Favorité ztrácí aneb Události 1. kola FORTUNA:LIGY

03.08.2022, 12:39
Názory a komentáře
První kolo nového ročníku FORTUNA:LIGY přineslo hned několik velkých překvapení. Teplice obraly o body favorita z Plzně, duel hraný Na Stínadlech skončil remízou 2:2 a to ještě Jarošíkův celek neproměnil v poslední minutě penaltu. Slavia zopakovala jarní blamáž a prohrála na náhradní půdě Hradce Králové 0:1.

Sparťané chtěli napravit vypadnutí z Evropské konferenční ligy, jenže Liberec je zaskočil, a i přes závěrečný nápor Priskeho výběr padl 1:2. Navíc přišel o vyloučeného Kuchtu. Ligovou premiéru si na lavičce Baníku odbyl Pavel Vrba a bude mít co napravovat, Sigma vyhrála 3:0. Nováček z Brna přivítal Slovácko a uhrál remízu 2:2.

Další dvě klání skončila výhrou hostujícího celku. Bohemians nedali šanci Jablonci, na severu Čech vyhráli 3:0. České Budějovice se v Praze v Ďolíčku utkaly s Pardubicemi, které porazily 2:0. Jediným bezbrankovým zápasem se tak stal střet Zlína s Mladou Boleslaví.

Zápas kola


Teplice - Viktoria Plzeň

Plzeňská Viktoria přijela do Teplic jako jasný favorit, navíc se dobře naladila v předkole Ligy mistrů. Jenže to vůbec nešlo podle představ. Urbanec poslal domácí do dvoubrankového vedení, dotahovat museli Kliment a Mosquera. Teplický hrdina navíc v nastaveném čase neproměnil pokutový kop.



Gól kola


1. Daniel Vašulín (Hradec Králové)

Kubala si parádně zpracoval dlouhý nákop a poté balon prostrčil na Vašulína, který se o míč nenechal obrat a nakonec jej Mandousovi poslal mezi nohami do sítě.



2. Juraj Chvátal (Sigma Olomouc)



3. Michal Trávník (Slovácko)



Jedenáctka kola





Brankář - Michal Reichl (Hradec Králové)

Slávisté mu sice díky perfektní defenzivní práci jeho spoluhráčů příliš práce neudělali, když už ale musel zakročit, předvedl, co umí. Pravou rukou vyrazil na rohový kop dělovku Ousoua, poté mu zatopil spoluhráč Smrž, který si balon málem srazil do vlastní brány.

Pravý obránce - Theodor Gebre Selassie (Slovan Liberec)

Liberecký kapitán v úvodních minutách spolu s Christiánem Frýdkem dominoval Letné. Sparťanští křídelní hráči si s ním nevěděli rady, balon vždy dostal alespoň do autu. Byl i u obou branek, ačkoliv se do statistik nezapsal. U druhého gólu totiž Zelený hlídal právě jeho.

Střední obránce - Martin Králik (České Budějovice)

Jihočeši v prvním kole zamířili do Prahy změřit síly s Pardubicemi a odvezli si čisté konto. O to větší radost musel mít stoper Králik, který si připsal druhý gól Dynama. Rohový kop rozehrál Jakub Hora, který přesně našel hostujícího středního obránce a ten se hlavou trefil přesně ke vzdálenější tyči.

Levý obránce - Juraj Chvátal (Sigma Olomouc)

Parádní úvod sezony pro krajního obránce ve službách Hanáků. Nejprve se na konci první půle u autové čáry netrefil pořádně do míče, jenže souboj ustál, namířil si to doprostřed a poté prostrčil na Chytila, který překonal Laštůvku. Druhý gól dal sám, když se přesně trefil do centru z levé strany.

Pravý záložník - Jakub Urbanec (Teplice)

Ve třiceti letech premiéra v lize po přestupu z Prostějova a hned dva góly, a ještě neproměněná penalta. Zní to šíleně, ale je to realita. První branku vstřelil zpoza vápna po rychlé kombinaci teplických, podruhé se radoval po odrazu v pokutovém území. Penaltu mu však Staněk chytil.

Střední záložník - Christian Frýdek (Slovan Liberec)

Na Spartě ukázal neskutečný cit pro míč a přehled ve hře. Z kraje druhé minuty se ujal nenápadného přímého kopu, který nacentroval do pokutového území. Tam jej však nikdo netečoval a míč tak skončil za překvapeným Holcem. Poté si jeho roh srazil do vlastní brány Zelený.

Střední záložník - Michal Trávník (Slovácko)

Po neúspěšné štaci ve Spartě se kreativní střední záložník vrátil zpět do známého prostředí v Uherském Hradišti a jako by mu to vlilo novou krev do žil. Nejlepší moment prvního kola si schoval do 71. minuty, kdy převzal Kalabiškův centr a o tyč balon uklidil do sítě.

Levý záložník - Jhon Mosquera (Viktoria Plzeň)

Neúnavný plzeňský rychlík zařídil svému celku vyrovnání, které se nakonec ukázalo jako klíčové. Na parádní rohový kop v podání Kalvacha si naskočil Hejda, jehož hlavičku ještě dokázal Grigar vyrazit. Učinil tak však pouze do cesty Mosquery, a ten jej z bezprostřední blízkosti propálil.

Útočník - Daniel Vašulín (Hradec Králové)

Díky svému vzrůstu od začátku trápil urostlé slávistické stopery Santose s Ousouem, zastal se i spoluhráče Vlkanovy. A hlavně rozhodl. Kubala převzal dlouhý nákop z vlastní poloviny a mezi slávisty jej prostrčil na rozběhnutého Vašulína, jenž se zbavil Douděry a mezi nohama propálil Mandouse.

Útočník - Mojmír Chytil (Sigma Olomouc)

Mladý olomoucký útočník dělal obraně Baníku problémy celý zápas, to nejlepší ukázal ve 38. minutě. Juraj Chvátal jej původně chtěl hledat z kraje hřiště, nakonec však zamířil na střed, odkud přihrál právě na Chytila. Ten se s míčem příliš nemazlil a přízemní střelou jej nasměroval do sítě.

Útočník - Jakub Řezníček (Zbrojovka Brno)

Leckdo by si možná řekl, že tento brněnský útočník už na nejvyšší soutěž stačit nebude. Takovým však nyní Řezníček ukázal, že tomu tak rozhodně není. U první branky svého celku dokázal v obležení najít Ševčíka, i podruhé parádně odcentroval na zadní tyči, odkud se trefil Přichystal.

Nemělo by vám uniknout


Jablonec doma prohrál s Bohemians 0:3, vše však mohlo být jinak, kdyby býval Václav Sejk v šestnácté minutě trefil prázdnou bránu. Čas 0:44.



Teplický podavač míčů sice nebyl úplně nejrychlejší, přesto by do něj Jindřich Staněk strkat neměl.



Hattrick při premiéře v lize? To se jen tak někomu nepoštěstí. Jakub Urbanec od toho nebyl daleko, to by však v 98. minutě musel proměnit pokutový kop. Staněk předvedl top zákrok.



Adam Vlkanova předváděl proti Slavii výtečný výkon, který se mu hostující fandové snažili znepříjemnit. Jak se však nechal hráč po zápase slyšet, spíše ho to ještě více nabudilo.



Zápas ve Zlíně mohl ukázkovým vlastním gólem rozhodnout boleslavský záložník Daniel Mareček. Měl však štěstí, balon skončil po nepovedeném odkopu na tyčce. Čas 2:08.



Sparta bude mít co napravovat. Takhle si po prohraném duelu se Slovanem svolal celý tým na hřiště trenér Brian Priske.



Zachyceno na sociálních sítích


Dovolit si poukázat na to, že hráč, který spáchal brutální faul, předtím udělal ještě jinou nesportovní věc? To přeci nejde, když jinde zase bijou černochy!

Brankář Vliegen by nyní možná souhlasil.


Stejně jsme ho nechtěli, twitterová verze.


Asi nejhloupější pravidlo na stadionech - místo ochrany fanoušků a trestání agresorů zakažme chodit lidem v dresu svého týmu.


VAR v akci


Jan Kuchta se zatím rudém dresu neprosadil a navíc si připsal červenou kartu, za kterou si dlouho nezahraje. V úplném závěru totiž šlápl na hlavu gólmana Vliegena. Úmyslně? Posuďte sami. Mimo jiné jde o druhé vyloučení po sobě, před odchodem do Ruska totiž reprezentační útočník mířil předčasně do sprch v dresu Slavie. Tehdejší provinění mu ještě disciplinární komise odpustila.



V nastaveném čase stáhl Lukáš Hejda teplického Kodada, za což hlavní sudí odpískal pokutový kop a poradě s videorozhodčím navíc vytasil červený kartonek.



Změny v tabulce


Po prvním kole je tabulka hodně divoká a na předních příčkách nalezneme celky, které bychom tam nečekali. Prvních pět příček opanují vítězové z úvodních klání, a to Bohemians, Sigma Olomouc, České Budějovice, Slovan Liberec a Hradec Králové.

Od šesté po jedenáctou příčku se seřadily týmy, jež získaly bod za remízu. Jsou to Slovácko, Zbrojovka Brno, Viktoria Plzeň, Teplice, Zlín a Mladá Boleslav.

Od dvanáctého místa se pak řadí mančafty, které pří premiéře v novém ročníku prohráli. Překvapivě mezi ně patří Sparta a Slavia, mimo ně pak ještě Pardubice, Jablonec a Baník Ostrava.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bohemians Praha 190511003:03
 Sigma Olomouc11003:03
3.Dynamo České Budějovice11002:03
4.Slovan Liberec11002:13
5.FC Hradec Králové11001:03
6.1. FC Slovácko10102:21
 Zbrojovka Brno10102:21
 Viktoria Plzeň10102:21
 FK Teplice10102:21
10.FK Mladá Boleslav10100:01
 FC TRINITY Zlín10100:01
12.Sparta Praha10011:20
13.Slavia Praha10010:10
14.FK Pardubice10010:20
15.FK Jablonec10010:30
 Baník Ostrava10010:30

Autor: Petr Procházka, Martin Vejdělek

Komentáře (90)

Přidat komentář
inferno08

Tohle kolo bylo asi hodně chudé na krásu, když vidím góly kola... Co je na tom Vašulínovo gólu tak úchvatného?

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba to, že tím gólem porazil všude vyzdvihovanou Slávii

Reagovat
inferno08

Tak to tam měl být i Frýdkovo gól.

Reagovat
Lemond Laws

Frýdkovo gól

Reagovat
inferno08

Reagovat
Lemond Laws

8.pád - koho gól - někoho

Reagovat
Salfovic

Se mi líbí, jak někteří furt řeší tuhle píčovinu, a přitom se podílejí na genocidě slov zvládnout a dokázat.

Reagovat
Lemond Laws

Příklad?

Reagovat
GrimeBaller98

Holcuv top zakrok

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
deporpepa

To ne, Spartě už dal gol snad každej

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fantomas

Kubalovo zalepeni balonu?

Reagovat
Martin9719

Čekal bych že si toho někdo všimne.

Reagovat
inferno08

Jako čeho že si někdo všimne? Že si ligový fotbalista zpracoval míč? To stačí na gól kola?

Reagovat
jackinho10

Reagovat
dejvikker

Tohle byl snad nejlepší výkon Pardubic v první lize. Dynamo mělo více méně vlastně jen tu tečovanou střelu a dobře rozehranej roh... strašná škoda

Reagovat
GrimeBaller98

Souhlasim, neuveritelnej tlak a klasickej FIFA zapas

Reagovat
doshcz

Reagovat
ratusek

Janošek

Reagovat
dejvikker

Hlavně v první půli skvělej. i Vlček a Hlavatý. Jestli budou hrát podobně jako tenhle zápas, tak se záchranou problémy mít nebudou

Reagovat
Pesojen

až na ty plašmušky z kilometru

Reagovat
doshcz

až na to jak se k rozehrávání rohů ploužil jak kdyby vedli, trochu popoběhnout by ho nezabilo

Reagovat
ratusek

Reagovat
Pesojen

Reagovat
Salfovic

Nepřekvapilo mne to. Záloha s Hlavatým a Janoškem je silnej ligovej nadstandard.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
db18

Reagovat
dejvikker

Reagovat
Kily

Reagovat
GrimeBaller98

Brankar mohl byt klidne Olie Vliegen, ale Reichl taky super vykon, takze zadne vyhrady

Reagovat
GrimeBaller98

Karabec a Kasa jsou nejvic overrated hraci v cesky lize

Karabec je wish verze Lubose Kaloudy a Kasa je Harry Maguire z Plzne

Reagovat
inferno08

No ale od Kaši nikdo nic moc nečeká. Ten se do Plzně dostal společně s Káčerem, když krachla Žilina a přitáhl je Gula, který je ze Slovenska znal.

Reagovat
GrimeBaller98

Tak proc hraje tak casto? Ja jeste od nevidel jedinej dobrej zapas v dresu Plzne.

Co jsem videl byly hlavne kiksy a zbytecny agresivni zakroky a cerveny

Reagovat
Puskas

A dostal se s tím do repre.

Reagovat
GrimeBaller98

Hodne smutny

Reagovat
ratusek

A Santos se na to nemohl už dívat, tak ho radši zranil a tím zajistil Plzni titul

Reagovat
db18

*Kašabauer

Reagovat
GrimeBaller98

Team kola:

Holec - Holik, Kasa, Ousou, Polidar - Usor, Bucha, Karabec, Pesek - Kuchta, Jurecka

Reagovat
bobis21

V sobotu se nám všichni smějí a po neděli se nedostane ani jeden z našich do takové sestavy jsem fakt rád, že nás v tom ostatní sportovně nenechali

Reagovat
GrimeBaller98

Je to i mozna tim, ze u Baniku jsem videl jen sestrihy

Reagovat
Fabregas@ole

OT: co je se Stochem? Absolvoval u vás aspoň přípravu?

Reagovat
GrimeBaller98

Ne, konec na konci sezony. Byl porad zranenej nebo mimo kondici, takze neprodlouzili spolupraci

Reagovat
Petr325

Co to bylo za hejt slávistů proti Vlkanovovi? Kromě lóže a spekulací o jeho přestupu do Slavie mi něco uniklo, nebo to byla jen frustrace z vývoje zápasu?

Reagovat
smazaný uživatel

Frustrace + většina z nich jsou negramotní dementi, navíc si dali pár piv

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
jackinho10

Podle me ten hejt byl spise kvuli tomu, ze tam 2x fauloval hrace Slavie a jak lezeli na zemi, tak tam po nich jeste rval

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
Salfovic

Správně, tak se na ně musí

Reagovat
kilobyte

Prdel bude, až se za půl roku Slavii podepíše.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych se teda hodně divil, kdyby ještě v tomhle přestupáku nešel do Plzně.

Reagovat
Salfovic

Nemyslím si, Plzeň tlačí bota na úplně jiných místech než na podhrotu/křídle.

Reagovat
John Obi Mikel

Lóže, spekulace, vývoj zápasu + se na hřišti choval jako kus vola, tak na to fanoušci zareagovali stejnou mincí

Reagovat
RuneSKS

Adekvátní odezva k jeho vystupování na hřišti.. jak dojel Oscara bez balonu a pak na nej jeste neco pokrikuje.. to samy predtim na Douderu.. ikdyz tam to asi fakt prihral..

Reagovat
adalbertus

svatozář

Reagovat
Explicitni_Euler

To má asi znamenat, že Priske je pasován do role spasitele Sparty .

Reagovat
Puskas

Nebo i činel coby bicí nástroj.

Reagovat
adalbertus

zildjian Rosa bubeníkem?

Reagovat
smazaný uživatel

Klasika, pustíme nějakého hráče jako úplně nepotřebného ( Trávník ) přitom ve středu pole jsme tragičtí a on začne hrát jak bůh. Nejhorší je, že kdyby byl ve Spartě tak pokračuje v tragických výkonech a kdyby naopak odešel Karabec / Fortelný tak ti jsou v sestavě kola . K zamyšlení...

Reagovat
kilobyte

Je rozdíl hrát za Slovácko proti Brnu a za Spartu proti Liberci.

Reagovat
Salfovic

Jenže Trávník tak bude hrát standardně.

Reagovat
BaggioRoberto

Kretinska zumpa je favoritem leda na sestup.

Reagovat
Pablos

Do nové sezóny bez automatického spuštění videií

Reagovat
Aldeano

S Křetínským to je sportovně velmi špatné 17 let, proč by se to mělo lepšit?

Reagovat
erudovanyodbornik

Koštál měl v 90tkách štěstí na silnou generaci českých hráčů narozených v 70tkách a hlavně v lize nebyla taková konkurence jako je dneska. Tím se Křetinského nezastávám, ale v 90tkách to prostě měla Sparta jednodušší než posledních 10 let.

Reagovat
Aldeano

Sparta má největší rozpočet v lize a to s velkým přehledem minimálně do roku 2015/2016. Pod vedením Křetínského se LM ani jednou nevybojovala. Plzni se to povedlo od té doby 3x a Slavii 2x. 4 roky mohli být finančně se Slavii nastejno, ale poslední doba ukazuje, že Slavia opět tolik neinvestuje. Ještě si vezmi, jakou má Sparta akademii (mladí hráči se až na výjimky prosazují v jiných týmech).

Vidíš rozdíl mezi Slavií v letech 2009-2015 a poté od roku 2015/2016, co je taky finančně zajištěná (a to celou dobu nejspíše méně než Sparta)?

Slavia od té doby stihla více titulů a více úspěchů v pohárech, než za celou 17 letou Křetínského éru. Jen podotýkám, že se nepohybujeme v 90. letech. Jen ten příklad je nastavené zrcadlo.

A mimochodem mladý Košťál ve Spartě působí jako právník. Stejně tak i v EPH.

Bayern taky nemá štěstí, jen je nejbohatší klub v lize a "za peníze si kvalitu koupí", slovy Hoenesse.

Reagovat
erudovanyodbornik

Mi jde o to že Sparťanske vedení v 90tkach taky moc slavné nebylo, kdyby to nepřevzal Křetínský tak to klidně mohlo být stejně špatně nebo horší.

Reagovat
Aldeano

Problém (paradoxně) je, že klub není ve finančních problémech, ale naopak. Je to jen tím, že to neumí DK řídit. Tohle je opravdu extrém.

Krom toho Sparta měla několik vlastníků a tak dlouhodobě špatné výsledky neměla.

Reagovat
Selänne

jj, tím to přesně je. Koštál měl kliku.

Reagovat
Selänne

a Křetinský smůlu na konkurenci, která u nás byla třeba v roce 2009 na nejhorší úrovni od rozdělení ČSR.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
erudovanyodbornik

Tak šel ji naproti tim, že co půl roku koupil to nej v bývalé federaci. Kdysi se chodilo ven jenom přes pražská S.

Reagovat
Selänne

Zapomínaš na to, že Sparta musela být úspěšná, musela hrát Ligu Mistrů, protože v zádech neměla žádného brněnského troubu, který by každý rok odepsal půlmiliardovou ztrátu. Byl tu tlak na výsledky, na výkony funkcionářů a hlavně samotných hráčů. Dneska máme v kádru borce jenom kvůli jejich super týmový povaze, ale z nějakého důvodu ignorujeme jejich kvalitu/nekvalitu. Ale jsme Sparta, největší klub v zemi. Pohoda jazz.

Reagovat
SunFells

Popiči hučka

Reagovat
Stephanos

Ptají se Pelého "Je pravda, že byste se svým týmem z MLS porazili současnou Spartu?" "Ano, asi výsledkem 1:0." "Jenom?" ptají se dychtivě novináří. "Ano, víte, některým z nás už je dávno přes osmdesát."

Reagovat
srandamač

Vydra 3. nejlépe placeny fotbalista loni

Reagovat
dave30

Jj, tady se všichni divili, proč tak dlouho vysedával v Burnley na lavičce. Ale on jenom tam zinkasoval přes 8 milionů liber (samozřejmě hrubého) a to i v Derby netřel bídu. Takže teď již může hrát pouze pro zábavu (až se uzdraví). Jinak podobné peníze jako on má Novák v Turecku...

Reagovat
bobis21

On chtěl právě každý přestupák odejít

Reagovat
dave30

To máš asi pravdu. Už po roce smlouvy (léto 2019) o něho byl celkem velký zájem. Potom v zimě tuším Loko Moskva. Potom začal trochu více hrát (a dávat góly) a na podzim 2020 Burnley aktivovalo opci do léta 2022 (tím mu museli navýšit již tak velice solidní mzdu). Jinak pokud chtěly ty kluby koupit Matěje levně, tak se nedivím, že ho klub neuvolnil. Oni za něho zaplatili Derby celkem dost (psalo se něco mezi 10-12 mega liber), tak ho asi nechtěli prodávat za drobné. No a Matějovi to nakonec asi až tak nevadilo, protože takové peníze by mu asi nikdo nedal (při té opci měl mít 44 tisíc liber týdně)...

Reagovat
Aldeano

Škoda, že mu tehdy nevyšlo Rangers, tam by mu to mohlo sednout výborně.

Reagovat
bobis21

I to Německo. Tuším Koln měl tehdy zájem.

Reagovat
Jolly Roger

Nejdřív všichni psali, že tam Dočkal nemá co dělat a teď zas, že chybí hlavně Dočkal. Kdyby hrál, tak by se psalo, že je velká chyba, že hraje. Podle mě Dočkal z jara 22 nechybí, fakt nic nehrál.

Reagovat
Selänne

Reagovat
kilobyte

Na zápas s Vikingem by se hodil. Protože ti byli zalezlí 5 metrů před vápnem. Tak by se jeho centry hodili i kdyby celý zápas odchodil (stál na místě).

Reagovat
Losinho

oni všichni píšou, že jsou tohle hráči jen pro ligu, ale dost se zapomíná, že předkola často vypadaj úplně stejně jako ligovej zápas

Reagovat
kilobyte

Možná ještě horší. Protože v dvojzápase záleží na každém gólu. Takže ti co více brání v takových zápasech brání ještě více. V lize to můžou i trochu otevřít, protože když prohrají s favoritem, tak se vlastně nic nestane, ale v poháru můžou vypadnout.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

A což teprve takový Kanga!

Reagovat
smazaný uživatel

Kanga je Rosického největší chyba. S ním by Sparta měla loni titul a letos hrála skupinu LM.

Reagovat
Irek

Ta fotka vypadá, jako by ho "osvitilo" Kua do jaký slamastiky jsem se to dostal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele