověk se díváte na zázrak a ani nevíte, jak byste ho zopakoval. Nebo si ani neumíte představit, jak byste si ho měl pamatovat. Jste tím zázrakem ohromen a nemáte vůbec představu, jak byste to udělal po něm. To pak musíte dlouho trénovat a pořád si to představovat a stejně to třeba nevyjde,” přiznává zkušená herečka, kterou diváci znají i ze snímků Hodíme se k sobě, miláčku, Te svetr si nesvlíkej, Kolja a mnoha dalších.

Tématem rozhovoru Jožky Kubáníka byly vzlety a pády a Regina Rázlová se rozpovídala i o divadelních postavách, které vzlety a pády provázely, jako byla například herečka a zpěvačka Marlene Dietrich, kterou na jevišti pražského Divadla Ungelt ztvárnila ve více než sto reprízách. „Marlene Dietrich byla opravdu ohromujícím způsobem svéráz. Nezapadala do škatulek ani svou krásou, ale myslím, že hlavně ani svou inteligencí a schopností se ve světě sama prosadit,” je přesvědčená Regina Rázlová.

V závěru se ale upřímně zamýšlí i nad tím, nakolik platí ono okřídlené: Čím hůře člověku je, tím lépe pro něj, protože jeho osobnost je potom bohatší. „Myslím, že taková tvrzení jsou roztomilá jako bonmoty, ale v životě to neplatí,” říká upřímně herečka, která má za sebou své vlastní vzestupy a pády, po nichž se však vždycky vrátila na výsluní.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Paní Regina Rázlová je na první pohled rázná žena, která se s věcmi moc nemazlí. Podle mého je ale velmi křehká a pochybující, a o to víc si vážím toho, jak ochotně si se mnou na Pohovce povídala.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.