Oční lékaři Krajské nemocnice Tomáše Bati zavádí do praxe nový zákrok

foto: KNTB
ZLÍN – Pod složitou zkratkou VPMD se skrývá název onemocnění „věkem podmíněná makulární degenerace“, což je onemocnění oka zejména u starších pacientů. Při jedné z forem VPMD dochází ke krvácení do sítnice. Lékaři z Očního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně provádějí jako jediní ve Zlínském kraji chirurgický zákrok, který dokáže aspoň částečně zabránit trvalému zhoršení této nemoci.

Chirurgický zákrok lékaři provádějí už od konce roku 2021. Zatím ho podstoupilo šest pacientů. Dosud ho nabízela pouze vysoce specializovaná pracoviště fakultního typu.

V rámci onemocnění VPMD může u pacienta dojít k dramatickému a náhlému zhoršení stavu, při kterém dojde ke krvácení do vrstev sítnice a vytvoří se velká modřina uvnitř oka. Doposud to pro pacienta znamenalo prakticky devastující ztrátu zraku na postiženém oku, často nedokázal spočítat ani prsty na natažené ruce,“ popsal MUDr. Bc. Tomáš Novotný, FEBO, primář Očního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Tento nový zákrok nám umožňuje, zjednodušeně řečeno, rozpustit a vypláchnout krev z vrstev sítnice a tím aspoň částečně zabránit poškození sítnice a také poškození zraku. Nesmírně důležité je provést zákrok včas, nejlépe do sedmi dnů od vzniku potíží. Čím déle je modřina v oku, tím horší je výsledek. Samotný výkon není pro pacienta nijak náročný, trvá 30 minut, provádí se ambulantně a od pacienta se očekává, že bude doma dodržovat klidový režim jeden až dva týdny. Zákrok je plně hrazen zdravotní pojišťovnou,“ dodává.

V případě akutního zhoršení zraku by pacienti neměli váhat ani vteřinu a okamžitě se obrátit na svého očního lékaře nebo všeobecnou oční ambulanci v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x