Překvapení hokejisty Paláta. Po přestupu v NHL se stal spoluvlastníkem fotbalového klubu

Roky zažíval hokejista Ondřej Palát normální posezonní období. Žádná změna, stále hráčem Tampy Bay Lightning, dovolená, pak tvrdý dril, aby byl dokonale připravený na další ročník u „blesků“. Letošní léto je jiné, po deseti letech ve stejném dresu se chystá na premiérovou sezonu u New Jersey Devils. A k tomu koupil anglický fotbalový klub.

Palát se stává druhým českým spolumajitelem klubu sídlícím v kolébce fotbalu. Loni v listopadu miliardář Daniel Křetínský odkoupil 27 procent West Hamu United z Premier League. Hokejový útočník je nově spoluvlastníkem tradičního klubu Plymouth Argyle hrajícím třetí ligu oficiálně zvanou League One.

Jak na toto došlo? Patří mu totiž část americké investiční společnosti Argyle Green LLC, která nyní do Plymouthu „napumpovala“ čtyři miliony liber – zhruba 120 milionů korun. A díky tomu jí nyní náleží 20 procent týmu přezdívaného Pilgrims neboli „poutníci“. Zajímavé je, že v Argyle Green LLC je zaháčkovaný také teď už někdejší Palátův spoluhráč z Tampy Victor Hedman. Hvězdný bek se na rozdíl od Paláta objevil na sociálních sítích Plymouthu se zelenou šálou okolo krku.

„To, co prezident klubu Simon Hallet se svým týmem v Plymouthu budují, mi připomíná to, co jsme vytvořili v Tampě. Splnil se mi sen, že můžu být součástí dvou organizací, které zaměřily pozornost na dosažení úspěchu na nejvyšší úrovni a jeho udržení v nadcházejících letech,“ pochvaloval si Hedman.

Ačkoliv se hokejové cesty 31letého Paláta a stejně starého švédského hromotluka po deseti letech rozdělily, díky společné investici je lze stále označit za parťáky. Palát bude od nové sezony sledovat počínání fotbalistů Argyle z New Jersey, zatímco Hedman stále z Floridy.

Českému dvojnásobnému vítězi Stanley Cupu vypršela v Tampě po – pro něj z individuálního hlediska mimořádně vyvedeném uplynulém ročníku – smlouva a stal se volným hráčem. Čekal, s jakou nabídkou přijdou představitelé Lightning. Ti se příliš nesnažili a předložili mu kontrakt, který byl podle jeho vlastních slov neakceptovatelný.

A tak na něj čeká nová výzva u Devils, kde se potká s krajanem brankářem Vítkem Vaněčkem. New Jersey přišlo se smlouvou splňující Palátova očekávání. Podepsal na pět let a za tuto dobu si vydělá 30 milionů dolarů, což je zhruba 730 milionů korun.

Tagy:
fotbal sport New Jersey Devils Ondřej Palát Victor Hedman Tampa Bay Lightning League One hokej NHL Plymouth Argyle